Hasznos tippek a Kindle-hez, amik új szintre emelhetik az olvasás élményét

2021 / 03 / 18 / Perei Dóra
Hasznos tippek a Kindle-hez, amik új szintre emelhetik az olvasás élményét
Aki valaha foglalkozott már e-könyvekkel, akár a tartalmak akár az eszközök szempontjából, egészen biztosan hallott már a Kindle-ről, az Amazon legnépszerűbb termékcsaládjáról. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy funkcióit tekintve az eszköz többet rejt annál, mintsem, hogy előre-hátra navigálhatunk az oldalak között. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban bemutatunk pár hasznos trükköt, ami még szerethetőbbé, de főként praktikussá teszi az e-book olvasót.

Így kérhetünk visszafizetést

Az Amazon boltjában csupán egy kattintással megvehetjük a kiszemelt könyveket, ám pontosan emiatt nagyon könnyen félre is nyomhatunk, és esetleg olyasmiért fizetünk, amiért valójában nem akartunk. Nos, ilyen esetben hét napunk van rá, hogy ezt jelezzük a szolgáltató felé viszonylag egyszerűen, három lépésben.

  1. Keressük fel a https://www.amazon.com/digitalorders oldalt, és jelentkezzünk be ugyanazon Amazon-fiókkal, mint amelyet a tartalom vásárlásához használtunk.
  2. A Digitális Megrendelések (Digital Orders) fülnél válasszuk ki a "Return for Refund" lehetőséget annál a könyvnél, amelyiknél élni szeretnék ezzel a lehetőséggel.
  3. Végül a felugró ablakban válasszuk ki az igénylés okát, és klikkeljünk a Return for Refund opcióra.

Érdekesség, hogy nemrég petíció indult ezen szolgáltatás felfüggesztéséért, egyesek ugyanis sportot űztek, illetve űznek a visszatérítési igénylésből, ami hátrányosan érinti a szerzőket.

Linkek mentése későbbre

Ha találunk egy érdekes cikket vagy dokumentumot, amit csak később tudunk elolvasni, viszont erre szívesebben használnák a Kindle-t, az Instapaper nevű oldalon az ingyenes regisztrációt követően elmenthetjük a linket, amit aztán bármikor megtekinthetünk az e-book olvasón is.

Ha megosztanánk másokkal is aktuális olvasmányunkat

Ebből a szempontból az Amazon kicsit könyvtárként is működik, tizennégy napra ugyanis digitálisan kölcsönadhatunk barátainknak, ismerőseinknek egy-egy művet a saját polcunkról, már amennyiben az adott könyvnél elérhető ez a funkció. Nincs más dolgunk, mint ezen a linken megnyitni saját könyvlistánkat, majd az "Actions" menüből a "Loan this title" feliratra kattintani. Ezután már csak a másik fél e-mail címét kell bepötyögni, akinek hét napja lesz a könyv elfogadására, és tizennégy annak elolvasására. A határidő leteltével a könyv automatikusan visszakerül a kölcsönzőhöz. Fontos, hogy

ez a funkció könyvenként csak egyszer használható, így érdemes meggondolni kinek, és mit adunk.

Más formátumú dokumentum küldése Kindle-re

Valamennyi Kindle eszköz és applikáció egyedi e-mail címmel rendelkezik, amelyen keresztül éppen úgy küldhetünk és fogadhatunk leveleket, csatolmányokat, mint a hagyományos fiókunk esetén. Az eszközhöz tartozó azonosítónkat itt, míg az applikációhoz tartozót itt lehet megnézni. Ezen az oldalon pedig azt is megtaláljuk, hogyan küldhetünk dokumentumokat az olvasóra a böngészőből, az asztali számítógépről, vagy éppen az Android készülékről.

Kiemelés és képernyőkép készítése

Szövegkiemeléshez tartsuk hosszan az ujjunkat a szöveg kezdetén és húzzuk le addig, amíg szeretnénk kiemelni a szövegrészt. Ezáltal egy sötétebb szürke színű szövegkiemelést kapunk, ami a fontosabb szövegrészek jelölését szolgálja. Ha pedig szeretnénk képernyőképet készíteni a Kindle készüléken, érintsük meg egyszerre a képernyő sarkait átlósan, vagyis a jobb felső és bal alsó sarkát, vagy a bal felső és jobb alsó sarkát. Ezután egy villanást látunk a képernyőn, ami a kép - PNG formátumú - mentését jelzi. Végezetül, a kép megtekintéséhez csatlakoztassuk az eszközt a számítógéphez.

(Cikkünk alapötletét a Fast Company cikke cikke adta, Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Christian_Wiediger, Mauro_Lima)

További cikkek a témában:

Honnan lehet e-könyveket ingyen, legálisan letölteni? Cikkünkben kifejtjük, hogyan szerezhetünk meg bizonyos - magyar és angol nyelvű - digitális könyveket ingyen, és természetesen legálisan.

Csütörtökön megnyílt az első Amazon Go bolt Londonban Az Amazon Fresh névre keresztelt üzlet a londoni Ealingben nyílt meg, és a vásárlók szimplán bemehetnek, elvehetik amire szükségük van, és kisétálhatnak anélkül, hogy a pénztárnál fizetniük kellene.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.