Wi-fi 6 ködoszlató, a Telekom rendszerének tesztjével nehezített pályán

2021 / 05 / 25 / Justin Viktor
Wi-fi 6 ködoszlató, a Telekom rendszerének tesztjével nehezített pályán
A WiFi 6 a legújabb WiFi verzió, mely gyakorlatilag az IEEE 802.11ax szabványt jelenti. Számos előnyt nyújt a régebbi WiFi technológiával szemben, ugyanakkor új eszközöket is igényel. Ilyen eszközöket teszteltünk és az általuk elérhető előnyöket vizsgáltuk.

MESH

A nálunk járt KAON névre hallgató úgynevezett MESH készülékek képesek a vezeték nélküli hálózatok kapacitását, és lefedettségét jelentősen megnövelni. A MESH azt jelenti, hogy több kisebb hálózati központot is telepítünk a lakásban egyszerre, melyek együttműködve biztosítják a sokkal gyorsabb, mindenütt elérhető Wi-Fi-kapcsolatot. A Wi-Fi új generációi alapvetően mindig egyre nagyobb adatátviteli sebességet hoznak, így a Wi-Fi 6 sebessége már elérheti a 10Gbps értéket, szemben az előző generáció 7 Gbit/s sebességével. Ezt a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciasávok kombinálásával érik el, valamint MU-MIMO technológiát alkalmaznak fel és letöltésnél egyaránt.

A MIMO (Multiple In / Multiple Out) lehetővé teszi, hogy egy több antennával rendelkező útválasztó egyszerre több eszközről is küldjön és fogadjon adatokat. A WiFi 5 is képes volt több jelet küldeni, de fogadni már nem. Ez olyan esetekben vezethet jobb teljesítményhez, amikor sok felhasználó próbál hozzáférni a hálózathoz. A Wi-Fi 6 hatékonyabb adatkódolása szintén a teljesítményt növeli, mivel nagyobb teljesítményű chipek dolgoznak az eszközökben, és így a rádióhullámok több adatot hordozhatnak.

Akár 40 százalékkal gyorsabb adatátvitelről is beszélhetünk és még a 2,4 GHz-es hálózatokon is nagyobb sebesség érhető el ilyen útválasztó használatakor.

A Wi-Fi 6 eszközeinek akkumulátor-üzemideje is nagyobb, ami az átlagfelhasználónak pusztán kényelmi többletet jelent, az alacsony fogyasztású IoT eszközök számára azonban nagyságrendekkel hosszabb rendelkezésre állást biztosíthat. Az akkumulátor élettartama a TWT (target wake time) funkció révén nőtt meg, ami lehetővé teszi, hogy a Wi-Fi hozzáférési pont kommunikáljon az eszközzel, és megmondja neki, hogy pontosan mikor kell bekapcsolnia a WiFi adót, és hogy mikor kerülhet alvó állapotba. Ezzel jelentős mennyiségű energia spórolható meg.

Ha gyenge a Wi-Fi

A Wi-Fi hálózatok szűk áteresztőképessége egyre komolyabb gondot jelent, sőt, ahogy a piacon elérhető internet-hozzáférések sebessége megnőtt, sok esetben a Wi-Fi sebessége vált az egyetlen szűk keresztmetszetté. A vezeték nélküli hálózatok sebességét befolyásolhatja az AP (hozzáférési pont) és a kliens típusa, a távolságuk és rádióhullámok útjában álló falak, vasbeton födémek, az adott térben jellemző interferencia és még sok egyéb körülmény. A tesztelt Wi-Fi 6-os KAON MESH rendszer éppen ezen képes segíteni.

A KAON eszközeit nem lehetne egyszerűbben telepíteni. Egyet rádugunk a routerre, ez lesz a központi AP, és a többi már bekapcsolás után automatikusan megkeresi a hozzá legközelebbi, legerősebb jelet adó készüléket és összekapcsolódik vele. Ahogy a galéria képein is látszik a Wi-Fi lefedettség olyan helyekre is eljuthat így, ahol előtte egyáltalán nem volt hálózat, ami egyébként egy app segítségével titkosítható is. A mobil applikációval egyszerűsíthető a telepítés, saját sebességmérő programot is tartalmaz, és lekapcsolhatóak az előlapi LED-ek, ha sötétre vágyunk. 

A Telekom Wi-Fi Okoswifi rendszer néven dobta piacra a megoldást, az eszköz pontos típusa pedig a KAON AR13344E MESH router. Az ajánlott konfigurációk 2-6 eszközzel számolnak, ezekkel biztonságosan besugározható egy többszintes, száztól nyolcszáz négyzetméterig terjedő alapterületű ingatlan. Az eszközöket úgynevezett MESH kitekben árulják és 2 darabért 48 ezer forintot kérnek.

A dolgok internete

"A paradigmaváltó új technológia több eszközt képes egyidejűleg kiszolgálni mint az elődei, akár négyszer nagyobb teljesítményre képes, és javítottak a késleltetésén is. A Wi-Fi 6 írhatja majd a dolgok internetének (IoT) következő fejezetét, az olyan ipari felhasználási helyszíneken, ahol rendkívül nagy számú eszköz, közel valós idejű adatközlésére van szükség. Az olyan tömegrendezvényeken is megoldást jelenthet, ahol egyszerre nagy számú felhasználót kell kiszolgálni, mivel ezzel a klasszikus mobilhálózatok nehezebben birkóznak meg" - mondta Balogh Tamás a Telekom szakértője.

A KAON eszközök mellett nem szükséges lecserélni a meglévő eszközeinket, azok kompatibilisek a korábbi szabványokkal is. A KAONOK képesek egyidejűleg akár több televízióra is 4K-s videót továbbítani, ezek adatforgalmát a Telekom a többihez képest magasabb prioritással kezeli, így zavartalan lehet a szórakozás. Az eszközökben megtalálható a Client Steering technológia mely automatikusan dönt a 2,4Ghz és 5Ghz frekveneciák használata között mindig a legjobb kapcsolatot biztosítót választva.

(Kép: Rakéta)

Ez is érdekelhet:

Hogyan védekezzünk az online veszedelmek ellen 2021-ben? Online adataink védelme komoly adatvédelmi kihívás, és a megvédésükhöz szükséges módszerek szédítő tempójú fejlődése miatt ha csak évente frissítjük az erről szóló tudásunkat, bőven le leszünk maradva. Akárhonnan nézzük, nem vénnek való vidék ez.

12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül A technológia az elmúlt 10 évben forradalmasította a háztartásokat, de az igazi nagy átalakulás még csak most jön. Öveket bekötni, kapcsford!

Wifi-hotspotként működő napelemes csodakukák egy román városban Iasi 30 kukája okosodott meg egy fejlesztési projekt keretében, összesen 210 ezer euróért.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.