Hova rakjuk a routert a lakásban, hogy a legjobb legyen a wifi lefedettség

2021 / 11 / 06 / Bobák Áron
Hova rakjuk a routert a lakásban, hogy a legjobb legyen a wifi lefedettség
Bár manapság már a hazai szolgáltatók is kivétel nélkül több száz, sőt, nem ritkán akár ezer megabites internetcsomagokat kínálnak, a gyorsabb internetért kifizetett felár könnyedén válhat kidobott pénzzé, ha a router nem megfelelően van elhelyezve a lakásban. Sokan ódzkodnak tőle, hogy a routert elmozdítsák onnan, ahova a szolgáltató munkatársai letették, pedig a készülék áthelyezése néha csodákra képes. Íme néhány tipp, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki az otthoni wifi-hálózatból.

Nyugodtan vigyük távolabb a modemtől

A problémák sokszor ott kezdődnek, hogy a lakásba bejövő internetkábelt nem tudjuk szabadon mozgatni, mert nem elég hosszú, vagy rögzítve van a falhoz, padlóhoz. Ez az akadály viszont könnyen orvosolható, hiszen elég, ha veszünk egy megfelelően hosszú UTP (Ethernet) kábelt, amivel összekötjük a modemet a routerrel. Ha a kettő egy készülékben van, akkor is érdemes lehet elgondolkodni egy különálló router beszerzésén, amit oda pakolhatunk, ahova csak akarjuk, és valószínűleg jobb teljesítményre is lesz képes, mint az előfizetés mellé kapott eszköz.

Ne a fal mellé

A router a wifi-jelet minden irányba sugározza, így ha a lakás egyik végébe, fal vagy ablak mellé rakjuk, akkor értelemszerűen az internet egy részét a lakásból kifelé, utcára, folyosóra, esetleg a szomszéd lakásba fogjuk sugározni vele. Sok helyen olvasható az a tanács, hogy a routert emiatt a lakás közepén érdemes elhelyezni, viszont ez sem minden esetben igaz. Először is azt kell végiggondolnunk, hogy a lakásnak melyek azok a részei, ahol használni szoktuk a netet, hol találhatóak a wifihez kapcsolódó eszközök, majd próbáljuk meg eszerint megtalálni a központi helyet a routernek.

A konyhát inkább kerüljük

A magyar háztartások túlnyomó többsége rendelkezik mikrohullámú sütővel, ami történetesen ugyanazt a 2,4 Ghz-es frekvenciasávot használja, mint a wifi, így pedig zavarhatja a jelet. Interferenciát bármilyen más elektronikus eszköz is okozhat, így a routert érdemes ezektől távolabb elhelyezni.

Bűncselekményt követ el, aki engedély nélkül csatlakozik valaki másnak a wifi-hálózatára? Felmérések szerint az emberek több mint negyede minden további nélkül csatlakozik nyitott wifi-hálózathoz annak érdekében, hogy internethez jusson, azt viszont kevesen tudják, hogy több országban ennek akár jogi következményei is lehetnek. De tényleg lopás-e a wifilopás, és mit tehetünk, ha nem akarjuk a saját előfizetésünket a szomszéddal is megosztani?

Inkább fent, mint lent

Emeletes házban egyértelmű, hogy a routert nem érdemes a földszint padlóján tartani, de bármilyen lakásban jó ötlet lehet az eszközt minél magasabbra helyezni, ugyanis a wifi-jel jobban terjed lefelé, mint fölfelé.

Legyen látható

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a nem kifejezetten látványos routert elrejteni egy szekrénybe vagy fal mögé, ezzel csak fölösleges akadályokat görgetünk a wifi-jel útjába. A lakásban található falak és tárgyak amúgy is rontják a jelerősséget, így semmi szükség extra fizikai akadályokra: a router akkor van a legjobb helyen, ha látható.

Akváriumok, tükrök mellé nem érdemes

A Plus.net szerint a wifire az akváriumok és tükrök sincsenek jó hatással: előbbi, mivel víz van benne, remekül nyeli el a jelet, míg utóbbi - más reflektív felületekhez hasonlóan - valamennyire visszaveri azt, így egyik sem ideális arra, hogy mellettük jelöljük ki a router helyét.

Néhány további tipp...

Az antenna nem dísznek van

Bár a reklámfotókon a routereket általában szép, egyenletesen elrendezett antennákkal fogjuk látni, a gyakorlatban ez kevéssé praktikus. Ha a routerünkön antennák is vannak, használjuk ki a lehetőséget, és próbáljuk meg úgy beállítani őket, hogy a lehető legnagyobb területet fedjék le, vagy - ahogy az első pontban már említettük - gondoljuk végig, hogy a lakás melyik részén van szükségünk az internetre, és célozzuk meg ezeket a részeket az antennákkal.

Használjunk mesh-hálózatot

Ha a fentiek után még mindig túlságosan lassúnak tűnik az internet, akkor érdemes elgondolkodni egy jelerősítő beszerzésén vagy egy mesh-hálózat kiépítésén. Előbbi akár néhány ezer forintért is beszerezhető, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a routerrel vezeték nélkül összekapcsolva és a konnektorba bedugva erősebb jelet biztosítson a lakásnak azokon a részein, ahol gyenge a wifi, viszont igazából csak akkor jó megoldás, ha mondjuk egy szobában szeretnénk erősebb internetet. A mesh-hálózat ezzel szemben több teljes értékű routerből épül fel, ennek megfelelően pedig jóval drágább is, ugyanakkor tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb lakásban vagy családi házban is mindenhol kiváló legyen a jelerősség.

Végül, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elég erős-e a wifi-jel, akkor érdemes letölteni a telefonunkra egy internetsebesség-mérő alkalmazást, és elvégezni néhány mérést a lakás különböző pontjain. Ilyen applikációból ma már számtalan létezik, mi az egyszerűsége és megbízhatósága miatt az iOS-re és androidra egyaránt elérhető Speedtestet szoktuk használni.

(Cnet, Plus.net, HowToGeek, Borítókép: Lucas Ninno/Getty Images)

További cikkek a témában:

Wi-fi 6 ködoszlató, a Telekom rendszerének tesztjével nehezített pályán A WiFi 6 a legújabb WiFi verzió, mely számos előnyt nyújt a régebbi WiFi technológiával szemben, új eszközöket igényel és ezek közül mi is teszteltünk egyet, hogy az általa elérhető előnyöket vizsgáljuk.

Na hol a leggyorsabb a net a világon? Annyit segítünk, hogy Amerika a top 10-ben sincs A Speedtest.net publikálta, hogy a mérései alapján kik állnak a legjobban.

Ismét megdőlt az internetes adatátviteli sebességrekord, nem is kevéssel Japán kutatóknak másodpercenként 319 terabit adatot sikerült továbbítaniuk háromezer kilométeres távolságra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.