Így "cserélnek elemet" a Nemzetközi Űrállomásban

2020 / 07 / 01 / Felkai Ádám
Így
Egyelőre nincs hír arról, hogy megváltozott volna a Demo-2 misszió augusztus 2-ára tervezett visszatérésének a dátuma. Addig is megnézhetünk egy lélegzetelállító felvételt arról, ahogy a történelmi küldetés egyik asztronautája "elemet cserél" a Nemzetközi Űrállomásban.

Az Endeavour nevű kapszula Bob Behnken és Doug Hurley asztronautákat szállította a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a Demo-2 misszió keretében. A misszió lényege éppen az volt, hogy kiderüljön, a SpaceX képes űrhajósokat szállítani az ISS-re. Ezután a vállalat több ilyen megbízást is teljesíteni fog. Ezzel mind az űrhajósok, mind a vállalat beírta magát az űrutazás történetébe.

Az Endeavour és a Nemzetközi Űrállomás sikeres kapcsolódását követő napokban pedig az űrkpaszulát tesztelték, illetve sor került két űrsétára is, mely során Robert "Bob" Behnken és Chris Cassidy űrhajósok az ISS régi nikkel-hidrogén akkumulátorait cserélik/cserélték modernebb lítium-ion cellákra. Behnken a Demo-2 küldetés keretében érkezett az Állomásra, Cassidy pedig a már az Állomás fedélzetén tartózkodó 63-as expedíció parancsnoka.

Az első űrséta június 26-án történt, a második pedig ma – ezzel le is zajlottak a munkálatok.

A fenti kép Robert Behnkenről az első séta alkalmával, június 26-án készült.

(Kép: Wikipedia, NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.