Így segített Bergh, a robotkutya a New York-i parkolóház összeomlásakor

2023 / 04 / 27 / Bodnár Barna
Így segített Bergh, a robotkutya a New York-i parkolóház összeomlásakor
Egy ember meghalt, és legalább öten megsérültek, amikor kedd délután összeomlott egy parkolóház Alsó-Manhattanben. A New York-i rendőrség és tűzoltóság először használta a Boston Dynamics által fejlesztett robotot a romok alatt rekedtek felderítésére.

A tűzoltóság Bergh nevű "digidogját", vagyis robotkutyáját Henry Bergh tiszteletére nevezték el, az ASPAC (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, magyarul Amerikai Társaság az Állatkínzás Megelőzésére) társaság alapítója volt.

A dalmata kutyákéhoz hasonló pöttyökkel díszített robotot most használták először éles helyzetben. Még nem lehetett tudni, hogy hányan rekedtek az összedőlt épület alatt, amikor Bergh bejutott a részben összeomlott parkolóház első és a második emeletére. Körülbelül 8 métert haladt befelé, ez után megállt, hogy hőkamerájával pásztázza a területet, emberek után kutatva. Így sikerült rátalálni a garázs vezérigazgatójára, az 59 éves Willis Moore-ra is, aki sajnos ekkor már nem élt.

A Boston Dynamics által kifejlesztett robot körülbelül 30 kilogrammot nyom, fel tud menni a lépcsőn, illetve önállóan képes arra is, hogy újra lábra álljon, ha leesik valahonnan, vagy esetleg felborul. A robotkutyának van egy beépített audiokészüléke is, amellyel meghallhatja például a segélykiáltásokat, illetve a robot segítségével a tűzoltók azt is felmérhetik, mennyire maradt ép szerkezetileg az összeomlott épület, biztonságos-e bemenni a romok közé.

Eric Adams, New York polgármestere az esettel kapcsolatban azt mondta: "Hála Istennek, hogy létezik a robotkutya, amely be tudott menni az épületbe, így nem kellett embert küldenünk egy instabil épületbe. Bergh mellett egy a drónt is használtunk, hogy képet kapjunk az épület állapotáról, és arról, hogy mi van bent."

A New York-i rendőrség hamarosan két további biztonsági robotot állít majd szolgálatba. Az egyik egy fegyver alakú eszköz, amellyel a rendőrök GPS-képes nyomkövetőket lőhetnek a bűnüldözők elől menekülő autókra, illetve rövidesen még két robotkutya is erősíti majd a hatóság sorait.

A város bűnüldöző szerve összesen 750 ezer dollárt (mintegy 255 millió forintot) költött a robotokra, amely merész lépésnek tekinthető annak fényében, hogy a közvéleményt igen csak megosztja a modern technológia használata, mégpedig a magánélet védelmével, és a robotok fegyverként való használatával kapcsolatos aggályok miatt. A közfelháborodás korábban, még az előző polgármester, Bill de Blasio ideje alatt olyan mértékű volt, hogy a rendőrség felhagyott az akkoriban használt robot bérlésével.

Úgy tűnik, a polgármester robot melletti kiállása és a robotkutya múlt heti teljesítménye sem győzte meg a technológia kritikusait. Donna Lieberman, a New York-i Polgári Jogok Uniójának ügyvezető igazgatója azt mondta, egy robot használata természetesen helyénvaló a parkolóház összeomlásához hasonló tragikus események kapcsán, de ez nem szünteti meg az átláthatóság szükségességét olyan technológiákkal kapcsolatban, amelyek képesek emberek megfigyelésére, és hatalmas mennyiségű személyes adatot gyűjtésére.

A robotkutyát egyébként nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is használják, például a francia metróhálózat karbantartási munkálatai során.

Amerikai robotkutyát használnak a francia metróhálózat karbantartásához A roboton lévő infravörös érzékelő lehetővé teszi a pontos hő- és vizuális adatok rögzítését a sötét és veszélyes alagutak feltérképezése közben, a speciális antennákkal pedig a kommunikáció egy akár 450 méter hosszú alagútban is lehetséges, ahol a WiFi jel túl gyenge lenne ehhez.

(Borítókép: New York City Fire Department)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.