Így tudja jelezni a mobilunk, ha túl közel tartjuk a szemünkhöz

2023 / 07 / 20 / Pőcze Balázs
Így tudja jelezni a mobilunk, ha túl közel tartjuk a szemünkhöz
Az iPhone-ok operációs rendszerének, az iOS-nek szeptemberben érkezik a tizenhetedik verziója. A szoftvercsomag egyik újdonsága, hogy a telefonunk szólni fog, ha egészségtelenül közel tartjuk az arcunkhoz.

Az Apple évről évre az új iPhone-okkal egyszerre hozza ki az iOS frissített változatát, és ez feltehetőleg idén sem lesz másként. Míg a cégnél a készülékekkel kapcsolatban mindig titkolóznak, hol több, hol kevesebb sikerrel, addig az operációs rendszer újdonságait nyár elején rendre megosztják a fejlesztői közösségükkel, hogy a programozók felkészíthessék az alkalmazásaikat a telefonok új képességeire vagy épp korlátaira. Az iOS 17 esetében számtalan kisebb-nagyobb fejlesztést jelentettek be, ilyen például a Készenlét, amellyel töltés közben az iPhone-unk egy okoskijelzővé alakul, a NameDrop, amellyel egy érintéssel cserélhetünk telefonszámot azzal, akivel épp találkoztunk, vagy a Napló, amiben a névnek megfelelően írásokat, fotókat, emlékeket őrizhetünk meg.

Kevésbé nagyszabású, de talán ezeknél is hasznosabb a Screen Distance, azaz képernyőtávolság funkció. A 9to5Mac cikke szerint az Apple azt javasolja, hogy tizenkét hüvelykre, azaz körülbelül harminc centire tartsuk a telefonunkat a szemeinktől - ez nagyjából egy A/4-es lap hosszabbik oldalának felel meg. Ugyanakkor azt mindannyian tudjuk, hogy milyen könnyű belefeledkezni az olvasásba vagy játékba, hogy néhány perc után már csak centikre legyen tőlünk a mobilunk kijelzője. Ez viszont fárasztja a szemeinket, sőt, a gyerekeknél növeli a rövidlátás kialakulásának esélyét.

Ha bekapcsoljuk a Screen Distance funkciót, akkor az iPhone-unk, feltehetőleg a készülék feloldásához és a szelfi kamerához használt infravörös és lézeres technológiával, a TrueDepth-szel meg tud győződni arról, hogy biztonságos távolságban van-e a szemeinktől a készülék. Mivel az iOS 17 béta változata már elérhető, így azt is tudjuk, hogy a beállítások között, a Képernyőidő funkció alatt találjuk majd a Screen Distance-t. A 9to5Mac tapasztalatai alapján a rendszer nagyjából öt perc után figyelmeztet, ha túlságosan közelről olvasunk, és Michael Potuck újságíró szerint kifejezetten sokat segít abban, hogy esténként, már fáradtan észbe kapjunk, és korrigáljuk a tartásunkat.

(Borítókép: Amanda Dalbjörn/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.