Így küldhetünk üzenetet a Deep Space Networkön keresztül az Orionra

2022 / 11 / 28 / Bobák Zsófia
Így küldhetünk üzenetet a Deep Space Networkön keresztül az Orionra
Legénységi tagok ugyan nincsenek a Hold körül keringő űrkapszula fedélzetén, de számos más utazó helyet kapott a kabinban, köztük a Callisto rendszer is, ami az igazi sci-fi űrhajók jövőjét hozhatja el és amin keresztül most bárki szöveges üzenetet küldhet az Orionra.

A Callisto, amelyet az Artemis I misszió keretében tesztelnek először űrbeli körülmények között, a Lockheed Martin, a Cisco és az Amazon közös munkájának eredményeként jött létre: a rendszer a Cisco videókommunikációs platformjából és szoftveréből, az Amazon Alexa hangasszisztenséből és Lockheed Martin által biztosított hardverelemekből áll össze. Célja, hogy demonstrálja egy olyan rendszer működőképességét, amely, a Lockheed leírása szerint, a mélyűri technológia új hajnalát hozhatja el, vagy, ahogy Howard Hu, az Orion helyettes programmenedzsere mondta:

"lehetővé teszi a sci-fi űrhajók interaktív számítógépes rendszerének megvalósítását a következő generációs felfedezők számára."

A hangvezérelt rendszer és a videókommunikáció kombinációja az űrhajósok számára az adatokhoz való sokkal könnyebb hozzáférést és az űrhajó kényelmesebb irányítását biztosítja, emellett a földi irányítóközponttal való kommunikációs lehetőségek spektrumát is szélesíti, de a Földön használt technológiákat az űrben való használathoz át kellett alakítani, így a tesztelés során tudják majd ellenőrizni, hogy a gyakorlatban hogyan vizsgázik a rendszer. Az Alexa például a felhő alapú kapcsolat helyett a helyi adatbázis és a Deep Space Network hálózatának segítségével végzi majd a feladatát.

A tesztelés részeként a Lockheed Martin egy speciális projektet is indított: a Callistón keresztül az Orion Hold körüli útja alatt bárki üzenetet küldhet az űrkapszulába, amelyet aztán a fedélzeten található iPaden jelenítenek meg. Az üzenet, amelyet a Lockheed Martin oldalán lehet beírni, maximum 120 karakter hosszú lehet, ezután meg kell adni a nevet és az e-mail címet és már be is lehet küldeni a cégnek.

Az üzenet nem kerül fel automatikusan az Orionra, előtte még átesik egy ellenőrzési folyamaton, de amennyiben elfogadják, előbb-utóbb felkerül a Callisto kijelzőjére. A megjelenített szövegekről később videós összeállítás is készül, így megtekinthetjük a saját üzenetünket, amit az űrbe küldtünk.

(Fotó: Lockheed Martin, NASA/JPL-Caltech)

Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.