Így lehet bekapcsolni, hogy mindenki képeit lássuk az Instán, akit követünk

2022 / 01 / 10 / Pőcze Balázs
Így lehet bekapcsolni, hogy mindenki képeit lássuk az Instán, akit követünk
Több mint öt év telt el azóta, hogy a világ legismertebb fotómegosztó szolgáltatása úgy döntött: a felhasználók ne lássák mindenkinek a képeit, akit követnek, inkább egy algoritmus válogasson helyettük. Most visszaadják a döntést az instázók kezébe.

A közösségi média vállalatok vezetői az elmúlt években a legkülönbözőbb okok miatt álltak a szőnyeg szélén: nem korlátozzák megfelelően az álhírek terjedését, polarizálják a társadalmakat, nem bánnak tisztességesen a moderátoraikkal, és így tovább. Az egyik legkülönösebb célpontja ezeknek a beszélgetéseknek egy korábban leginkább szakmai körökben használt kifejezés volt: az algoritmus. Mert ahogyan ezek a hálózatok egyre nagyobbra nőttek, egyre többen voltak kíváncsiak egyre több ismerősükre, nehézkessé vált, hogy egyetlen oldalon, például a Facebook központi hírfolyamában többszáz felhasználó összes kisebb-nagyobb bejelentése, képe, gondolata megjelenjen.

Így szükségszerű volt, hogy a rendszerek valahogyan válogassanak, súlyozzanak közöttük, de ez természetesen elvezetett oda, hogy ahogyan a Google találati sorrendje sem tűnik mindig tökéletesnek, úgy a YouTube ajánlott videói, a Facebook és a Twitter kiemelt tartalmai is képesek problémákat szülni. A TikTok ráadásul azzal vált híressé, hogy mennyire gyorsan és ügyesen ismeri ki az ízlésünket és állítja össze a személyre szabott videófolyamunkat, akár anélkül, hogy regisztrálnánk. Azt viszont, hogy miért pont egy felforgató politikai hírt látunk az unokaöcsénk első lépéseiről készült videó helyett, kevés helyen kötik az orrunkra. Ez akkor válik igazán problémássá, amikor egy-egy korcsoport, politikai csoport vagy népcsoport úgy érzi, hogy az algoritmus ellenük dolgozik. Az amerikai törvényhozásban még az is felmerült, hogy a teljes, időrendi hírfolyamokat kötelezővé teszik a Filterbuborék Átláthatósági Törvénnyel.

Az Instagram vezetőjét nemrég egy szenátusi meghallgatáson faggatták arról, hogy milyen károkat okoz a fiataloknak az app használata, amikor Adam Mosseri megígérte: visszahozzák a kronologikus képfolyamot.

Most a TechCrunch-on azt is megírták, hogy pontosan hogyan fog működni az új rendszer: három képfolyam közül választhatnak a felhasználók, amikor instagramoznak. A jelenlegi állapot a "Home" opció alá költözik, míg a "Favorites" néhány kiválasztott kedvenc fiók fotóit mutatja majd. A "Following" ezzel szemben az összes, általunk követett felhasználó mindegyik képét megmutatja, fordított időrendi sorrendben. Ezeket az opciókat most még csak teszteli a cég, de a szokott mintánál sokkal nagyobbal dolgoznak, illetve már az év első felére ígérik azt, hogy minden instagramozó visszatérhet a kronologikus képfolyamhoz, ha szeretne.

(Borítókép: Brett Jordan/Unsplash)

Hogyan töröld magad az Instagramról Ha valaki próbálta már törölni magát Instagramról, biztosan észrevette, hogy az alkalmazásban erre egyáltalán nincs lehetőség, de még webes felületen bejelentkezve is csak a profilunk ideiglenes felfüggesztését ajánlja fel az oldal. Ezzel az útmutatóval viszont egyszerűen, néhány perc alatt tudod magad törölni a közösségi oldalról.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.