Így küldhetünk üzenetet a Deep Space Networkön keresztül az Orionra

2022 / 11 / 28 / Bobák Zsófia
Így küldhetünk üzenetet a Deep Space Networkön keresztül az Orionra
Legénységi tagok ugyan nincsenek a Hold körül keringő űrkapszula fedélzetén, de számos más utazó helyet kapott a kabinban, köztük a Callisto rendszer is, ami az igazi sci-fi űrhajók jövőjét hozhatja el és amin keresztül most bárki szöveges üzenetet küldhet az Orionra.

A Callisto, amelyet az Artemis I misszió keretében tesztelnek először űrbeli körülmények között, a Lockheed Martin, a Cisco és az Amazon közös munkájának eredményeként jött létre: a rendszer a Cisco videókommunikációs platformjából és szoftveréből, az Amazon Alexa hangasszisztenséből és Lockheed Martin által biztosított hardverelemekből áll össze. Célja, hogy demonstrálja egy olyan rendszer működőképességét, amely, a Lockheed leírása szerint, a mélyűri technológia új hajnalát hozhatja el, vagy, ahogy Howard Hu, az Orion helyettes programmenedzsere mondta:

"lehetővé teszi a sci-fi űrhajók interaktív számítógépes rendszerének megvalósítását a következő generációs felfedezők számára."

A hangvezérelt rendszer és a videókommunikáció kombinációja az űrhajósok számára az adatokhoz való sokkal könnyebb hozzáférést és az űrhajó kényelmesebb irányítását biztosítja, emellett a földi irányítóközponttal való kommunikációs lehetőségek spektrumát is szélesíti, de a Földön használt technológiákat az űrben való használathoz át kellett alakítani, így a tesztelés során tudják majd ellenőrizni, hogy a gyakorlatban hogyan vizsgázik a rendszer. Az Alexa például a felhő alapú kapcsolat helyett a helyi adatbázis és a Deep Space Network hálózatának segítségével végzi majd a feladatát.

A tesztelés részeként a Lockheed Martin egy speciális projektet is indított: a Callistón keresztül az Orion Hold körüli útja alatt bárki üzenetet küldhet az űrkapszulába, amelyet aztán a fedélzeten található iPaden jelenítenek meg. Az üzenet, amelyet a Lockheed Martin oldalán lehet beírni, maximum 120 karakter hosszú lehet, ezután meg kell adni a nevet és az e-mail címet és már be is lehet küldeni a cégnek.

Az üzenet nem kerül fel automatikusan az Orionra, előtte még átesik egy ellenőrzési folyamaton, de amennyiben elfogadják, előbb-utóbb felkerül a Callisto kijelzőjére. A megjelenített szövegekről később videós összeállítás is készül, így megtekinthetjük a saját üzenetünket, amit az űrbe küldtünk.

(Fotó: Lockheed Martin, NASA/JPL-Caltech)

Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.