Varázslatos felvétel készült a dühöngő Napról

2023 / 12 / 25 / Bobák Áron
Varázslatos felvétel készült a dühöngő Napról
Miguel Claro portugál asztrofotós nemrég egy látványos timelapse-videón örökítette meg, hogy milyen folyamatok játszódnak le az aktivitása csúcspontjához közelítő égitesten.

A Nap egy 11 évig tartó ciklus végén jövő év elején éri el az aktivitása csúcspontját, ami az előrejelzések szerint októberig fog tartani. Ebben az időszakban a napkitörések is sokkal gyakoribbá és intenzívebbé válnak, ami nem túl jó hír az űripar szereplőinek, hiszen egy erősebb geomágneses vihar könnyedén kárt tehet a Föld körüli pályán keringő eszközökben. Ennek egyik látványos példája volt, amikor 2022 elején a SpaceX egyszerre negyven Starlink-műholdat veszített el, miután azok egy napkitörés miatt használhatatlanná váltak, es visszahullottak a légkörbe.

Azonban ami rossz hír a cégeknek, jó hír az asztrofotósoknak, hiszen ebben az időszakban a megfelelő felszereléssel igazi ritkaságszámba menő fotókat és videókat készíthetnek a fortyogó csillagról. Így tett Miguel Claro, az Európai Déli Obszervatórium portugál fotósa is, aki idén októberben készített lenyűgöző timelapse-videót az égitestről. A Videán közzétett másfél perces felvétel nagyjából háromórányi időszakot ölel fel, és gyönyörűen bemutatja a Napon zajló folyamatokat.

Akit érdekelnek a technikai részletek, azoknak elárulhatjuk, hogy Claro nem dolgozott különösebben drága géppel, hiszen a videó elkészítéséhez egy kifejezetten asztrofotózáshoz kifejlesztett Player One Saturn-M SQR kamerát használt, amihez már 250 ezer forint környékén hozzá lehet jutni, viszont az is igaz, hogy a felszerelésének emellett a részét képezte egy Lunt LS100 naptávcső is, aminek az ára meghaladja a négymillió forintot.

(IE, Borítókép: Miguel Claro)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.