Európába is megérkezik a Huawei vérnyomásmérővel felszerelt okosórája

2022 / 09 / 05 / Bobák Áron
Európába is megérkezik a Huawei vérnyomásmérővel felszerelt okosórája
A Huawei Watch D-n már első ránézésre látszik, hogy a gyártó nagyon komolyan vette a vérnyomásmérést, ennek köszönhetően pedig a készülék már az európai hatóságoktól is megkapta a szükséges engedélyt. A berlini IFA kiállításon mi is meggyőződtünk róla, hogy a vérnyomásmérő egy okosórában nem puszta reklámfogás.

Amíg a Huawei a Watch GT3 Próban debütált EKG-val inkább csak behozta a lemaradását az Apple-lel és a Samsunggal szemben, addig a vérnyomásmérés valóban egy különleges funkciónak számít egy okosóránál, és valószínűleg jóval többen is veszik hasznát, mint annak, hogy az órájuk jelzi, ha pitvarfibrillációjuk van. Bár a piacon a Samsung Galaxy Watch Active mellett is találhatunk már jó néhány olyan órát, ami azt ígéri, hogy vérnyomást is képes mérni, ám ezek jellemzően kisebb gyártóktól származó céleszközök, míg a Huawei Watch D egy teljesen hagyományos okosóra, némileg meglepő megjelenéssel.

A dizájn természetesen az eszköz különleges képességéről árulkodik, hiszen ahhoz, hogy a Watch D pontosan tudja mérni a vérnyomásunkat, egy speciális, légzsákkal felszerelt pántra van szükség. Emiatt az órát felvenni valamivel körülményesebb, mint egy hagyományos okosórát, és a csuklónkon is jobban érződik, hogy valami van rajtunk, de összességében valószínűleg nem nehezebb hozzászokni, mint egy komolyabb sportórához. Ezzel együtt is sokakban megfogalmazódhat, hogy van-e értelme akár csak ennyi plusz kényelmetlenséget is vállalni annak érdekében, hogy bármikor meg tudjuk mérni a vérnyomásunkat, miközben erre még a hipertóniában szenvedőknél is csak heti két-három alkalommal van szükség.

Az ugyanakkor tény, hogy ha valaki szeretné kicsit kényelmesebbé tenni az életét, az a Watch D-vel megteheti, hiszen a cég képviselője elárulta, hogy éppen múlt héten kapták meg a szükséges engedélyt az európai hatóságoktól, így az óra által mért, ±3 mm Hg hibahatárral mért értékek orvosilag is hitelesnek számítanak. Hogy mennyire hitelesnek, azt sajnos nem tudjuk megmondani, mert ugyan nálunk második nekifutásra az óra normál értékeket mért, de összehasonlítási alapként legfeljebb évekkel ezelőtti méréseket tudnánk alapul venni. Maga a mérés egyébként ugyanúgy zajlik, mintha egy hagyományos vérnyomásmérőt használnánk: a mérés elindítása után a bal kezünket a testünk előtt az ellentétes vállunk felé kell emelnünk, a másik kezünkkel könyökből megtámasztanunk a karunkat, és lehetőleg nem mozogni és nem beszélni abban a fél-egy percben, amíg az óra elvégzi a mérést.

A csak nemrég kiadott európai engedély az oka amúgy annak is, hogy a Huawei a Watch D-t csak most hozza be a kontinensre, hiszen engedély hiányában ennek eddig nem sok értelme lett volna. Az órát Kínában már tavaly decemberben elkezdték forgalmazni, Európában pedig először a német, majd az olasz piacon fog megjelenni. Hogy a Watch D hozzánk is eljut-e, azt egyelőre nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy Európában milyen áron debütál a Kínában 3000 jüanért, vagyis nagyjából 175 ezer forintért kapható óra.

Ami a Watch D egyéb képességeit illeti, az nagyrészt megegyezik azzal, amit a Magyarországon májusban bemutatott GT3 Prónál már láttuk. A Watch D-ben szintén megtalálható az EKG funkció, emellett természetesen szívritmust, véroxigénszintet is tud mérni és a stresszintünket vagy az alvásunkat is nyomon követhetjük vele. Az óra a Huawei szerint több mint hetvenféle sportot ismer, és továbbfejlesztett, pontosabb helymeghatározási képességekkel is rendelkezik, ugyanakkor meglepő, hogy vízállóság szempontjából csak az okostelefonoknál megszokott IP68 besorolást kapta, ami azt jelenti, hogy úszkálni nem nagyon érdemes vele.

Ha a vérnyomásmérést nem nézzük, akkor a Watch GT3 Próhoz képest a legnagyobb különbség egyértelműen a Watch D dizájnja, hiszen a szögletesebb fomákkal operáló óra sokkal inkább hasonlít az Apple Watchra, mint a Huawei korábbi eszközeire. A gyári adatok szerint a 456x280 pixeles, 1,64 colos képátlójú OLED kijelzővel felszerelt óra 51x38x13,6 milliméteres méretekkel rendelkezik és 40,9 grammot nyom, amivel lényegesen könnyebb, mint a Watch GT3 Pro, viszont jóval vaskosabb is. A Huawei hétnapos üzemidőt ígér a 451 milliamperóras akkumulátorral felszerelt órára, ami ugyan okosóráknál nem számít kiemelkedőnek, de ez nyilvánvalóan erősen függ attól is, hogy hogyan és mire használjuk az órát.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mér a Huawei új okosórája A Huawei Watch GT 3 Pro nem csak a kifinomult megjelenése miatt figyelemre méltó, de a ma még kevés okosórában elérhető elektrokardiográfot is találunk benne.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.