5K-s felbontású VR-szemüveget mutatott be a HTC

2021 / 05 / 12 / Bobák Áron
5K-s felbontású VR-szemüveget mutatott be a HTC
Bár a HTC az eladott készülékek számát tekintve jókora lemaradásban van a konkurens Oculushoz és Sonyhoz képest, az biztos, hogy ha a VR-szemüvegek képminőségéről van szó, a tajvani gyártó köröket ver a konkurenciára. Ez a kedden bemutatott Vive Pro 2-vel sem fog megváltozni, ami az árát tekintve egy egészen más ligában játszik, mint az Oculus Quest 2 vagy a PSVR, a gyártó szerint pedig annyira jó a képminősége, hogy azzal a VR-szemüvegek egyik legnagyobb hátrányát, a mozgásbetegséget is orvosolja.

Hogy ez így van-e, azt egyelőre nem tudjuk, de az biztos, hogy a technikai leírása alapján a Vive Pro 2 valóban a maximumot hozza, amit ebben a kategóriában ma nyújtani lehet. A látványról két 2448x2448 pixeles felbontású, 120Hz-es képfrissítésű LCD panel gondoskodik, vagyis a szemüveg összességében 5K-s felbontásra képes. A HTC a Vive Pro 2-ben kétrétegű lencséket használt, amelyek ennek a megoldásnak köszönhetően 120 fokos látószöget biztosítanak, a képminőségről pedig egy újfajta RGB szubpixel technológia gondoskodik. A gyártó állítása szerint ezzel nem csak a mozgás közben fellépő elmosódást (és a részben ebből fakadó mozgásbetegséget) sikerült megoldani, de az úgynevezett screen-door hatásnak is búcsút mondhatunk, vagyis a pixeleket elválasztó vonalak egyáltalán nem látszanak az új szemüvegnél.

Az elődjéhez hasonlóan természetesen ebből a szemüvegből sem maradt ki a beépített, három dimneziós térhangzást lehetővé tevő hangszóró, emellett a HTC szerint a szemüveg kényelmesebb lett, és a súlyeosztása is jobb, mint a korábbi modelleké.

Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, a Vive Pro nem lesz olcsó, a június 4-n érkező (és már most is előrendelhető) szemüveg önmagában is 819 euróba kerül, de a két bázisállomást és két kontrollert is tartalmazó csomaggal az ára máris 1400 eurónál van. Komolyabb gémerek ezt az árat még könnyedén feljebb tudják tornászni, a szemüveghez többek között kapható a vezeték nélküli használatot lehetővé tevő Wireless Adapter (408 euró), valamint a márciusban bemutatott Facial Tracker (139 euró) és Vive Tracker 3.0 (139 euró) is, így a teljes csomag ára akár a 2000 eurót (750 ezer forint) is átlépheti.

A Vive Pro 2 használatához emellett szükségünk lesz egy erősebb PC-re is, igaz, a HTC igyekezett megoldani, hogy a készülék minden olyan számítógéppel működjön, amelyek az első Vive Próval is elboldogultak. Ennek érdekében az AMD-vel és az Nvidiával összedolgozva sikerült megoldaniuk, hogy a Display Screen Compression technológiával a Vive Pro 2 DisplayPort 1.2-vel is kompatibilis legyen. A minimum rendszerkövetelmény a Vive Pro 2 termékoldala alapján Intel Core i5-4590 és AMD Ryzen 1500 processzornál, 8 GB RAM-nál valamint Nvidia GeForce GTX 1060 és AMD Radeon RX 480 GPU-nál kezdődik, de persze ha a legmagasabb felbontással és/vagy képfrissítéssel szeretnénk használni a Vive Pro 2-t, akkor ennél erősebb hardverre lesz szükségünk.

(Gizmodo, Pocket-lint)

További cikkek a témában:

A virtuális valóság már nem is annyira virtuális A Varjo egy lépéssel közelebb visz minket a Mátrix utópisztikus világához.

Jövőre érkezhet az Apple VR-szemüvege A rendkívül fejlett és rendkívül drága VR-sisakból jó, ha naponta egy darabot eladnak majd boltonként.

Új, továbbfejlesztett VR-sisak érkezik a PlayStation 5 mellé, mely orvosolja az előd egyik legnagyobb problémáját A Sony bejelentése nyomán új VR-sisak várható az új generációs konzol mellé: szebb, jobb és okosabb, és híján van az előd egyik legidegesítőbb problémájának.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.