Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra

2021 / 04 / 27 / Perei Dóra
Hét nagyszerű képszerkesztő alkalmazás okostelefonra
A profi fotószerkesztés egykor az asztali számítógépek kiváltsága volt, manapság azonban - a mobil eszközök és alkalmazások fejlett teljesítményének köszönhetően - nemcsak kiváló minőségű fényképeket készíthetünk a telefonnal, de ugyanazon a készüléken tetszés szerint szerkeszthetjük is azokat. Mázli, hogy akár a Google Play Áruházban, akár az Apple App Store-ban keressük, mindkét platformon temérdek képszerkesztő alkalmazás közül választhatunk. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat.

Hypocam azoknak, akik szívesen látják fekete-fehérben a világot

Ahhoz, hogy elsajátíthassuk a fekete-fehér fényképezés minden csínját-bínját, mindenekelőtt alaposan meg kell ismernünk a fekete-fehér világ látásmódját. Nos, pontosan ez az a lépés, amit a Hypocam használatával átugorhatunk: az applikáció ugyanis fekete-fehérre konvertálja az élő nézetet, így már a fényképezés előtt láthatjuk, hogyan is néz majd ki a fotónk szín nélkül. Az applikáció a beépített kamerán kívül több kiegészítő, kifejezetten fekete-fehér fotószerkesztésre tervezett eszközt is tartalmaz, valamint egy közösségi média stílusú hírcsatornát is, ahonnan inspirációt meríthetünk. Aki szeretné itt letöltheti az alkalmazást Androidra, itt pedig iOS-re.

PicsArt, a bohém művészeknek

Leegyszerűsítve a dolgokat, a PicsArtot leginkább a Paint és a Photoshop keverékeként jellemezhetnénk: a program ideális választás mindazok számára, akik inkább 'remixelnék' a fotókat, és nincs szükségük egyszerű javításokra vagy szűrőkre. A képek szerkeszthetőek, ecsetkészlet-választékot rendelhetünk hozzájuk – kidekorálhatjuk azokat szöveggel, egyedi színeket állíthatunk be vagy bármilyen új színkeveréket létrehozhatunk.

Emellett a PicsArt segítségével kivághatunk egy tárgyat egy tetszőleges fotóról, és rétegként ráilleszthetjük egy másikra. A PicsArt kiemelkedő funkciója a már említett remix, plusz egy támogató közösség, akik segíthetnek az újrakeverés inspirációjának megtalálásához. Ennek köszönhetően nem szükséges külön alkalmazást telepítenünk klónozásra és kivágásra. (PicsArt Androidos verzója; PicsArt iOs-es verziója)

Lens Distortion, ezúttal telefonos verzióban

A Lens Distrotion asztali verziója sokak számára ismerős lehet, az ugyanakkor már mobilon is elérhető Android és iOS eszközökre, a különálló szerkesztési csomagokra pedig ebben az esetben sem panaszkodhatunk, legyen szó színszűrőről, vagy átfedő effektekről. A Lens Distortions ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre: az ingyenes verzió öt ingyenes szűrőt tartalmaz, csekély három-öt dolláros előfizetési díj ellenében pedig a további szolgáltatásokhoz is hozzáférést kaphatunk.

Afterlight

Megjelenésekor az applikáció fejlesztői "a legkiválóbb, komplex képszerkesztő élményt adó applikációként" emlegették az Afterlightot. Persze gondolhatnánk, hogy mindez csupán jól csengő marketingfogás, de a helyzet az, hogy az applikációban valóban minden szükséges képszerkesztő eszköz rendelkezésünkre áll, beleértve a beépített szűrőket, kereteket, a specifikus helybeállításokat és a RAW támogatást mind az Android, mind az iOS számára.

(Emellett természetesen saját szűrőket is létrehozhatunk). Ami viszont leginkább megkülönbözteti az Afterlightot más programoktól, az egyebek mellett a film fényszivárgását utánozó átfedések, a dupla expozíciós eszközök és a grafika hozzáadásának lehetősége.

VSCO, ha filmet kreálnánk életünk meghatározó pillanataiból

A VSCO képszerkesztő app célja az okostelefonról készített fényképek filmszerű megjelenése. A beépített szűrőkön kívül a VSCO lehetővé teszi előre beállított csomagok vásárlását is, amelyek mindegyikének megvan a maga esztétikai készlete az egyes képtípusokhoz. A program profi és amatőr művészeiből álló közösségének hála inspirálódhatunk is, illetve megoszthatjuk egymással munkáinkat. Ígérete szerint a professzionális eszközökkel és fejlett kameravezérlőkkel a VSCO egy nagyszerű alkalmazás kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Snapseed

A Snapseed a Google saját fejlesztésű képszerkesztő alkalmazása, amellyel bármilyen fotó életre kelthető. A Snapseed többek között olyan funkciókat tartalmaz, amelyek képesek megváltoztatni a fénykép matricáját, elmosódását és egyéb tulajdonságait, beleértve a szemcsés átfedéseket, az 1960-as évek stílusú filmtekercs-effektusokat vagy az egyedi Retrolux szűrőt.

Akár a Photoshop rétegekhez hasonló effekteket is kipróbálhatunk, de a fejlettebb lehetőségek, például a javító eszközök, a görbék és a helyi beállítások szintén megtalálhatók benne. Mindent egybevetve az applikáció jó lehetőség azok számára, akik egyetlen képszerkesztőben szeretnék megtalálni a komplex szerkesztési lehetőségeket.

Adobe Lightroom

Az Adobe Lightroom egyszerűsített felülete és remek szinkronizálási funkciói miatt kezeléséhez nem szükséges profinak lennünk a képek kezeléséhez vagy szerkesztéséhez, az élmény mégis páratlan. Az Androidon és az iOS telefonokon egyaránt elérhető Adobe Lightroom CC egy teljes funkcionalitású fotókezelő és -szerkesztő, RAW fotó támogatással, előre beállított expozíció-beállításokkal, vízjelekkel és sok minden mással.

Az alkalmazás Androidra és iOS-re egyaránt ingyenesen letölthető, utána pedig kezdetét veheti a szerkesztés. (A prémium funkciókért be kell jelentkeznünk az Adobe Photography Creative Cloudba, aminek meghatározott havidíja van, cserébe viszont hozzáférhetünk a Photoshophoz és a Lightroom Classichoz).

(Forrás: Wired; Fotó: Unsplash/Omid_Armin)

További cikkek a témában:

Figyelmeztet a mobilunk, ha séta közben túl sokáig nézzük a kijelzőt Az új androidos Heads Up! (Fel a Fejjel!) alkalmazás automatikus figyelmeztetést küld a mobiljukba feledkezőknek, hogy elkerülhessék a képernyőbámulás miatt bekövetkező baleseteket.

Mit csináljunk, ha elfogyott a hely a mobilunkon? Van jobb megoldás a képek törölgetésénél.

Éheznie kell-e egy művésznek 2021-ben? A youngart szerint semmiképp A digitális technológia segíthet a fiatal alkotóknak, amivel azok is jól járnak, akik megfizethető áron szeretnének egyedi és eredeti műalkotáshoz jutni.

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.