Holnap érkezik a Threads, az Instagram válasza a Twitterre

2023 / 07 / 05 / Pőcze Balázs
Holnap érkezik a Threads, az Instagram válasza a Twitterre
Már a Play Áruházban és az App Store-ban is látható, hogy napokon belül megjelenik az Instagram és a Facebook anyavállalatának, a Metának a szövegközpontú közösségi platformja.

A hétvégén egy pillanatra már felbukkant a Play Áruházban a Threads (azaz Szálak), mostanra azonban hivatalos: július hatodikán, magyar idő szerint délután négykor letölthetjük a programot - számolt be a The Verge. Az Egyesült Államokban az Instagram alkalmazásban a "thread" szóra keresve még egy meghívót is láthatnak a felhasználók, ezt nekünk egyelőre az Android appban nem sikerült reprodukálnunk.

Válaszcsapás

Amióta Elon Musk tavaly novemberben átvette a Twitter irányítását, sorra jelennek, illetve erősödnek meg alkalmazások, amelyek a szolgáltatás szerepét szeretnék betölteni. A Twitter ugyan hosszú ideje az egyik leglassabban fejlődő, legkevésbé jövedelmező közösségi platform, mégis fontos terepe a hírek, aktualitások megjelenésének és elterjedésének. Ha egy politikus be szeretne jelenteni valamit, ha egy újságíró megosztana egy sztorit, amire rábukkant, jó eséllyel itt fogja megtenni először, nem a Facebookon, az Instagramon vagy a TikTokon.

Azonban azzal, hogy Elon Musk gyakran és váratlanul változtat a platform működésén, hogy megszabadult a cég dolgozóinak több mint a felétől, illetve a hirdetők tekintélyes részétől, újra és újra rávilágít arra, hogy lehet létjogosultsága még egy hasonló szolgáltatásnak. Amikor a Metánál megosztották a dolgozókkal, hogy mire készülnek a Threads-zel, egyenesen úgy fogalmaztak, hogy "egy józanul vezetett platformot" kell nyújtani a tartalmakat előállító közösségnek. Elon Musk ezen úgy felkapta a vizet, hogy kihívta ketrecharcolni Mark Zuckerberget.

A Threads egyik legizgalmasabb újdonsága az lesz, hogy az úgynevezett ActivityPub protokoll segítségével fog működni, ami lehetővé teszi a decentralizált közösségi hálózatok létrehozását.

A centralizáció ebben az esetben azt takarja, hogy a Twitteren, a Facebookon vagy mondjuk a TikTokon egy cég munkatársai és rendelkezései szabják meg, hogy milyen bejegyzések kerülnek a hírfolyamunkba, vagy milyen tartalmakat tilos megosztanunk ott. Egy decentralizált közösségi hálózat ezzel szemben csak kitalálja és biztosítja a technikai és moderációs alapokat, de a kisebb közösségekre bízza, hogy eldöntsék, hogy számukra egy-egy poszt kiemelést vagy cenzúrát érdemel-e. Vagyis míg a Twitteren most például tilos pornográfiát vagy emberek valós idejű helyzetét megosztani, egy decentralizált világban elképzelhető, hogy a filmrajongók által üzemeltetett Twitter-, Bluesky- vagy Threads-szerveren mindkettőt engedélyezik a felhasználók. Ugyanígy ők döntenék el, hogy az algoritmusuk emelje ki a filmekkel kapcsolatos bejegyzéseket, de sorolja hátrébb a politikával foglalkozókat. Mindez elméletben jól hangzik, de az első próbálkozások egyelőre a legtöbb felhasználó számára kényelmetlenek, bonyolultak, míg a tulajdonosoknak nem igazán termelnek pénzt.

Az, hogy valójában mennyire lesz decentralizált a Threads, vagy hogy mennyire zavarja a felhasználókat, hogy közben az Instagramhoz hasonlóan igen sok adatuk a Metánál fog kikötni, az a következő napokban, hetekben kiderül. Azt már azonban most sejteni lehet, hogy egy tőkeerős és eltökélt Twitter-konkurens jót fog tenni a közösségi platformok versenyének, fejlődésének.

(Borítókép: Christoph Dernbach/picture alliance via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.