Szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mér a Huawei új okosórája

2022 / 05 / 26 / Bobák Áron
Szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mér a Huawei új okosórája
A Huawei Watch GT 3 Pro nem csak a kifinomult megjelenése miatt figyelemre méltó, de a ma még kevés okosórában elérhető elektrokardiográfot is találunk benne.

Az EKG-funkció először az Apple okosóráiban jelent meg 2018-ban, azóta viszont más gyártók is átvették, így ma már többek között a Withings, a Fitbit és a Samsung kínálatában is találhatunk olyan órát, ami rendekezik ilyen képességgel. "A szoftver EKG-mérést és az adatok valós idejű elemzését biztosítja majd, továbbá szinuszritmust és pitvarfibrillációt mérhet, valamint képes lesz pitvari és kamrai korai szívverés-emlékeztetésre, így figyelve a szívműködést. A PPG- és EKG-érzékelőknek köszönhetően az óra képes lesz észlelni az artériás érfali merevséget, ami hozzájárulhat több szív- és érrendszeri betegség kockázatának esetleges felismeréséhez" - írja a Watch GT 3 Pro képességeiről a Huawei, akik azt is hozzáteszik, hogy az európai felhasználóknak még egy kicsit várniuk kell, mielőtt magukon is kipróbálhatnák a funkciót. A gyártó tájékoztatása szerint az ehhez szükséges engedélyt várhatóan az év második felében kapják majd meg, ami után egy frissítéssel teszik majd elérhetővé az EKG-t az órákban.

A bemutatón kiállított órákon a funkció már engedélyezve volt, így személyesen is kipróbálhattuk, hogy mit nyújt az elektrokardiogram. Ehhez a funkció elindítása után az egyik ujjunkat rá kell helyeznünk az óra alsó gombjára, odafigyelve rá, hogy közben a kezünkkel ne érjünk hozzá máshoz. Mivel ezt elsőre nem sikerült hibátlanul megoldanunk, így az is kiderült, hogy korai szívverés felismerése esetén az óra azt javasolja, hogy konzultáljunk az orvosunkkal, második nekifutásra viszont már azt a megnyugtató információt kaptuk, hogy az eredményeink normálisnak tűnnek. A mérés után egyébként van lehetőségünk arra is, hogy különböző tüneteket is megadjunk, például ha mellkasi szorítást érzünk, azonban ahogy arra az óra is figyelmeztet, az eredmények nem használhatóak orvosi diagnózis felállítására.

A Watch GT 3-nak nem az EKG az egyetlen újítása, a sportfunkciók is gazdagodtak néhány új elemmel. A több mint száz edzésmód között immár megtalálhatjuk a szabadtüdős merülést is, ami többek között jelzi, hogy milyen mélyre merültünk és azt is, hogy milyen gyorsan emelkedünk. A Huawei tájékoztatása szerint az óra harminc méteres mélységig használható sós vízben, bár hivatalosan 5 ATM-es vízállósággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár 50 méterig is lehet vele merülni.

A másik új edzésfunkció a golfozóknak kedvez, ugyanis a Watch GT 3 Próban helyet kapott egy golfgyakorlás funkció, ami később pálya móddal is kiegészül. Előbbi esetében az óra a lendítési adatokat méri, például a tempót és a hátra és lefelé lendítés idejét, a pályamódban pedig már a pálya térképét is láthatjuk majd az óránkon, valamint a labda ívéről és egyéb fontos adatokról is hasznos információkat kaphatunk.

A Watch GT 3 Próból a fentiek mellett természetesen nem hiányoznak a Huawei korábbi okosóráiban már látott funkciók sem, így az óra többek között képes a pulzus és a véroxigénszint mérésére is, emellett alváskövető, stressz- és ciklusmenedzsment funkcióval is rendelkezik. A Bluetooth hívás funkcióval a készülékkel hívásokat is fogadhatunk, Messengeren, Viberen és Whatsappon kapott üzenetekre pedig az előre beállított gyorsválaszokkal is válaszolhatunk. Kis hiányosság, hogy bár az óra képes megjeleníteni a telefonunkon beállított navigációs útvonalat, sajnos teljes értékű térképpel továbbra sem rendelkezik.

Ahogy azt megszokhattuk, a Watch GT 3 Pro is két méretben lesz kapható, amelyek közül a nagyobbik 46, míg a kisebbik 43 milliméteres átmérővel rendelkezik. A "férfi" és a "női" változat a képességeiket tekintve nagyrészt megegyeznek egymással, különbség csupán a megjelenésükben valamint a kijelző méretében és az üzemidőben mutatkozik. Mindkét óra 466x466 pixeles AMOLED kijelzőt kapott, ám a 46 milliméteres órának értelemszerűen a kijelzője is nagyobb, egész pontosan 1,43 colos, míg a 43 mm-es óránál 1,32 colos képátlóba sűrítettek bele ugyanannyi képpontot. A Huawei tájékoztatása szerint a "férfi" óránál optimális használat mellett akár a 14 napos üzemidő is elképzelhető, míg a "női" verziónál ennek a felével kell beérnünk, azaz hét napig marad üzemképes. Az órák megjelenésében jelentős különbség, hogy míg a nagyobbik változat óratokja titánból készült, addig a kisebbik Watch GT 3 Pro kerámia tokkal érkezik, amit tíz nap alatt csiszolnak és políroznak tökéletesre.

A Huawei tájékoztatása szerint a Watch GT 3 Pro Magyarországon május 20-tól lesz elérhető a nagyobb elektronikai áruházakban valamint a Yettel kínálatában, míg a Telekomnál június 3-tól vásárolhatjuk meg az órát, amihez június 31-ig ajándék Freebuds 4i fülhallgató is jár. Az óra ára kiviteltől függően a következőképpen alakul:

A Watch GT 3 Próval egyidőben bemutatott, valamivel szerényebb képességű Huawei Watch Fit 2 kiviteltől függően 57 valamint 67 ezer forintos áron, a Huawei Band 7 fitneszkarkötő pedig 23 ezer forintos áron kerül majd boltokba június 17-én (Watch Fit 2) valamint június 20-án (Band 7).

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Kihagyott ziccer, de bombagól is lehet még a Huawei Watch 3 Pro A Huawei Watch 3 Pro a kínai gyártó korábbi okosóráihoz hasonlóan kitűnő választás bármilyen sporthoz, emellett több helyzetben a telefonunkat is kiválthatja. Az ára miatt viszont mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt a vásárlás mellett döntenénk.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.