Így fest a Föld a NASA aszteroidafigyelő szondájáról

2022 / 10 / 27 / Felkai Ádám
Így fest a Föld a NASA aszteroidafigyelő szondájáról
Kicsik és magányosak vagyunk onnan, ahonnan Lucy néz minket.

A tavaly fellőtt, aszteroidafigyelő szonda, a Lucy útja nem volt épp zökkenőmentes, sőt menetközben még a misszió célját is módosították, mint arról mi is beszámoltunk:

Újabb holdat fedeztek fel, amit a NASA problémás űrszondája meglátogat A Lucy misszió egy meghibásodás miatt nehezen indult, de a szonda végül működőképesnek bizonyult és öt évvel a célhelyszínre való érkezése előtt máris módosultak a küldetésének tervei.

Legutóbb viszont a Lucy nem aszteroidákat fényképezett, hanem a bolygónkat, méghozzá egy műszer-beállítási felvételsorozat részeként. A fotó 2022. október 15-én készült a Földről 620 000 km távolságból.


(Kép: NASA/Goddard/SwRI)

A kép Lucy Terminal Tracking Camera (T2CAM) rendszerével készült – írja a NASA –, amely felelős az aszteroidák követéséért. A T2CAM rendszert a Malin Space Science Systems tervezte, építette és tesztelte; A Lockheed Martin integrálta a T2CAM-okat a Lucy űrszondába, és működteti azokat. A kép majdnem teljesen koromfekete, azon a jobb szélen a Föld, a bal szélen pedig halványan a Hold látható.

A Lucy háromszor fogja megközelíteni a Földet útja során, hogy bolygónk gravitációs vonzását felhasználja az utazásához – a fenti kép a három közül a legelső átrepülés során készült. Ezek az átrepülések segítenek egyébként Lucy-nak, hogy elérje azt a sebességet, amire szüksége van ahhoz, hogy elérje célját, a trójai aszteroidákat. A 12 éves utazás alatt a Lucy rekordszámú aszteroidával találkozik majd, és tanulmányozhatja őket – így feltárva a Naprendszer kialakulásának a titkait.

Halványkék Pötty: a legtávolabbi kép, amely a Földről készült A fényképész a Voyager 1 volt, az első ember alkotta objektum, amely kilépett a csillagközi térbe.

Habár a fenti kép talán érzékelteti, hogy bolygónk mennyire törékeny és magányos, és még hű társa, a Hold is rettentő messze van tőle, nem ez a legtávolabbi kép, ami a planétánkról készült. A „Halványkék Pötty” néven elhíresült felvételről a fenti cikkünkben írtunk, és tőlünk 6 milliárd km távolságra készült.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.