Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője

2024 / 05 / 22 / Bobák Zsófia
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.

A Saga cég HoloBike sporteszköze a természetben való túrázás kalandját ígéri a beltéri edzések során, amit az integrált holografikus kijelzővel valósít meg, így a gyártó elképzelése szerint a szobabiciklizés új formáját lehet átélni az eszközzel és jelentősen növelhető a motiváció is az egyébként néha unalmasnak mondható tréning közben. A holografikus technológia a hagyományos kijelzőknél immerzívebb módon jeleníti meg a felvételeket, ennélfogva a képernyőn látható túraútvonalak 3D-s látványa a szabadban való kerékpározáshoz hasonló élményt biztosít a felhasználónak.

A kerékpár fejlesztését a londoni Layer dizájnstúdió végezte, akik a szobabiciklinek robosztus, de karcsú formát adtak és a teljes struktúrát az alapján tervezték meg, hogy a lehető legoptimálisabb pozíciót és funkciókat nyújtsa a sportolók számára. Az eszköz legfontosabb része persze a holografikus kijelző, amin a világ több pontjának túraútvonai érhetőek el, így edzés közben olyan érzést biztosít, mintha ezeken a tájakon, akár Ausztráliában, akár az Alpokban biciklizne a HoloBike-ot használó. A 27 hüvelykes “panorámás fénymező-kijelző” nehézkes és edzés közben zavaró hatású VR-sisak viselése nélkül tud 3D-s hatást kreálni és infravörös mélységérzékelő szenzorokkal működő tekintetkövető rendszerrel igazodik a kerékpáros mozgásához túra közben, hogy a holografikus látvány minden szögből jól érzékelhető legyen.

A valóságban a holografikus technológia nem mindig hozza a várt minőséget, időnként az immerzív hatás helyett kevésbé pontos képet eredményez, valamint a kijelzőn megjelenő felvételek, amelyeket MI programmal generál a rendszer, nyilvánvalóan nem vehetik fel a versenyt a valódi természetben való kirándulás benyomásaival. A Wired bemutatója alapján a HoloBike hátránya emellett, hogy egyelőre viszonylag kis számú útvonalból lehet választani és azok is csak 20 kilométer hosszúak, ezért egy hosszabb edzés során kifogyhat az ember az opciókból. A programot azonban a Saga frissítheti és bővítheti, így a jövőben valószínűleg már szélesebb választék áll rendelkezésre majd. A biciklit a cég egyelőre közösségi finanszírozású Kickstarter projekt keretében forgalmazza egymillió forintos áron. A kiszállítás a tervek szerint az idei év végén vagy 2025 elején kezdődhet meg.

A hologramos szobabicikivel a gyártó a beltéri edzések kevésbé monoton, izgalmasabb formáját szeretné megteremteni és forradalmasítani az otthoni sportolást, de ehhez hasonló (bár nem holografikus) szobabiciklis edzési programok már korábban is megjelentek a piacon: az egyik legnépszerűbb közülük, a Zwift alkalmazás, ami szintén lehetőséget ad rá, hogy a kijelző segítségével akár képzeletbeli tájakra is eljussunk a szobában való tekerés közben.

(Fotó: Layer Design, Saga)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Két kutató most egy könyvben kidolgozott egy részletes idővonalat a mesterséges intelligencia fejlődéséről, és arról, hogy mindez miként változtatja meg a világot. De milyen jövőt ígér a világ, amelyet egyre inkább az MI dominál majd?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.