Fény derült rá, miért nyalogatnak köveket a geológusok

2023 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
Fény derült rá, miért nyalogatnak köveket a geológusok
Kiosztották az idei Ig Nobel díjakat, amelyet olyan kutatók kapnak meg minden évben, akik a szokottól eléggé eltérő témát választanak a vizsgálataik számára, például, hogy miért érdemes a kőzettannal és paleontológiával foglalkozóknak megnyalogatni a leleteket vagy hogy mi történik, ha egy szót nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sokszor ismétlünk el egymás után.

Az Ig Nobel díjakat a díj 1991-es alapítása óta 33. alkalommal osztották ki idén azoknak a szerencsés kutatóknak, akik munkájuk során olyan témát dolgoztak fel, amivel egyszerre nevetették meg és gondolkodtatták el az embereket. Az Ig Nobel-díjas tudósok kutatási területük szakértői, tanulmányaik elismert szaklapokban jelennek meg és a ceremónián valódi Nobel-díjasok nyújtják át nekik jutalmukat, ami az idei évben igen jelentős összeg volt: 10 billió dollár, csakhogy egy olyan zimbabwei bankjegy formájában, ami már nem ér semmit. Emellett a tíz nyertes egy-egy doboz Ig Pszeudo Colát is kapott. A dicsőséges első helyeket többek között a következő kutatók szerezték meg 2023-ban (a teljes listát a díjért felelős magazin, a Marc Abrahams által alapított Annals of Improbable Research oldalán lehet megtekinteni):

Kémia és geológia

Jan Zalasiewicz (Lengyelország), amiért magyarázatot adott arra a nem túl gyakori, de meglepő módon létező szokásra, ami szerint a tudósok időnként megízlelik a kutatásuk tárgyát. A kőzettannal és őslénytannal foglalkozók számára ez új és izgalmas utat nyithat meg a minták elemzése és a kőzetek összetételének közelebbi megértése előtt.

Eating fossils/The Palaeontological Association

Irodalom

Chris Moulin, Nicole Bell, Merita Turunen, Arina Baharin és Akira O’Connor (nemzetközi csoport), amiért laboratóriumi körülmények között vizsgálták a jamais vu jelenségnek egy mindenki által ismert, de meglehetősen zavaró formáját: azt az élményt, amikor egy szó sokadik vagy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sokadik ismétlése után az adott szó elveszti jelentését és hirtelen teljesen értelmetlennek tűnik. A jamais vu kifejezés egyébként bizonyos értelemben a déjà vu ellentéteként számon tartott jelenséget takarja, amikor egy helyzetről felismerjük ugyan, hogy már megtörtént velünk (akár sokszor) korábban, de egyszer csak mégis idegennek érezzük.

The The The The Induction of Jamais Vu in the Laboratory: Word Alienation and Semantic Satiation/Taylor & Francis Online

Műszaki mérnökség

Te Faye Yap, Zhen Liu, Anoop Rajappan, Trevor Shimokusu és Daniel Preston (nemzetközi csoport), amiért kifejlesztették a nekrobotika tudományát, amelyben halott élőlényeket használnak fel robotikai célokra. A kutatók egy döglött pók lábainak hidraulikai rendszerébe való beavatkozással bírták mozgásra a kimúlt állatot, majd fogóként használták, hogy tárgyakat emeljenek fel vele. A tanulmány szerzői szerint a találmány alkalmas rá, hogy a természetben alkalmazva megfelelő álcát nyújtson a robotitikai eszközöknek, így azok kevésbé ijesszék el a közelükbe tévedő élőlényeket.

Necrobotics: Biotic Materials as Ready-to-Use Actuators/Advanced Science

Közegészségügy

Seung-min Park (Dél-korea, Egyesült Államok), amiért megépítette a vécét, amely integrált kamerákkal és más berendezésekkel figyeli a belekerülő tartalmat és részletes elemzést is ad róla. A toaletthez olyan kamera is tartozik, ami biometrikus azonosításra alkalmas felismerő (bár ez esetben nem arcfelismerő) rendszerrel is rendelkezik.

A Mountable Toilet System for Personalized Health Monitoring via the Analysis of Excreta/Nature Biomedical Engineering

Kommunikáció

María José Torres-Prioris, Diana López-Barroso, Estela Càmara, Sol Fittipaldi, Lucas Sedeño, Agustín Ibáñez, Marcelo Berthier és Adolfo García (nemzetközi csoport), amiért nagyobb betekintést engedtek azoknak az embereknek az agyi tevékenységeibe, akik profi szinten tudnak visszafelé beszélni, tehát szavak, kifejezések vagy akár teljes mondatok szótagjait fordított sorrendben tudják gyorsan megfogalmazni. A kutatók szerint ez a képesség nem csak egyfajta furcsa szórakozás eredményének tekinthető, amit néhányan előszeretettel művelnek, hanem rendkívüli adottságnak, aminek neurokognitív hátteréről érdemes többet megtudni.

Neurocognitive Signatures of Phonemic Sequencing in Expert Backward Speakers/Scientific Reports

Gyógyszerészet

Christine Pham, Bobak Hedayati, Kiana Hashemi, Ella Csuka, Tiana Mamaghani, Margit Juhasz, Jamie Wikenheiser és Natasha Mesinkovska (nemzetközi csoport), amiért utánajártak az alapvető, de tisztázatlan kérdésnek, miszerint vajon az emberek két orrlyuka egyenlő arányban tartalmaz-e orrszőröket. A tudósok a munkához nem élő embereket, hanem holttesteket használtak fel.

The Quantification and Measurement of Nasal Hairs in a Cadaveric Population/Journal of The American Academy of Dermatology

(Fotó: Improbable Research, Francesco Cantone/Getty Images)

Nagyon lusta bérgyilkosokat és Donald Trumpot is díjazták az értelmetlen kutatások idei díjátadóján Az 1991-ben alapított IgNobel-díjat azok a tudományos kutatások kaphatják meg, amelyek "először megnevettetik, aztán elgondolkodtatják az embert". A Nobel-díj szatirikus kistestvérére idén is akadtak jelentkezők bőven.

Az idei Ig Nobel díjazottjai kiderítették: a szex tisztítja az orrot és jobb a levegőben fejjel lefelé szállítani az orrszarvúkat A Nobel-díj vicces leszármazottját, az Ig Nobel díjat azok a kutatók érdemlik ki, akik igazán meglepő vizsgálati területet választanak maguknak, utánjárnak például annak, hogy jól védi-e a férfiak nyakát a szakáll az ütésektől vagy hogy van-e összefüggés a posztszovjet országok minisztereinek testtömeg-indexe és a korrupcióra való hajlamuk között.


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.