Idén ezekre a kifejezésekre kerestünk rá legtöbbször az interneten

2023 / 12 / 13 / Bodnár Barna
Idén ezekre a kifejezésekre kerestünk rá legtöbbször az interneten
A Google hétfőn közzétette, milyen kifejezéseket használtak a legtöbben 2023-ban a techóriás keresőjében.

"Háború Izraelben és Gázában" vezette az idei hírtrendek listáját az Egyesült Államokban és világszerte, míg a "mi a Hamász", "mi történik Izraelben" és "miért támadott a Hamász" az év első számú amerikai keresési lekérdezései között szerepeltek, amelyek a "mi" vagy a "miért" kifejezéssel kezdődtek, derül ki az idén 25 esztendős Google szokásos, év végi közleményéből. A háború után a sorban a Titanic roncsainak felkutatására induló, szerencsétlenül járt Titan tengeralattjáró balesete, és az akörüli események állnak, a harmadik helyen pedig a februárban történt, pusztító török-szíriai földrengés követett, amely több mint 50 ezer ember halálát okozta.

A Google éves „Year in Search” összefoglalója egy pillanatkép azokról az emberekről és jelenségekről, amelyek felkeltették az emberek kíváncsiságát és megragadták a figyelmüket - a listák azokat a keresőszavakat mutatják meg, amelyek az előző évhez képest tartósan nagy forgalmat generáltak. A statisztika szerint az olyan nagy hírértékű események mellett, mint a háború, Damar Hamlin szívmegállása egy NFL-meccs alatt, a Jóbarátok sztárjának, Matthew Perry váratlan halála és a "Barbenheimer" voltak azok az események és történetek, amelyek 2023-ban leginkább foglalkoztatták az embereket, írja a CNN.

A keresési trendeket idén uraló nevek között szerepelt Jeremy Renner színész, aki az év elején majdnem halálos balesetet szenvedett, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a hókotrója elüsse unokaöccsét. Sokan kerestek még rá a nőgyűlölő influenszer Andrew Tate-re, a francia focista Kylian Mbappéra és a Kansas City Chiefs amerikaifutball-játékosára, Travis Kelce-re, aki azzal került a címlapokra, hogy kiderült, gyengéd szálak fűzik Taylor Swifthez.

A Google listája az idén elhunyt hírességek közül is kiemelt néhányat, Matthew Perry mellett többek között Tina Turner és Sinead O'Connor énekesnők is távoztak az élők sorából.

Ami a szórakozást és a mozit illeti, a Barbie és az Oppenheimer voltak az év legtrendibb filmjei, ezeket követte a "Jawan" című indiai, bollywoodi kasszasiker, a Sound of Freedom című krimi és a John Wick negyedik része. A Google statisztikája szerint az HBO "The Last of Us" című posztapokaliptikus drámája, valamint a Netflix "Wednesday" és a "Ginny és Georgia" című sorozatai érdekelték leginkább az embereket, legalábbis ezekre kerestek rá a legtöbben. Zenék terén a japán duó, a Yoasobi Idol című száma és Jason Aldean ellentmondásos Try That in a Small Town című dala volt az uralkodó.

Tényleg létezik a The Last of Us zombijait irányító parazita gombafaj Ez a trópusi gombafaj teljesen átveszi a hatalmat a spóráit belélegző hangya testén, és mozgásán, majd a parazita táptalajként használva a rovar testét, felemészti azt belülről, és hosszúkás gombatestet növeszt ki az állat fejéből, ami ismét spórákkal szórja tele a levegőt.

Magyarországon az internetes keresések élén a technológia, a sport, a szórakozás és a társadalmi események állnak. A hazaiak ízlése a sorozatok és filmek tekintetében úgy tűnik egybevág a globális közönségével: a legkeresettebb szavak között találjuk ugyanis a Wednesday-t és az Oppenheimert is. Idén sajnos számos magyar híresség és sztár is elhalálozott, a statisztika szerint a legtöbben a májusban, a Mount Everest csúcstámadása közben elhunyt hegymászó, Suhajda Szilárd nevére kerestek rá, ezen a listán szerepel még Lang Györgyi és Vágó István is.

Az élő magyar hírességek közül a legnépszerűbb idén Azahriah volt, illetve sokan kerestek rá a hazánkban rendezett 2023-as Atlétikai Világbajnokságra, és a Sztárbox című tv-műsorra is.

(Borítókép: Getty Images/Chadchai Ra-ngubpai)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.