Végre mosolyoghatunk is a virtuális valóságban

2021 / 03 / 12 / Bobák Áron
Végre mosolyoghatunk is a virtuális valóságban
A virtuális valóság nagy fejlődésen ment keresztül azóta, hogy az Oculus csaknem egy évtizeddel ezelőtt bemutatta a Rift sisak első fejlesztői verzióját, ám aki mostanában használt ilyen eszközt, az tudja, hogy még mindig nagyon messze áll attól az ideális állapottól, amikor majd különbséget sem tudunk tenni a virtuális és a valódi világ között. A HTC által most bemutatott Facial Tracker egy apró, ám annál fontosabb lépés ebbe az irányba.

A Facial Tracker tulajdonképpen nem más, mint a HTC legprofibb sisakjának, a szemmozgásunkat is követő Vive Pro Eye-nak az aljára erősíthető dupla kamera, ami a gyártó állítása szerint 38 különböző arckifejezést képes felismerni, így a virtuális karakterünk is tud mosolyogni, vicsorítani, grimaszolni. Játék közben persze általában teljesen mindegy, hogy a karakterünk milyen arcot vág, ám az elmúlt időszakban egy sor olyan ötlet látott napvilágot, aminek a célja egy valódi virtuális világ (úgynevezett metaverzum) megteremtése lenne: a Manovában, az AltspaceVR-ban vagy a Facebook által fejlesztett Horizonban virtuális környezetben szocializálódhatunk valódi emberekkel, koncerteket, előadásokat tarthatunk vagy hallgathatunk, beszélgethetünk és játszhatunk az ismerőseinkkel, egy ilyen környezetben pedig már sokkal fontosabb, hogy a karakterünk arca is kifejező legyen.

A 139 eurós, vagyis kábé 51 ezer forintos áron debütáló Facial Tracker pontosan ezt a lehetőséget hozza el azzal, hogy követi az ajkak, az állkapocs, a fogak, a nyelv, az áll és az orcák mozgását, a beépített infravörös fénynek köszönhetően pedig sötétben is használható. Hogy mit várhatunk a kiegészítőtől, arról a Frooxius nevű fejlesztő videójából kapunk némi ízelítőt, aki egyébként Neos néven maga is egy virtuális metaverzumot fejleszt.

A HTC a Facial Tracker mellett bemutatta a Tracker nevű eszköze legújabb, 3.0-ás változatát is, ami a felhasználó teljes testes követését teszi lehetővé. A cég sajtóközleménye szerint az eszköz kisebb, könnyebb és jóval tartósabb lett, mint a korábbi modell, így egy töltéssel akár már hét órán keresztül is folyamatosan használható. Ennek az ára szintén 51 ezer forint körül mozog, és a Facial Trackerhez hasonlóan március 10-től került forgalomba Európában.

További cikkek a témában:

A Microsoft szabadalmaztatta a Black Mirror egyik technológiáját A technológia lehetővé tenné, hogy a mesterséges intelligencia segítségével kvázi digitálisan feltámasszuk az ismerőseinket, de a Microsoft szerint egyelőre nem tervezik megvalósítani.

Elmentünk egy VR-fesztiválra, és nem bántuk meg Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Burning Man szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált a virtuális valóságban fogják megrendezni.

Egy magyar cég olyan virtuális valóságot alkot, amilyet eddig csak sci-fikben láttunk A Hybriről egyszerre juthat eszünkbe a Black Mirror, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A nő.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.