Így szaggat szét egy fekete lyuk egy csillagot 2021 / 05 / 05 / Bobák Áron

Bár valódi felvételen valószínűleg még jó ideig nem fogunk ilyet látni, a csillagászok mostanra már meglehetősen pontos információkkal rendelkeznek arról, hogy mi történik, amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz. Az árapály erők általi szétszaggatás jelensége meglehetősen ritka, a NASA szerint mindössze tízezer évente egyszer fordul elő, ezért is számított rendkívüli dolognak, amikor tavaly az Európai Déli Obszervatóriumnak sikerült valós időben megfigyelni a “spagettizálódást”, vagyis ahogy a fekete lyuk felszippantja a közelébe kerülő csillagot. Az ESO akkor egy animációt is közölt a folyamatról, most viszont a német DESY (Deutsches Elektronen-Sychrotron) részecskegyorsító laboratórium is elkészült a saját változatával, ami nagyságrendekkel látványosabban mutatja be, ahogy a fekete lyuk “megeszi” a csillagot, majd a tömege nagy részét “visszaköpi” a világűrbe. (Live Science)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.