Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra

2021 / 04 / 27 / Perei Dóra
Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra
A profi fotószerkesztés egykor az asztali számítógépek kiváltsága volt, manapság azonban - a mobil eszközök és alkalmazások fejlett teljesítményének köszönhetően - nemcsak kiváló minőségű fényképeket készíthetünk a telefonnal, de ugyanazon a készüléken tetszés szerint szerkeszthetjük is azokat. Mázli, hogy akár a Google Play Áruházban, akár az Apple App Store-ban keressük, mindkét platformon temérdek képszerkesztő alkalmazás közül választhatunk. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat.

Hypocam azoknak, akik szívesen látják fekete-fehérben a világot

Ahhoz, hogy elsajátíthassuk a fekete-fehér fényképezés minden csínját-bínját, mindenekelőtt alaposan meg kell ismernünk a fekete-fehér világ látásmódját. Nos, pontosan ez az a lépés, amit a Hypocam használatával átugorhatunk: az applikáció ugyanis fekete-fehérre konvertálja az élő nézetet, így már a fényképezés előtt láthatjuk, hogyan is néz majd ki a fotónk szín nélkül. Az applikáció a beépített kamerán kívül több kiegészítő, kifejezetten fekete-fehér fotószerkesztésre tervezett eszközt is tartalmaz, valamint egy közösségi média stílusú hírcsatornát is, ahonnan inspirációt meríthetünk. Aki szeretné itt letöltheti az alkalmazást Androidra, itt pedig iOS-re.

PicsArt, a bohém művészeknek

Leegyszerűsítve a dolgokat, a PicsArtot leginkább a Paint és a Photoshop keverékeként jellemezhetnénk: a program ideális választás mindazok számára, akik inkább 'remixelnék' a fotókat, és nincs szükségük egyszerű javításokra vagy szűrőkre. A képek szerkeszthetőek, ecsetkészlet-választékot rendelhetünk hozzájuk – kidekorálhatjuk azokat szöveggel, egyedi színeket állíthatunk be vagy bármilyen új színkeveréket létrehozhatunk.

Emellett a PicsArt segítségével kivághatunk egy tárgyat egy tetszőleges fotóról, és rétegként ráilleszthetjük egy másikra. A PicsArt kiemelkedő funkciója a már említett remix, plusz egy támogató közösség, akik segíthetnek az újrakeverés inspirációjának megtalálásához. Ennek köszönhetően nem szükséges külön alkalmazást telepítenünk klónozásra és kivágásra. (PicsArt Androidos verzója; PicsArt iOs-es verziója)

Lens Distortion, ezúttal telefonos verzióban

A Lens Distrotion asztali verziója sokak számára ismerős lehet, az ugyanakkor már mobilon is elérhető Android és iOS eszközökre, a különálló szerkesztési csomagokra pedig ebben az esetben sem panaszkodhatunk, legyen szó színszűrőről, vagy átfedő effektekről. A Lens Distortions ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre: az ingyenes verzió öt ingyenes szűrőt tartalmaz, csekély három-öt dolláros előfizetési díj ellenében pedig a további szolgáltatásokhoz is hozzáférést kaphatunk.

Afterlight

Megjelenésekor az applikáció fejlesztői "a legkiválóbb, komplex képszerkesztő élményt adó applikációként" emlegették az Afterlightot. Persze gondolhatnánk, hogy mindez csupán jól csengő marketingfogás, de a helyzet az, hogy az applikációban valóban minden szükséges képszerkesztő eszköz rendelkezésünkre áll, beleértve a beépített szűrőket, kereteket, a specifikus helybeállításokat és a RAW támogatást mind az Android, mind az iOS számára.

(Emellett természetesen saját szűrőket is létrehozhatunk). Ami viszont leginkább megkülönbözteti az Afterlightot más programoktól, az egyebek mellett a film fényszivárgását utánozó átfedések, a dupla expozíciós eszközök és a grafika hozzáadásának lehetősége.

VSCO, ha filmet kreálnánk életünk meghatározó pillanataiból

A VSCO képszerkesztő app célja az okostelefonról készített fényképek filmszerű megjelenése. A beépített szűrőkön kívül a VSCO lehetővé teszi előre beállított csomagok vásárlását is, amelyek mindegyikének megvan a maga esztétikai készlete az egyes képtípusokhoz. A program profi és amatőr művészeiből álló közösségének hála inspirálódhatunk is, illetve megoszthatjuk egymással munkáinkat. Ígérete szerint a professzionális eszközökkel és fejlett kameravezérlőkkel a VSCO egy nagyszerű alkalmazás kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Snapseed

A Snapseed a Google saját fejlesztésű képszerkesztő alkalmazása, amellyel bármilyen fotó életre kelthető. A Snapseed többek között olyan funkciókat tartalmaz, amelyek képesek megváltoztatni a fénykép matricáját, elmosódását és egyéb tulajdonságait, beleértve a szemcsés átfedéseket, az 1960-as évek stílusú filmtekercs-effektusokat vagy az egyedi Retrolux szűrőt.

Akár a Photoshop rétegekhez hasonló effekteket is kipróbálhatunk, de a fejlettebb lehetőségek, például a javító eszközök, a görbék és a helyi beállítások szintén megtalálhatók benne. Mindent egybevetve az applikáció jó lehetőség azok számára, akik egyetlen képszerkesztőben szeretnék megtalálni a komplex szerkesztési lehetőségeket.

Adobe Lightroom

Az Adobe Lightroom egyszerűsített felülete és remek szinkronizálási funkciói miatt kezeléséhez nem szükséges profinak lennünk a képek kezeléséhez vagy szerkesztéséhez, az élmény mégis páratlan. Az Androidon és az iOS telefonokon egyaránt elérhető Adobe Lightroom CC egy teljes funkcionalitású fotókezelő és -szerkesztő, RAW fotó támogatással, előre beállított expozíció-beállításokkal, vízjelekkel és sok minden mással.

Az alkalmazás Androidra és iOS-re egyaránt ingyenesen letölthető, utána pedig kezdetét veheti a szerkesztés. (A prémium funkciókért be kell jelentkeznünk az Adobe Photography Creative Cloudba, aminek meghatározott havidíja van, cserébe viszont hozzáférhetünk a Photoshophoz és a Lightroom Classichoz).

(Forrás: Wired; Fotó: Unsplash/Omid_Armin)

További cikkek a témában:

Figyelmeztet a mobilunk, ha séta közben túl sokáig nézzük a kijelzőt Az új androidos Heads Up! (Fel a Fejjel!) alkalmazás automatikus figyelmeztetést küld a mobiljukba feledkezőknek, hogy elkerülhessék a képernyőbámulás miatt bekövetkező baleseteket.

Mit csináljunk, ha elfogyott a hely a mobilunkon? Van jobb megoldás a képek törölgetésénél.

Éheznie kell-e egy művésznek 2021-ben? A youngart szerint semmiképp A digitális technológia segíthet a fiatal alkotóknak, amivel azok is jól járnak, akik megfizethető áron szeretnének egyedi és eredeti műalkotáshoz jutni.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.