Összefogott a Google és az Apple a koronavírus ellen

2020 / 04 / 12 / Pőcze Balázs
Összefogott a Google és az Apple a koronavírus ellen
Néhány napja még mi is csak elméleti megoldásként írtunk arról a technológiáról, amivel a telefonjaink segítségével meg tudjuk mondani, hogy találkoztunk-e vírushordozóval, anélkül, hogy mindenkit folyamatosan megfigyelnének. Most úgy tűnik, az elképzelés gyorsabban valóra válik, mint remélhettük.

Az Apple és a Google vezérigazgatói, Tim Cook és Sundar Pichai Twitteren jelentették be, hogy a két óriás példátlan együttműködésbe kezdett, hogy segítsék a koronavírus terjedésének megfékezését. Mind a két cég ugyanazt a szöveget osztotta meg a sajtóközleményei közt, melynek lényege: az iOS és az Android közös alapokon hozza létre azt a megoldást, mellyel az operációs rendszerek képesek lesznek arra, hogy támogassák a járványok elleni küzdelmet.

Hogyan működik?

Ahogyan korábbi cikkünkben kifejtettük, nem egyszerű olyan megoldással előállni, ami egyszerre hatékony és védi mindannyiunk magánszféráját. A két cég által alkalmazott technológia lényege, hogy nem egy nagy központi adatbázisban gyűlik, hogy merre jártunk a napunk során; a telefonunk csak annyit tesz, hogy vezeték nélküli adatkapcsolaton, Bluetooth-on keresztül figyeli, hogy milyen készülékek vannak a környezetében. Ha olyan telefont észlel, amelyen fut a járványvédelmi alkalmazás, akkor megjegyzi annak a telefonnak az azonosítóját. Ez az azonosító nem a tulajdonos neve, TAJ száma vagy telefonszáma lesz, hanem egy folyamatosan változó egyedi kód. Röviden: a telefonunkon van egy mesterkód, amit csak a készülékünk ismer. Ebből készülnek naponta egyedi kódok, azokból pedig pillanatnyi kódok.

Ha a buszon mellettünk ülő emberről később kiderül, hogy beteg, akkor a kritikus két hétben használt napi kódjai a készülékéről egy közös szerverre kerülnek. Erről minden telefon értesítést kap, azok végigfutják a naplóikat, és megnézik, az általuk rögzített ideiglenes kódok bármelyike ezekből a napi kódokból lett-e generálva. Ha nem, akkor nem találkoztunk a fertőzött személlyel (úgy, hogy mindkettőnk telefonja be volt kapcsolva és futott rajta az alkalmazás). Ha igen, akkor küldenek egy riasztást a készülék tulajdonosának, hogy vírushordozóval találkozhatott. Tehát az, hogy mely telefon tartozik fertőzött személyhez, nem válik publikussá, és azt is csak minden egyes telefon maga állapítja meg, hogy a tulajdonosa érintkezett-e az adott, fertőzött személlyel.

Minden csak önkéntes alapon

A közlemény hangsúlyozza: az Apple és a Google számára is a privát szféra védelme az első. Csak azok vesznek részt a programban, akik akarnak - ehhez eleinte a hatóságok által készített appokat kell használni majd. Emellett az is döntés kérdése, hogy akiről kiderül, hogy beteg, ezt végül (névtelensége megőrzése mellett) megosztja-e az alkalmazással, és ezáltal az azt használókkal. Később az operációs rendszerek maguk el tudják látni mindezt, nem lesz szükség külön alkalmazásokra. A következő egy-két hónap így a tech vállalatok egyik legnagyobb bizalmi próbája lesz: kiderül, hogy mennyire bízunk bennük, később pedig az is, hogy valóban rászolgáltak-e.

(Fotó: Apple, Piqsels)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.