Így férnek meg a napelemek és a növények ugyanazon a birtokon

2020 / 04 / 11 / Rácz Tamás
Így férnek meg a napelemek és a növények ugyanazon a birtokon
Tömött, mindent leárnyékoló napelem-parkok helyett szellős, magasra helyezett panelek, alattuk haszonnövényekkel. Ez az agrivoltaikus gazdálkodás.

Akiben buzog egy kis parasztvér, mint e sorok írójában is, nem túl lelkesen figyeli a szántóföldekre telepített napelem-parkokat Európa-szerte. Az állványzatokra sűrűn felszerelt panelek annyira beárnyékolják a talajt, hogy alattuk a termőföld mezőgazdasági hasznosításra teljesen alkalmatlanná válik, legfeljebb valami vékony kis gizgaz terem meg rajta, amin talán pár sovány szöcskét lehet nevelni.

Pedig a megoldás az energiatermelés és a mezőgazdaság összeegyeztetésére már olyannyira valóság, hogy neve is van (legalábbis angolul): agrivoltaics, az agriculture és a photovoltaic összevonásából.


Paradicsom a napelemek alatt (kép: Wikipedia)

Az alapgondolat végtelenül egyszerű: a szabadon álló napelemparkok tartószerkezetét magasabbra kell méretezni, ritkábban kell a blokkokat elhelyezni és kész. A magas oszlopok közé jobban besüt a nap, a területen pedig legeltetni is lehet vagy növényt is lehet termeszteni. Hogy akkor miért nem mindenhol eleve így telepítik a napelem-parkokat?

Egyrészt, mert ez a megoldás értelemszerűen drágább. Nagyobb területre kell eloszlatni az energiatermelő paneleket, több kábelre, több tartószerkezet-anyagra van hozzá szükség. Na és persze arányosan kevesebb elektromos energia szüretelhető le így egy hektárról. Másrészt pedig a ritkán telepített panelek is vetnek árnyékot, tehát nagyon gondosan meg kell tervezni, ki kell számolni, hogy milyen éghajlati viszonyok mellett milyen haszonnövények felett mennyire lehet elárnyékolni a napot. Harmadrészt pedig egy ilyen környezetben a nagyüzemi gazdálkodás költséghatékony óriásgépei nem használhatók, kisebb, fajlagosan drágább gépekből álló parkra van szükség.


Rizsföldre telepített napelemek (Kép: Wikipedia)

Ugyanakkor már számos kísérlet mutatja, hogy vannak olyan együttállások, ahol akár még a gazdaságosság is javulhat a napelemek és a növénytermesztés párosításából. A panelek alatt megváltozó mikroklíma párásabb és nyugodtabb lehet, bizonyos növények kifejezetten igénylik is az árnyékot bizonyos időszakokban, és ha már úgyis takarni, árnyékolni kell, a mellesleg energiát is termelő megoldás hasznosabb lehet, mint mondjuk a műanyag hálószövet. Az energetikai hálózatoktól távoli vidékeken jól jöhet a helyben megtermelhető, a növénytermesztés helyi szükségletét fedezni képes helyben termelt energia. Azokban az államokban pedig, ahol a családi gazdaságok támogatását, a kisüzemi mezőgazdaságra alapozott élelmiszertermelést és a fenntartható gazdaságra, új, fenntartható munkahelyekre építkező gazdaságpolitikát komolyan gondolják, nagy jövő várhat erre az újszerű energetikai és mezőgazdasági megközelítésre.

A világban 1981-ben dokumentálták az első agrivoltaikus mezőgazdasági projektet, de igazán csak a napelemek tömeggyártásának kialakulása és áruk drasztikus lezuhanása után, az utóbbi két évtizedben szökkentek szárba ezek a kísérletek. Most pedig talán a koronavírus-járvány utáni új világgazdasági útkeresés adhat majd új lökést ennek a logikus és elegáns gazdálkodási módnak a további terjedéshez.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.