Kihagyott ziccer, de bombagól is lehet még a Huawei Watch 3 Pro

2021 / 07 / 10 / Bobák Áron
Kihagyott ziccer, de bombagól is lehet még a Huawei Watch 3 Pro
A Huawei Watch 3 Pro a kínai gyártó korábbi okosóráihoz hasonlóan kitűnő választás bármilyen sporthoz, emellett több helyzetben a telefonunkat is kiválthatja. Az ára miatt viszont mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt a vásárlás mellett döntenénk.

Amióta a 2010-es évek közepén az okosórák elkezdték meghódítani a világot, számos megoldást láthattunk rá, hogyan is lehet a lehető legjobban kiaknázni a csuklón hordható mobileszközök funkcionalitását. A kínálatban még ma sem könnyű eligazodni, hiszen a telefonokkal ellentétben szinte nincs két okosóra, ami pontosan ugyanazt tudja, és még az azonos márkákon belül is egészen komoly eltérések lehetnek a különböző évjáratú modellek között. A Huawei a 2018-ban bemutatott Watch GT óta viszonylag világos utat követett: az óra nem okostelefon, hanem egy praktikus kiegészítő, amit ennek megfelelően nem is zsúfoltak tele értelmetlen funkciókkal, ehelyett mindent annak rendeltek alá, hogy egy sportoláshoz kiválóan használható, a profi sportóráknál viszont lényegesen megfizethetőbb eszközt készítsenek.

Az irányvonal kétségkívül bejött a Huaweinek, ami az Apple piacvezető pozícióját ugyan nem veszélyeztette, de 2019 óta stabilan a világ második legnagyobb okosóra-gyártójának számít. 2020 végén és 2021 első negyedévében azonban komolyabb visszaesést könyvelhettek el, és bár a 8%-os piaci részesedésükkel még mindig a második legnagyobb gyártónak számítanak a Samsunggal holtversenyben, de a 6%-os visszaesés még annak fényében is ijesztő, hogy tudjuk, az okostelefon-piacon ugyanebben az időszakban sokkal nagyobb veszteségek is érték a gyártót.

Talán emiatt is dönthetett úgy a Huawei, hogy a Watch GT-sorozat után megpróbálkoznak valami mással, és új életet lehelnek az eredeti Huawei Watch-sorozatba, amelynek legutóbbi tagját, a Watch 2-t több mint négy évvel ezelőtt mutatták be. A különbség nem is lehetne szembeötlőbb, hiszen amíg a Watch 2 egy csúnyácska, valódi karórával semmiképpen sem összetéveszthető eszköz volt, addig a Watch 3 Pro a titánium foglalatával az egyik legszebb okosóra, ami valaha a csuklónkra került, az összhatást pedig az elegáns, barna színű bőrpánt teszi teljessé. A Watch 3 Pro nem csak az egyik legszebb, de egyben az egyik legnagyobb okosóra is, az 5x5,5 centiméteres készülék még egy férfi csuklóján is hatalmasnak tűnik, aminek azért vannak hátulütői. Arra például kevéssé alkalmas, hogy alvás közben is viseljük, noha az óra - a Huawei korábbi modelljeihez hasonlóan - rendelkezik alvásfigyelő funkcióval is.

Bemutatkozik a HarmonyOS

Ha a Watch 3 Pro semmivel sem tudna többet, mint az elődei, technológiai szempontból akkor is érdekes kuriózum lenne, hiszen ez az egyik legelső olyan Huawei-eszköz, amelyen már a gyártó saját fejlesztésű operációs rendszere, a HarmonyOS 2.0 fut. Az okosóra felhasználói felülete leginkább az Apple Watch-hoz hasonlít, vagyis itt is rácsos elrendezésben láthatjuk az alkalmazások ikonjait, amelyekre az óra tekerhető gombjával rá is nagyíthatunk. Az összhatás kétségkívül esztétikusabb, mint a korábbi Lite OS-nél, az 1,43 colos, 466x466 pixeles felbontású AMOLED kijelző pedig elég nagy is ahhoz, hogy a menüben az ujjunkkal is könnyedén tudjunk navigálni. Ha valakinek mégsem fekszik ez a megoldás, akkor az óra számlapján jobbra lapozva is elérheti a fontosabb alkalmazásokat, amiket szabadon konfigurálhatunk.

Bár a Watch 3 Pro számos újítással rendelkezik a korábbi GT-sorozathoz képest, a középpontban azért továbbra is a különböző sport- és egészségfunkciók állnak: az óra összesen több mint száz különböző sportot ismer, amelyek között 19 profi kültéri és beltéri sportot találunk. A TruSeen 4.5 szenzor segítségével az óra képes folyamatosan mérni a szívritmusunkat, a véroxigén-szintünket, amely mellett újdonságként megjelenik a bőrhőmérséklet mérése is. Hogy ez pontosan mire jó, az nekünk hosszabb tesztelés után sem teljesen világos, mindenesetre a hasonló funkcióval ellátott okosórákat gyártó Fitbit szerint elsősorban az alvásfigyeléshez ad egy hasznos extra információt: a bőrünk hőmérsékletének alvás közben természetes módon csökkennie kell, így ha ez az érték túl magas, az arra utalhat, hogy problémáink vannak az alvással.

Ahogy a korábbi Huawei-óráknál megszokhattuk, a fent felsoroltakon kívül a Watch 3 Pro képes mérni a stresszintünket is, vannak benne interaktív légzésgyakorlatok, a futás közben mért adatainkból pedig a Vo2Max értékünket is kiszámítja. Nekünk ugyanakkor nagyon hiányzott, hogy a Watch 3 Pro nem képes felismerni, ha megállunk, így például biciklizés közben a piros lámpáknál folyamatosan meg kellett állítanunk a mérést, hogy használható eredményeket kapjunk. Ennek a funkciónak a hiánya főleg akkor zavaró, ha hosszabb időre megszakítjuk a sporttevékenységet, ilyenkor ugyanis néhány adat (például az átlagsebesség, a sportolással eltöltött idő) teljesen használhatatlanná válik, ha elfelejtjük leállítani a mérést. A másik dolog, amit észrevettünk, hogy amikor hosszabb időre megálltunk, a Watch 3 Pro automatikusan lezárta a folyamatban levő sporttevékenységet (tehát nem csak szüneteltette), vagyis ha sportolás közben szeretnénk egy hosszabb pihenőt tartani, akkor nem fogjuk tudni az egész utat egyben mérni, hanem kénytelenek leszünk egy új mérést indítani.

Mit tegyünk, ha az óra nem akar csatlakozni a telefonhoz?

Ahogyan a Huawei korábbi okosórái, úgy a Watch 3 Pro is csak úgy használható teljesértékűen, ha csatlakoztatjuk a Huawei Egészség alkalmazáshoz. Ezzel nekünk első nekifutásra alaposan meggyűlt a bajunk, ugyanis hiába volt fent az app legújabb verziója, az óra mégsem akart csatlakozni. Mint kiderült, a megoldás, hogy az alkalmazást nem a Google Playből, hanem a Huawei saját alkalmazásboltjából, az AppGalleryből kell frissíteni, ezután már gond nélkül csatlakoztatható bármilyen okoseszköz.

Ezeket az apró bosszúságokat leszámítva a Watch 3 Pro valóban remek társ a sportoláshoz: az 5 ATM-es vízállóságának köszönhetően akár 50 méteres mélységig is merülhetünk vele, miután pedig befejeztük az úszást, az óra arra is figyelmeztet, hogy ne felejtsük el róla lerázogatni a vizet. Az átgondolt tervezés köszön vissza abban is, hogy ha a Watch 3 Prót kint hagyjuk a napon, egy idő után automatikusan kikapcsol, így óvva meg magát a túlmelegedéstől. Az óra számlapja egyébként tűző napsütésben is tökéletesen látható, és elég széleskörűen konfigurálható, akár saját készítésű, néhány másodperces videókat vagy mini játékokat is megjeleníthetünk rajta a hagyományos számlap helyett.

Miniatűr okostelefon

A Huawei célja a Watch 3 Próval látszólag egyértelmű volt: egy olyan órát alkotni, ami mellett sportoláshoz már egyáltalán nem kell magunkkal vinnünk a telefonunkat. Az óra (a Magyarországon hivatalosan nem bemutatott Watch 2 Próhoz hasonlóan) rendelkezik wifi adatkapcsolattal, valamint telekomos előfizetés esetén eSIM-mel is elláthatjuk, így folyamatosan rendelkezésünkre áll a 4G-s adatkapcsolat. Ennek köszönhetően az órával indíthatunk és fogadhatunk hívásokat, megkapjuk az üzeneteket és zenét is streamelhetünk, vagyis bár az okostelefonunkat nem váltja ki, arra tökéletesen alkalmas lehet, hogy néhány óráig nélkülözni tudjuk a mobilt. Ehhez azért még van hova fejlődni, azt például meglepődve tapasztaltuk, hogy az órán elérhető AppGallery alkalmazásboltban egyáltalán nincsen térkép alkalmazás, noha maga a Watch 3 egy meglehetősen pontos, kétcsatornás GPS-szel rendelkezik. A Petal Maps ugyan letölthető az okosórára, de ez csak annyit tud, hogy ha a telefonunkon beállítunk egy útvonalat, akkor az órán mutatja az irányt, vagyis a mobilunk nélkül, önállóan nem használható.

A Watch 3 Pro emellett is rendelkezik néhány olyan hiányossággal, ami miatt Magyarországon kevésbé számít jó vételnek, a Huawei saját fejlesztésű Celia hangasszisztense például itthon nem elérhető még, és az sem világos, hogy az óra használható lesz-e alipayes mobilfizetésre. Ez a szolgáltatás 2019 óta már Magyarországon is elérhető, és mivel a Huawei újabb eszközein egyáltalán nincsenek Google-szolgáltatások, így minden bizonnyal ez lenne az egyetlen módszer arra, hogy az okosóránkat bankkártya helyett is használhassuk.

Az biztos, hogy a Watch 3 Pro sikerében nagy szerepe lesz, hogy a Huaweinek mennyire sikerül használható alkalmazásokkal feltöltenie az AppGalleryt. A jelenleg elérhető, viszonylag kis számú alkalmazás jelentős része valamilyen játék, online rádió vagy fitneszalkalmazás, de azért találtunk néhány fantáziadúsabb ötletet is: a Nuki alkalmazásával például az ilyen márkájú intelligens zárral felszerelt bejárati ajtónkat nyithatjuk ki az óránk segítségével, míg az iTranslate fordítóapp azt ígéri, hogy száz különböző nyelven fordít valós időben - ez a funkciója nálunk még nem volt elérhető, így legfeljebb csak arra volt jó, hogy a miniatűr billentyűzeten próbáljuk meg begépelni a lefordítani kívánt szöveget, de ha valaki megvalósítja a hangalapú fordítást, az valóban egy nagyon hasznos funkciója lehet az órának.

Hasznos funkciókból azért már most is akad néhány, az egyik ilyen, hogy immár a Huawei okosórájában is megjelent az Apple Watchból ismert vészhelyzeti SOS funkció, vagyis az óra bekapcsoló gombját ötször megnyomva egy SOS-üzenetet küldhetünk az előre megadott névjegynek, akit emellett azonnal fel is hívhatunk. Ez alapból a 112-es telefonszám lesz, viszont az Egészség alkalmazásban bármilyen névjegyet megadhatunk, így akár családtagoknak, barátoknak is küldhetünk SOS-üzenetet. A gomb ötszöri megnyomása után három másodperc áll rendelkezésünkre, hogy leállítsuk a vészjelzést, ezután az óra egy automatikus üzenetet küld a megadott telefonszámra, amelyben a koordinátáinkat is megosztja a kiválasztott kontakttal. Ez a funkció - vagyis az automatikus üzenet küldése - akkor is működik, ha az óránk Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonunkhoz, hívást indítani viszont értelemszerűen csak akkor fogunk tudni, ha eSIM is hozzá van rendelve a Watch 3-hoz. A vészhelyzeti SOS mellett az óra arra is képes, hogy érzékelje, ha elestünk, ilyenkor a bekapcsoló gomb nyomogatása nélkül, automatikusan is képes elküldeni a segítségkérő üzenetet.

Okosóráknál mindig húsbavágó kérdés, hogy mennyi időt bírnak ki egy feltöltéssel, de amíg a Huawei korábbi modelljeinél erre viszonylag egyértelmű választ tudtunk adni, a Watch 3 Prónál kicsit komplikáltabb a helyzet. Az üzemidő jelentős mértékben függ attól, hogy mire és hogyan használjuk az órát. Aktív sportolással, pláne ha az always-on display is be van kapcsolva, az akkumulátort akár egy nap alatt is le lehet meríteni, míg normál használat mellett, ha az ultra energiatakarékos módot is bekapcsoljuk, akár hetekre is elfelejthetjük a töltőt. Ultra energiatakarékos üzemmódban ugyan le kell mondanunk a látványos felhasználói felületről, valamint az eSIM-et és a wifit sem használhatjuk, de a legtöbb funkció (mint a sporttevékenység nyomon követése, pulzusmérés) ilyenkor is aktív marad, így a legtöbb felhasználónak ezt érdemes lehet akár folyamatosan is bekapcsolva tartani. Az órát a saját, 10 wattos töltője mellett bármilyen QI szabványú vezeték nélküli töltővel is tölthetjük, valamint a fordított töltés bekapcsolásával a Huawei telefonunk hátlapjára téve is feltölthetjük az akkumulátort. Bár a készülék teljes feltöltése több mint egy órát vesz igénybe, de 30%-ig akár 15-20 perc alatt is feltölthetjük az akkumulátort, ez pedig energiatakarékos módban már bőven elég arra, hogy akár napokig is használjuk a Watch 3 Prót.

Jó, de még lehetne jobb

Ahogy a fentiekből látható, a Huawei új okosórája egy remek készülék, viszont a meglehetősen borsos, 164 ezer forintos ára ellenére a gyakorlatban nem tud sokkal többet felmutatni, mint az ennek a töredékébe kerülő Watch GT 2. Ennek több oka is van, alkalmazásokból egyelőre szegényes a kínálat, bizonyos funkciók pedig Magyarországon nem érhetők el még, így pedig a Watch 3 nem is tudja megmutatni a benne rejlő teljes potenciált. A mobil-adatkapcsolat ugyanakkor önmagában is elég lehet ahhoz, hogy sok felhasználót meggyőzzön, ha pedig az órához lesznek hasznosabb alkalmazások is, valamint Magyarországon is elérhető lesz a mobilfizetés és a hangasszisztens, akkor már határozottan más szintet fog képviselni, mint a Huawei korábbi okosórái.

További cikkek a témában:

Apple Watch konkurens hatvanezerért: érkezik a OnePlus Watch A kínai okosóra akár két hétig bírja egyetlen töltéssel.

Már véroxigénszintet is mér az Apple Watch Az új iPhone-okra viszont még várni kell.

Végre megérkezett az Apple Watch méltó kihívója? Kickstarteren üzent hadat egy kínai gyártó a világ legnépszerűbb okosórájának.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.