Hollandiában állt rendszerbe a NATO első, szárazföldi gyilkos robotja

2022 / 10 / 19 / Felkai Ádám
Hollandiában állt rendszerbe a NATO első, szárazföldi gyilkos robotja
A Milrem Robotics fegyverek nélküli változata Ukrajnában is feltűnt, az oroszok vérdíjat tűztek ki rá – Hollandiában viszont már a felfegyverezve tesztelték ezt az eszközt közvetlen az oroszok „szeme és füle alatt”.

Az UGV (unmanned ground vehicle) lényegében legénység nélküli, földi járművet jelent. A 2013-ban alapított Milrem Robotics pedig két ilyen távirányítású, robot platformot is kifejlesztett harcászati célokra: a THeMIS-t és a Type-X-et. Ez utóbbi, a Type-X amolyan lánctalpas „drón-kísérő” a tankok mellé, és többféle löveggel, ágyúval is ellátható. A THeMIS ezzel szemben egy univerzálisabb, szélesebb funkcionális palettával bíró UGV. A THeMIS jelentősége az emberi csapatok számának csökkentése a harctéren, így kaphat támogató szerepet különböző logisztikai, felderítői feladatok formájában, de akár fegyverrel is el lehet látni. Ilyen eszközt egyébként 11 nemzet vásárolt eddig, köztük 7 NATO ország: az észtek mellett például Németország és az Egyesült Királyság, valamint az USA is. Ezek közül pedig elsőként tehát Hollandia állított szolgálatba négy ilyen eszközt is – számol be róla a Motherboard.

A TheMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry Systems) erőssége hogy elég gyorsan konfigurálható bármely feladatra – hibrid (dízel és elektromos) meghajtása révén akár közel zéró zajkibocsájtás mellett is képes közlekedni, miközben a végsebessége 20 km/h és maximálisan akár 1200 kg szállítmánnyal is terhelhető. Az eszköz először szeptember 12-én áll szolgálatba, és a Holland Védelmi Minisztérium szerint egy kísérlet része. Mint Sjoerd Mevissen alezredes, a Holland Királyi Hadsereg robotikai és autonóm rendszereinek parancsnoka fogalmazott:

„Négy fegyveres (pilóta nélküli) gépet telepítettünk egy műveleti kísérlet során. Tudomásom szerint nyugaton még nem láttunk ilyet... a gépeket katonai szempontból releváns környezetben működő hadműveleti egységként adták át kísérleti használatra. Ezek nem egyszerűen gyakorlópályán végzett tesztek. Közvetlenül az oroszok szeme és füle alatt tevékenykedünk, félig harci környezetben.”

A THeMIS egyébként feltűnt Ukrajnában is, de az akkori hírek szerint ez nem felfegyverzett példány volt, hanem egy logisztikai célokat szolgáló, valamint sebesültek kimenekítését végző eszköz, amely elsődleges célja volt, hogy tehermentesítse az ukrán egységeket, minél több harcoló egységet felszabadítva ezáltal. Az oroszok erre az eszközre még vérdíjat is kitűztek:

Egymillió rubeles „vérdíjat” tűzött ki Oroszország az észt robottankra Az oroszok nagyon szeretnék rátenni a kezüket az észtek automatizált harci járművére, ami épp Ukrajnában ténykedik.

Az oroszoknak egyébként van hasonló eszközük, sőt az Uran–9 még egy évvel meg is előzte a THeMIS-t, mivel ez utóbbinál egy évvel korábban, már 2018-ban bemutatkozott Szíriában. Korai beszámolók szerint azonban az orosz UGV nem igazán vált be, és többször is elvesztette a kapcsolatot az irányítójával. A Motherboard cikke egyébként megjegyzi még azt is, hogy a TheMIS-re emlékeztető mini tank lehet a szárazföldi gyilkos robotok jövője, nem pedig akármelyik más konfiguráció, például a nyáron sokat mutogatott, felfegyverzett robotkutya.

Érdekesség, de még a Terminátor filmek szerint is a legelső gyilkos robotok inkább voltak miniatűr, önműködő tankok, mint a későbbi humanoid figurák, ahogy az Terminátor 3-ból kiderült. A fenti videón egyébként a filmekben is látható terminátorok evolúciója tekinthető meg.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.