Így szaggat szét egy fekete lyuk egy csillagot 2021 / 05 / 05 / Bobák Áron

Bár valódi felvételen valószínűleg még jó ideig nem fogunk ilyet látni, a csillagászok mostanra már meglehetősen pontos információkkal rendelkeznek arról, hogy mi történik, amikor egy csillag túl közel kerül egy fekete lyukhoz. Az árapály erők általi szétszaggatás jelensége meglehetősen ritka, a NASA szerint mindössze tízezer évente egyszer fordul elő, ezért is számított rendkívüli dolognak, amikor tavaly az Európai Déli Obszervatóriumnak sikerült valós időben megfigyelni a “spagettizálódást”, vagyis ahogy a fekete lyuk felszippantja a közelébe kerülő csillagot. Az ESO akkor egy animációt is közölt a folyamatról, most viszont a német DESY (Deutsches Elektronen-Sychrotron) részecskegyorsító laboratórium is elkészült a saját változatával, ami nagyságrendekkel látványosabban mutatja be, ahogy a fekete lyuk “megeszi” a csillagot, majd a tömege nagy részét “visszaköpi” a világűrbe. (Live Science)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.