Honnan jött, és mit jelent pontosan a karantén szó?

2020 / 04 / 24 / Felkai Ádám
Honnan jött, és mit jelent pontosan a karantén szó?
Repkednek a járványtani kifejezések manapság, és bár azt már tudjuk, hogy miként alakult ki a jelenlegi első slágerszavunk, a koronavírus, az talán sokakat foglalkoztat, hogy honnan származik a második, a karantén.

Az Arcanum.hu a következőket írja a szó etimológiájáról:

karantén – „vesztegzár ‹kikötőben vagy járvány idején›”. Nemzetközi szó a francia quarantaine („mintegy negyven”) nyomán, mivel az ilyen vesztegzár negyven napig szokott tartani. A francia végső forrása a latin quadraginta (‘negyven’); a francia szó kiejtés szerinti átvétele.

Habár a karantént és az izoláció szavakat szinonimaként is szokás manapság használni, ezeknek nagyon eltérő a jelentésük. Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) precíz megfogalmazása alapján az izoláció azt jelenti, hogy elkülönítjük a fertőzött személyt a nem fertőzöttektől. A karantén ezzel szemben mindenkinek korlátozza a mozgását, akik csak ki lehetettek téve a fertőzésnek, hogy kiderüljön az illetők nem betegek-e.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a karantén szó hol jelent meg először a történelemben, talán nem nagy meglepetésre azt találjuk, hogy a pestisjárványok idején. A bubópestis vagy fekete halál (latinul: atra mors) több hullámban és gócpontban tört ki Európában 1347-től kezdve. Becslések szerint a járvány a kontinens akkori lakosságának a harmadával végzett.


Sürgősségi járványkórház Kansasban a spanyolnátha idején

Annak érdekében, hogy a járványt megállítsák több, akár manapság is ismerős intézkedést hoztak a korabeli hatóságok. Ragusában, ebben az olasz kikötővárosban 1377-ben bevezették, hogy aki bebocsátást keres a városba, és pestis-sújtotta területről érkezett, azt 30 napra elkülönítsék, hogy kiderüljön, nem beteg-e.

Ez a 30 napos periódus olaszul trentino, amely az ezt a számot jelentő „trenta” szóból eredt.

Természetesen a járvány megfékezésére akadtak jóval radikálisabb intézkedések is.

1374-ben az olasz Reggio Emilia-ban Bernabò Visconti bevezette, hogy az összes pestisben szenvedő beteget ki kellett vinni a közeli mezőkre, ahol a szerencsétlenek vagy meghaltak vagy felgyógyultak.

Az elkövetkező évtizedekben több európai város is átvette a trentino intézményét, amit idővel 30-ról 40 napra emeltek. A 40 olaszul „quaranta”, és ebből ered a quarantino, amely a magyarban karanténná változott. (Maga szó viszont hozzánk francia közvetítéssel érkezhetett.)


Velence kikötője 1565 körül

Szerencsére nekünk szép hazai kifejezésünk is akad az intézményre, ez tehát a komorságában rendkívül kifejező "vesztegzár", amely megtalálható az egyik legviccesebb regényünk címében, és amiről fentebb már az etimológiai szótár is megemlékezett.

Habár azt pontosan nem tudjuk, hogy miért nyúlt az eredeti 30 nap 40-re, de viszont akad több feltételezés is:

  • Egyesek szerint a 30 nap nem volt elég a járvány megállításához.
  • Mások úgy gondolják, hogy vallási okokból az elzárás idejét a böjti időszak 40 napja után emelték meg.
  • Ok lehetett, hogy a 40 nap többször is előkerül a Bibliában: eddig tartott az özönvíz, ennyi időt töltött Mózes a Sínai-hegyen, valamint épp ennyi napon át bolyongott Jézus a pusztában.
  • Vagy akár a 40 nap eredhetett a görög orvoslásból, mely szerint ennyi a kritikus napok száma, amely alatt a fertőzésnek kitett, és megbetegedett személy mindenképp tüneteket kezd el produkálni.

Mint tehát látható, a karantén ősi intézmény, és igazából a járvány terjedésével szemben 2020-ban is ez az egyik legerősebb fegyverünk. Hogy ez a karantén hatássoságáról, eleink bölcsességéről, vagy rólunk mond el sokat, azt mindenki döntse el maga.

(Kép: Wikipedia)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.