Így borult teljes sötétségbe Észak-Amerika

2024 / 04 / 09 / Bobák Áron
Így borult teljes sötétségbe Észak-Amerika
Hétfőn egész Észak-Amerika egy emberként nézett fel az égre, hogy megcsodálja a teljes napfogyatkozást, ami Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából is látható volt. Aki lemaradt róla, annak csaknem két évtizedet kell várnia a következőre.

A mostani teljes napfogyatkozás különlegességét az adta, hogy a kontinens meglehetősen nagy részén látható volt: Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában összesen mintegy 44 millió ember lehetett szemtanúja, ahogy a Hold négy percen keresztül teljesen kitakarta a Napot, a részleges napfogyatkozást pedig ennél is nagyságrendekkel többen csodálhatták meg - ez az USA mind a 48 kontinentális államából látható volt kisebb vagy nagyobb mértékben.


A teljes napfogyatkozás útvonala a török Anadolu hírügynökség infografikáján (Fotó: Yasin Demirci/Anadolu via Getty Images)

Elsőként, helyi idő szerint 9.51-kor (magyar idő szerint 18.51-kor) a Mexikó nyugati partján lakók emelhették az arcuk elé a kifejezetten a napfogyatkozáshoz gyártott szemüvegeket, a jelenség pedig ezután egy 185 kilométeres sávban végighaladt Texastól az Egyesült Államok északkeleti részéig, magyar idő szerint hajnali háromnegyed 4 körül pedig Kanadát is elérte. Bár az időjárás nem mindenhol volt kegyes a bámészkodókkal, a szerencsésebbek nem csak a napkoronát szemlélhették meg a saját szemükkel, de akár a Vénuszt és a Jupitert is. Szabad szemmel nem, de távcsővel könnyen elkapható volt a 12P/Pons-Brook üstökös is, amelyet zöldesfehér fénye tesz igazán különlegessé.

A teljes napfogyatkozást a NASA élőben közvetítette a Youtube-csatornáján, emellett természetesen számtalan fotó is készült a ritka eseményről, amihez hasonlót legközelebb 2044-ben láthatnak majd arra felé.


Bár New Yorkban nem volt teljes a napfogyatkozás, így is rengeteg ember gyűlt össze az utcákon és a felhőkarcolók tetején, hogy a saját szemükkel lássák a ritka égi jelenséget (Fotó: John Lamparski/Getty Images)

A napfogyatkozásnak köszönhetően távcsővel is jól megfigyelhető volt a Nap koronája (Fotó: Peter Zay/Anadolu via Getty Images)

A vermonti Carmi-tó környékéről így nézett ki a hétfői napfogyatkozás (Fotó: Noam Galai/Getty Images)

A Niagaránál kicsit ugyan felhős volt az ég, de ettől csak még látványosabb lett a műsor (Fotó: Vaughn Ridley/Getty Images)

New York állam parkőrségének az egyik tagja nézi a napfogyatkozást a Niagara-vízesésnél (Fotó: Adam Gray/Getty Images)


A manhattani Hudson Yards kilátószintje csordultig megtelt nézelődőkkel a napfogyatkozás idejére (Fotó: Spencer Platt/Getty Images)

Fotó: Matthey Hatcher/Getty Images

Napfogyatkozás a Washington-emlékműnél (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Egy helikopter száll el a szinte teljesen kitakart Nap előtt New Yorkban (Fotó: Gotham/Getty Images)

Varázslatos felvétel készült a dühöngő Napról Miguel Claro portugál asztrofotós nemrég egy látványos timelapse-videón örökítette meg, hogy milyen folyamatok játszódnak le az aktivitása csúcspontjához közelítő égitesten.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.