A fűnyírás és a porszívózás után már a hó eltakarítását is rábízhatjuk a robotokra

2021 / 12 / 25 / Bobák Áron
A fűnyírás és a porszívózás után már a hó eltakarítását is rábízhatjuk a robotokra
A Snowbot S1 közel egymillió forintba kerül, így leginkább azoknak éri meg, akiknek a hótakarítás napi szintű elfoglaltságot jelent.

Bár Magyarország nagy részén eddig mindössze elhanyagolható mennyiségű hó esett a tél kezdete óta, az elmúlt évek alapján azért elég biztosra vehető, hogy előbb vagy utóbb ebben a szezonban is elő kell majd keresni a fészer mélyéről a hólapátot.

A magyarországi telek persze a menetrendszerinti havazással együtt sem állítják nagyon komoly kihívás elé az embert, de ha azt a minimális fizikai munkát is szeretnénk megspórolni, hamarosan már erre is lesz lehetőségünk a Hanyang Roboticsnak köszönhetően. A koreai vállalat által kifejlesztett Snowbot S1 egy önállóan működő hómaró gép, amely a gyártó szerint akár 30 centis hóval is elboldogul, mindezt úgy, hogy közben rá sem kell néznünk.

A Snowbot a robotfűnyírókhoz hasonló elven működik: a takarítás helyét három jeladóval jelölhetjük ki, ezután pedig a gép automatikusan végigmegy a célterületen. A robotot lidar rendszerrel is ellátták, így képes kikerülni például a felhajtón parkoló autót is, ha pedig mégis valamilyen tereptárgy kerül az útjába, arról azonnal értesítés küld a telefonunkra.

A cég állítása szerint a Snowbot egy kaparó és egy tisztítókefe segítségével a hó 99%-át képes eltüntetni az útból, amelyet a 360 fokban forgatható fúvókájával egy kupacba gyűjt, a területtől nagyjából 3,5 méterre. A robot egy feltöltéssel nagyjából 1,5-2 óráig tud üzemelni, így akár egy 140 négyzetméteres területet is képes hómentesíteni, noha az, hogy a gyakorlatban mennyire működik hatékonyan, függ a hó állagától és nedvességtartalmától is.

A Hanyang Robotics a honlapon található ismertetőben azt is leírja, hogy a robot egyelőre csak viszonylag sík, négyszögletes területen működik, de már dolgoznak rajta, hogy kör alakú területet is ki lehessen jelölni. Ez a probléma jelenleg is áthidalható, hiszen a Snowbot S1 a robotporszívókhoz hasonlóan manuálisan is vezérelhető egy telefonos alkalmazás segítségével, így ha nem tudjuk világosan kijelölni a takarítandó területet, akkor távirányítással is besegíthetünk a robotnak.

A Snowbot S1 egyelőre csak egy bétateszt keretében rendelhető meg kétezer dollárért, a várhatóan jövő ősszel érkező, fejlettebb S1 Pro viszont már 3600 dollárba, vagyis nagyságrendileg 1,2 millió forintba fog kerülni.

(Fotó: Hanyang Robotics)

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.