Így hozzunk létre saját profilt Chrome-ban, Microsoft Edge-ben és Mozilla Firefox-ban

2021 / 05 / 05 / Perei Dóra
Így hozzunk létre saját profilt Chrome-ban, Microsoft Edge-ben és Mozilla Firefox-ban
Napi munkájuk során az emberek többsége egyszerre próbálja kezelni bejelentkezéseinek és böngészőfüleinek tömkelegét, ami nem pusztán weboldalakat vagy szolgáltatásokat takarhat, hanem a különböző munkahelyi és otthoni fiókokat is. Noha az is egy megoldás, ha a cél érdekében egyszerre több lapot is megnyitnak, érdemes ugyanakkor fontolóra venni a profilok létrehozását, hiszen azok jelentősen megkönnyíthetik a mindennapokat. Cikkünk a Wired azonos témájú cikke alapján készült.

Mi haszna annak, ha megosztjuk másokkal a Chrome-ot?

Ahogy cikkünk felvezetőjében említettük, profilok segítségével elkülönítve tárolhatjuk Chrome-adatainkat, beleértve a könyvjelzőket, előzményeket, jelszavakat és egyéb beállításokat. A profilok létrehozása továbbá ideális, ha egyszerre több személlyel osztozkodunk ugyanazon a számítógépen, plusz a profilok segítségével könnyen elkülöníthetjük a munkahelyi és személyes fiókokat. Fontos ugyanakkor, hogy csak olyanokkal osszuk meg az eszközt, akikben teljesen megbízunk, ha az ugyanis másnál van,

akkor az illető átválthat az eszközön található bármely más Chrome-profilra.

Ha pedig az adott személy megnyitja Chrome-profilunkat, akkor láthatja például az általunk felkeresett webhelyeket. Az alábbiakban megmutatjuk, hol lehet létrehozni profilt a Chrome, a Microsoft Edge és a Mozilla Firefox felületén. (A szolgáltatás az Apple Safarin jelenleg még nem elérhető).

Google Chrome-ban

Nyissuk meg a számítógépen a Chrome-ot, majd a jobb felső sarokban kattintsunk a "Profil" fülre, és válasszuk ki a "Profil hozzáadása" opciót. Rendeljünk hozzá egy tetszőleges nevet és fotót, majd nyomjuk meg a "Hozzáadás" gombot. Ekkor egy új ablak nyílik, amely arra kér, hogy kapcsoljuk be a szinkronizálást. (Az egész kicsit olyan, mintha most először regisztrálnánk be magunkat a Chrome-ba). Kapcsoljuk be a szinkronizálást a Chrome-ban az új profilhoz tartozó Google-fiókkal, így a könyvjelzők, előzmények, jelszavak és egyéb beállítások automatikusan szinkronizálódnak. Ezt a műveletet annyiszor elvégezhetjük, amennyi profilt szeretnénk létrehozni. Ha pedig egyik profilról szeretnénk átváltani a másikra, csak meg kell nyitnunk a számítógépen a Chrome-ot, szintén a jobb felső sarokban kiválasztani előbb a "Profil" opciót, majd azt a személyt vagy profilt, amire váltani szeretnénk.

Microsoft Edge

A Microsoft Edge esetén a profilalkotó művelet csupán egy hangyányit különbözik a fentitől. Először is nyissuk meg a számítógépen a Microsoft Edge-t, majd a jobb felső sarokban kattintsunk a "Profil" fülre, és válasszuk ki a "Profil hozzáadása" opciót. Ha minden jól megy, ezután felugrik egy ablak az új profilunkkal, amit aztán kedvünk szerint testre szabhatunk, például új név és fotó hozzáadásával. A profilt társíthatjuk a Microsoft fiókunkkal, de nem kötelező, enélkül is élhetünk annak minden funkciójával. Ha mégis szeretnénk összekötni a kettőt, a "Profil" fül alatt kattintsunk a "Bejelentkezés" opcióra. Hozzáadni és törölni a profilokat egyébként úgy is tudjuk, hogy ha az Edge Beállítások és Profilok menüjére kattintunk. Akárcsak a Chrome esetén, a rendszer itt is elkülönítve tárolja adatainkat, beállításainkat.

Illetve van itt még egy hasznos dolog: a "Profilok" menü "Beállítások" fülnél bekapcsolhatjuk az "Automatikus profilváltás" lehetőséget: ez annyit tesz, hogy az Edge felismeri, ha mondjuk a munkafelületen egy olyan oldalt nyitunk meg, amit egyébként az otthoni profilunkkal szoktunk, és felajánlja a kettő közötti váltást.

Mozilla Firefox

A végére hagytuk a legbonyolultabbat, ám cseppet sem kivitelezhetetlent. Gépeljük be a címsorba az "about:profiles" parancsot és nyomjuk meg az enter billentyűt, ez megnyitja a "Profilok" oldalt. Kattintsunk az "Új profil létrehozása" gombra és kövessük a Profil létrehozása utasításait (vagy itt is elolvashatjuk, ha szeretnénk). Az új profil automatikusan megjelenik majd a profilkezelőben, ez lesz az alapértelmezett, és a Firefox legközelebbi elindításakor ezt fogja használni. Mintegy bónuszként arra is lehetőségünk van, hogy a Firefox kikapcsolt állapotában indítsuk el a profilkezelőt: nyomjuk meg a "Windows ablak" és az "R" billentyűkombinációt a "Futtatás" ablak felugrásához. A futtatás dialógusban gépeljük be ezt: firefox.exe -P (használhatjuk a -P vagy a -ProfileManager paramétert, mindkettő működik), végül kattintsunk az "OK" gombra.

A másik módja a Profilkezelő elindításának a Windows Start menüben lévő Kereső használata. Zárjuk be a Firefoxot, nyomjuk meg a Windows Key gombot, írjuk be a firefox.exe -P parancsot és nyomjuk meg az enter billentyűt. Ha a fenti utasítások nem működnek, vagy ha többször telepítettük a Firefoxot, akkor kövessük az ezen a linken található utasításokat.

További cikkek a témában:

Hat kevésbé ismert Gmail-es trükk, ami könnyebbé teszi a munkát Pár kattintással megvédhetjük leveleinket az illetéktelen kíváncsiskodóktól,  növelhetjük a küldési időkorlátot és létrehozhatunk saját billentyűkombinációkat.

Hasznos tippek a Kindle-hez, amik új szintre emelhetik az olvasás élményét Hol igényelhetünk pénzvisszatérítést? Hogyan csereberéljünk virtuálisan könyvet barátainkkal? Hogyan küldjünk pdf, word, vagy más formátumú dokumentumokat az eszközre? Cikkünkben valamennyi kérdést igyekszünk megválaszolni.

Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra Egy jó képszerkesztő applikáció segít kihozni a maximumot az okostelefon kamerájából, a választék pedig androidos és iOS-es készüléknél egyaránt remek.

(Forrás: Wired, Fotó: Firefox, Engadget, PureInfoTech, BeStabile)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.