Így lehet bármilyen titkos beszélgetést kihallgatni egy telefon és egy vezeték nélküli fülhallgató segítségével

2023 / 07 / 24 / Bobák Áron
Így lehet bármilyen titkos beszélgetést kihallgatni egy telefon és egy vezeték nélküli fülhallgató segítségével
Ma már iPhone-ra és Androidra is több olyan lehetőség létezik, amellyel a távolból is meghallgathatjuk, mi zajlik a telefonunk közvetlen közelében, noha ezeket a funkciókat eredetileg nem hallgatózásra találták ki.

Az Apple 2014-ben mutatta be az Élő hallgatás (Live Listen) funkciót, ami eredetileg csak hallókészülékekkel működött, azonban 2018-ban elérhetővé tették az AirPodsokhoz és más vezeték nélküli fülhallgatókhoz is. A Vezérlőközpont Hallás menüjében elérhető funckió a telefonunk mikrofonja által rögzített hangokat küldi tovább valós időben a fülhallgatóra, így a Bluetooth hatótávolságán belül bárhonnan meghallgathatjuk, hogy miről beszélnek a telefonunk közvetlen környezetében.

A halláskárosultak számára készült funkciónak számos előnye van, például ha valakinek gyengébb a hallása, akkor nem kell közelebb ülnie vagy mások számára zavaróan felhangosítania a tévét, elég, ha lerakja a telefont a tévé hangszórói mellé, és bekapcsolja az Élő hallgatást. A funkció beszélgetéseknél is jól jöhet, ha zajosabb a környezet, vagy ha a beszélő túl messze van, például egy előadás során.

2019 óta androidos telefonokra is elérhető egy hasonló alkalmazás Hangerősítő néven, amit a Google Playről lehet letölteni. Bár a személyes tapasztalataink szerint az alkalmazás hangminősége meglehetősen gyenge, a beszédhangok azért még így is elég tisztán kivehetőek, ráadásul a beállítások között arra is lehetőségünk nyílik, hogy kiszűrjük a zavaró környezeti zajokat. Néhány androidos telefon beépítve is rendelkezik hasonló funkcióval, a Samsung telefonjaiban például az Akadálymentesítés funkciók között érhető el "Környezeti hangok erősítése" néven ugyanez a szolgáltatás.

A Samsungnak egyébként nem az az egyetlen megoldása, amivel a halláskárosultaknak igyekeznek könnyebbé tenni a hétköznapjait, hiszen a 2021-ben bemutatott Galaxy Buds Pro fülhallgató beépítve tartalmaz egy olyan funkciót, amivel a zajszűrő technológia segítségével képes szelektíven felerősíteni a környezeti hangokat, így tulajdonképpen egy teljes értékű hallókészülékként is használható.

Ez a cikk eredetileg 2022.03.20-án jelent meg a Rakétán.

(Borítókép: Getty Images)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.