Összefogott a Google és az Apple a koronavírus ellen

2020 / 04 / 12 / Pőcze Balázs
Összefogott a Google és az Apple a koronavírus ellen
Néhány napja még mi is csak elméleti megoldásként írtunk arról a technológiáról, amivel a telefonjaink segítségével meg tudjuk mondani, hogy találkoztunk-e vírushordozóval, anélkül, hogy mindenkit folyamatosan megfigyelnének. Most úgy tűnik, az elképzelés gyorsabban valóra válik, mint remélhettük.

Az Apple és a Google vezérigazgatói, Tim Cook és Sundar Pichai Twitteren jelentették be, hogy a két óriás példátlan együttműködésbe kezdett, hogy segítsék a koronavírus terjedésének megfékezését. Mind a két cég ugyanazt a szöveget osztotta meg a sajtóközleményei közt, melynek lényege: az iOS és az Android közös alapokon hozza létre azt a megoldást, mellyel az operációs rendszerek képesek lesznek arra, hogy támogassák a járványok elleni küzdelmet.

Hogyan működik?

Ahogyan korábbi cikkünkben kifejtettük, nem egyszerű olyan megoldással előállni, ami egyszerre hatékony és védi mindannyiunk magánszféráját. A két cég által alkalmazott technológia lényege, hogy nem egy nagy központi adatbázisban gyűlik, hogy merre jártunk a napunk során; a telefonunk csak annyit tesz, hogy vezeték nélküli adatkapcsolaton, Bluetooth-on keresztül figyeli, hogy milyen készülékek vannak a környezetében. Ha olyan telefont észlel, amelyen fut a járványvédelmi alkalmazás, akkor megjegyzi annak a telefonnak az azonosítóját. Ez az azonosító nem a tulajdonos neve, TAJ száma vagy telefonszáma lesz, hanem egy folyamatosan változó egyedi kód. Röviden: a telefonunkon van egy mesterkód, amit csak a készülékünk ismer. Ebből készülnek naponta egyedi kódok, azokból pedig pillanatnyi kódok.

Ha a buszon mellettünk ülő emberről később kiderül, hogy beteg, akkor a kritikus két hétben használt napi kódjai a készülékéről egy közös szerverre kerülnek. Erről minden telefon értesítést kap, azok végigfutják a naplóikat, és megnézik, az általuk rögzített ideiglenes kódok bármelyike ezekből a napi kódokból lett-e generálva. Ha nem, akkor nem találkoztunk a fertőzött személlyel (úgy, hogy mindkettőnk telefonja be volt kapcsolva és futott rajta az alkalmazás). Ha igen, akkor küldenek egy riasztást a készülék tulajdonosának, hogy vírushordozóval találkozhatott. Tehát az, hogy mely telefon tartozik fertőzött személyhez, nem válik publikussá, és azt is csak minden egyes telefon maga állapítja meg, hogy a tulajdonosa érintkezett-e az adott, fertőzött személlyel.

Minden csak önkéntes alapon

A közlemény hangsúlyozza: az Apple és a Google számára is a privát szféra védelme az első. Csak azok vesznek részt a programban, akik akarnak - ehhez eleinte a hatóságok által készített appokat kell használni majd. Emellett az is döntés kérdése, hogy akiről kiderül, hogy beteg, ezt végül (névtelensége megőrzése mellett) megosztja-e az alkalmazással, és ezáltal az azt használókkal. Később az operációs rendszerek maguk el tudják látni mindezt, nem lesz szükség külön alkalmazásokra. A következő egy-két hónap így a tech vállalatok egyik legnagyobb bizalmi próbája lesz: kiderül, hogy mennyire bízunk bennük, később pedig az is, hogy valóban rászolgáltak-e.

(Fotó: Apple, Piqsels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.