Idén ezekre a kifejezésekre kerestünk rá legtöbbször az interneten

2023 / 12 / 13 / Bodnár Barna
Idén ezekre a kifejezésekre kerestünk rá legtöbbször az interneten
A Google hétfőn közzétette, milyen kifejezéseket használtak a legtöbben 2023-ban a techóriás keresőjében.

"Háború Izraelben és Gázában" vezette az idei hírtrendek listáját az Egyesült Államokban és világszerte, míg a "mi a Hamász", "mi történik Izraelben" és "miért támadott a Hamász" az év első számú amerikai keresési lekérdezései között szerepeltek, amelyek a "mi" vagy a "miért" kifejezéssel kezdődtek, derül ki az idén 25 esztendős Google szokásos, év végi közleményéből. A háború után a sorban a Titanic roncsainak felkutatására induló, szerencsétlenül járt Titan tengeralattjáró balesete, és az akörüli események állnak, a harmadik helyen pedig a februárban történt, pusztító török-szíriai földrengés követett, amely több mint 50 ezer ember halálát okozta.

A Google éves „Year in Search” összefoglalója egy pillanatkép azokról az emberekről és jelenségekről, amelyek felkeltették az emberek kíváncsiságát és megragadták a figyelmüket - a listák azokat a keresőszavakat mutatják meg, amelyek az előző évhez képest tartósan nagy forgalmat generáltak. A statisztika szerint az olyan nagy hírértékű események mellett, mint a háború, Damar Hamlin szívmegállása egy NFL-meccs alatt, a Jóbarátok sztárjának, Matthew Perry váratlan halála és a "Barbenheimer" voltak azok az események és történetek, amelyek 2023-ban leginkább foglalkoztatták az embereket, írja a CNN.

A keresési trendeket idén uraló nevek között szerepelt Jeremy Renner színész, aki az év elején majdnem halálos balesetet szenvedett, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a hókotrója elüsse unokaöccsét. Sokan kerestek még rá a nőgyűlölő influenszer Andrew Tate-re, a francia focista Kylian Mbappéra és a Kansas City Chiefs amerikaifutball-játékosára, Travis Kelce-re, aki azzal került a címlapokra, hogy kiderült, gyengéd szálak fűzik Taylor Swifthez.

A Google listája az idén elhunyt hírességek közül is kiemelt néhányat, Matthew Perry mellett többek között Tina Turner és Sinead O'Connor énekesnők is távoztak az élők sorából.

Ami a szórakozást és a mozit illeti, a Barbie és az Oppenheimer voltak az év legtrendibb filmjei, ezeket követte a "Jawan" című indiai, bollywoodi kasszasiker, a Sound of Freedom című krimi és a John Wick negyedik része. A Google statisztikája szerint az HBO "The Last of Us" című posztapokaliptikus drámája, valamint a Netflix "Wednesday" és a "Ginny és Georgia" című sorozatai érdekelték leginkább az embereket, legalábbis ezekre kerestek rá a legtöbben. Zenék terén a japán duó, a Yoasobi Idol című száma és Jason Aldean ellentmondásos Try That in a Small Town című dala volt az uralkodó.

Tényleg létezik a The Last of Us zombijait irányító parazita gombafaj Ez a trópusi gombafaj teljesen átveszi a hatalmat a spóráit belélegző hangya testén, és mozgásán, majd a parazita táptalajként használva a rovar testét, felemészti azt belülről, és hosszúkás gombatestet növeszt ki az állat fejéből, ami ismét spórákkal szórja tele a levegőt.

Magyarországon az internetes keresések élén a technológia, a sport, a szórakozás és a társadalmi események állnak. A hazaiak ízlése a sorozatok és filmek tekintetében úgy tűnik egybevág a globális közönségével: a legkeresettebb szavak között találjuk ugyanis a Wednesday-t és az Oppenheimert is. Idén sajnos számos magyar híresség és sztár is elhalálozott, a statisztika szerint a legtöbben a májusban, a Mount Everest csúcstámadása közben elhunyt hegymászó, Suhajda Szilárd nevére kerestek rá, ezen a listán szerepel még Lang Györgyi és Vágó István is.

Az élő magyar hírességek közül a legnépszerűbb idén Azahriah volt, illetve sokan kerestek rá a hazánkban rendezett 2023-as Atlétikai Világbajnokságra, és a Sztárbox című tv-műsorra is.

(Borítókép: Getty Images/Chadchai Ra-ngubpai)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.