Hova rakjuk a routert a lakásban, hogy a legjobb legyen a wifi lefedettség

2023 / 03 / 18 / Bobák Áron
Hova rakjuk a routert a lakásban, hogy a legjobb legyen a wifi lefedettség
Bár manapság már a hazai szolgáltatók is kivétel nélkül több száz, sőt, nem ritkán akár ezer megabites internetcsomagokat kínálnak, a gyorsabb internetért kifizetett felár könnyedén válhat kidobott pénzzé, ha a router nem megfelelően van elhelyezve a lakásban. Sokan ódzkodnak tőle, hogy a routert elmozdítsák onnan, ahova a szolgáltató munkatársai letették, pedig a készülék áthelyezése néha csodákra képes. Íme néhány tipp, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki az otthoni wifi-hálózatból.

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a nem kifejezetten látványos routert elrejteni egy szekrénybe vagy fal mögé, ezzel csak fölösleges akadályokat görgetünk a wifi-jel útjába. A lakásban található falak és tárgyak amúgy is rontják a jelerősséget, így semmi szükség extra fizikai akadályokra: a router akkor van a legjobb helyen, ha látható.

Akváriumok, tükrök mellé nem érdemes

A Plus.net szerint a wifire az akváriumok és tükrök sincsenek jó hatással: előbbi, mivel víz van benne, remekül nyeli el a jelet, míg utóbbi - más reflektív felületekhez hasonlóan - valamennyire visszaveri azt, így egyik sem ideális arra, hogy mellettük jelöljük ki a router helyét.

Néhány további tipp...

Az antenna nem dísznek van

Bár a reklámfotókon a routereket általában szép, egyenletesen elrendezett antennákkal fogjuk látni, a gyakorlatban ez kevéssé praktikus. Ha a routerünkön antennák is vannak, használjuk ki a lehetőséget, és próbáljuk meg úgy beállítani őket, hogy a lehető legnagyobb területet fedjék le, vagy - ahogy az első pontban már említettük - gondoljuk végig, hogy a lakás melyik részén van szükségünk az internetre, és célozzuk meg ezeket a részeket az antennákkal.

Használjunk mesh-hálózatot

Ha a fentiek után még mindig túlságosan lassúnak tűnik az internet, akkor érdemes elgondolkodni egy jelerősítő beszerzésén vagy egy mesh-hálózat kiépítésén. Előbbi akár néhány ezer forintért is beszerezhető, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a routerrel vezeték nélkül összekapcsolva és a konnektorba bedugva erősebb jelet biztosítson a lakásnak azokon a részein, ahol gyenge a wifi, viszont igazából csak akkor jó megoldás, ha mondjuk egy szobában szeretnénk erősebb internetet. A mesh-hálózat ezzel szemben több teljes értékű routerből épül fel, ennek megfelelően pedig jóval drágább is, ugyanakkor tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb lakásban vagy családi házban is mindenhol kiváló legyen a jelerősség.

Végül, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elég erős-e a wifi-jel, akkor érdemes letölteni a telefonunkra egy internetsebesség-mérő alkalmazást, és elvégezni néhány mérést a lakás különböző pontjain. Ilyen applikációból ma már számtalan létezik, mi az egyszerűsége és megbízhatósága miatt az iOS-re és androidra egyaránt elérhető Speedtestet szoktuk használni.

Ez a cikk eredetileg 2021.11.06-án jelent meg a Rakétán.

(Cnet, Plus.net, HowToGeek, Borítókép: Lucas Ninno/Getty Images)

Wi-fi 6 ködoszlató, a Telekom rendszerének tesztjével nehezített pályán A WiFi 6 a legújabb WiFi verzió, mely számos előnyt nyújt a régebbi WiFi technológiával szemben, új eszközöket igényel és ezek közül mi is teszteltünk egyet, hogy az általa elérhető előnyöket vizsgáljuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.