Így kémkednek a COVID-appok, Norvégiától Bahreinig

2020 / 06 / 18 / Pőcze Balázs
Így kémkednek a COVID-appok, Norvégiától Bahreinig
Németország az utazási korlátozások feloldása után élesíti hivatalos kontaktkutató appját, míg a norvégoknál fel kellett függeszteni a meglévő alkalmazás használatát. Bahreinben mindeközben büszkék rá, hogy milyen jól működött az ő megoldásuk - amely tévéműsorban díjazta azokat, akik otthon maradtak.

Jó két hónapja már, hogy az Apple és a Google összefogtak, hogy egységes platformot adjanak a telefonos kontaktkutatásnak. A koronavírus-járvány gyors terjedése addigra egyértelművé tette, hogy személyes interjúkkal megpróbálni feltérképezni azt, hogy a fertőzöttek mikor kivel találkoztak, túlságosan nehézkes lesz. A két cég által felvázolt megoldás egy olyan, a szándékaik szerint a felhasználók privát szféráját a lehető legjobban védő technológia, amelyre az országok szabadon fejleszthetnek saját alkalmazásokat.

Németország követni tervezi a tech óriások által kijelölt utat a The Verge cikke szerint, ugyanis egy központi adatbázis nélkül működő, a telefonok Bluetooth jeladóit használó appot élesítenek rövidesen. A telefonunk Bluetooth-szal figyeli, hogy milyen készülékek vannak a környezetében; ha olyan telefont észlel, amelyen fut a járványvédelmi alkalmazás, akkor megjegyzi annak a telefonnak a pillanatnyi, anonim és folyamatosan változó azonosítóját. Ha a buszon mellettünk ülő ember később megtudja, hogy beteg, akkor az általa feltöltött, a kritikus két hétben használt azonosítói alapján a többi telefon gyorsan meg tudja nézni, hogy járt-e a készülék közelében, vagyis összefuthattunk-e a beteggel. Senki nem tudja a másik nevét, vagy bármilyen személyes adatát, a központi számítógépnek pedig fogalma sincs róla, hogy ki merre jár. Csak annyi a dolga, hogy szól az összes felhasználónak, ha valakiről kiderült, hogy beteg - és annak a valakinek a névtelen, véletlenszerűen generált és gyakran lecserélt kódjait osztja csak meg az emberekkel.

Norvégia nem ezt az utat választotta

Természetesen létezik egyszerűbb megoldás is erre a problémára: egyszerűen figyeljük folyamatosan, hogy ki merre jár, a telefonok GPS antennái segítségével, ezt szépen gyűjtsük össze egy adatbázisba, és ha valakiről megtudjuk, hogy beteg, akkor gyorsan rákeresünk, hogy merre járt, és ott kikkel találkozott. Ez a legkézenfekvőbb, és ezzel együtt persze a leginkább orwelli megközelítés. A norvég adatvédelmi hatóság épp ezért most azt kérte a helyi közegészségügyi intézettől, hogy a "Smittestopp" nevű appot gondolják újra - írja Natasha Lomas a TechCrunchon. Az alkalmazással szemben megfogalmazott alapvető ellenérv amúgy még csak nem is a központi adatbázis használata, hanem hogy az app által kinyert adatokat kutatási célokra is felhasználják - pedig az adatvédelem legfontosabb mantrája az, hogy gyűjtsünk olyan kevés információt, amennyit csak lehet, és azt is olyan kevés dologra használjuk, amennyire feltétlenül muszáj.

Mindeközben Bahreinben

Ahogy a The Verge beszámolt róla, az Amnesty International jogvédő szervezet több ország hasonló alkalmazásait vizsgálta, és bár a norvég megoldás az ő tetszésüket sem nyerte el, a legjobban a kis monarchia appján akadtak fenn. A problémák ott kezdődtek, hogy az alkalmazásból a kormány könnyen megállapíthatja, hogy pontosan kié is egy-egy készülék. Az még hajmeresztőbb, hogy a felhasználók automatikusan részt vettek a köztévéjükön futó, "Otthon vagy?" című műsorban, ahol a kisorsolt embereket felhívták, hogy leellenőrizzék: betartják-e a kijárási korlátozásokat. Bahrein kormánya kiemelte, hogy 11 000 esetben kaptak az állampolgáraik riasztást az alkalmazáson keresztül, aminek eredményeképp 1 500 pozitív tesztet végeztek el. Hogy megéri-e ezért ilyen rizikónak kitenni a bahreiniek magánszféráját? Erről indíthatnának egy külön tévéműsort.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.