Így tudjuk eltávolíttatni a gyerekünkről készült fotókat a Google képkeresőjéből

2021 / 11 / 07 / Pőcze Balázs
Így tudjuk eltávolíttatni a gyerekünkről készült fotókat a Google képkeresőjéből
Mostantól ha olyan képet találunk a gyerekünkről, vagy a gyámságunk alatt álló kiskorúról a Google keresési találatai között, amelynek jobban örülnénk, ha privát maradna, van egy egyszerű megoldás a problémánkra. Csak egy űrlapot kell kitöltenünk.

A The Verge nemrég számolt be arról, hogy az augusztusban beígért fejlesztést végre élesítette a világ legismertebb keresője. Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre több tech vállalatnak kellett bizonyítania, hogy szívén viseli a fiatalok sorsát, ugyanis nem csak a sajtóban, de már az Egyesült Államok Kongresszusában is folyamatosan napirenden van, hogy a legnagyobb platformok hogyan ártanak a kiskorúaknak és a fiatalkorúaknak. Ahogyan arról a Rakétán is beszámoltunk, az Instagramnál évek óta tudják, hogy lelki problémákat okoz a termékük a tiniknél, de nemrég a Snapchat, a TikTok és a YouTube képviselői is ott álltak a szőnyeg szélén Washingtonban. A Google még augusztusban jelentett be egy sor ifjúságvédelmi intézkedést: már minden tizennyolc éven alulinál bekapcsolják a korhatáros találatok szűrését, nem tárolják a földrajzi helyzetüket, de például a YouTube automatikus lejátszását is kikapcsolják náluk.

Az internet nehezen felejt

A világ legnépszerűbb keresőjét nagyjából négymilliárdan használják, az összes keresés kilencven százaléka itt zajlik, ezért nem kell hosszan bizonygatni: egy kellemetlen kisgyerekkori portré vagy egy kamaszkori ballépést rögzítő fotó szinte bárkihez eljuthat így. Ez komoly érzelmi károkat okozhat egy fiatalnál, sőt, a társas kapcsolatait, de akár az iskolai előmenetelét is befolyásolhatja. Épp ezért ha mostantól olyan fotót találunk a Google képtalálatai között, amely egy olyan kis- vagy fiatalkorút ábrázol, aki a gyerekünk, vagy más módon mi képviseljük az érdekeit, akkor ezen az űrlapon keresztül kérhetjük annak eltávolítását.

Válasszuk ki, hogy "A Google Keresésben megjelenő információk eltávolítása" a célunk, majd, hogy a tartalom "A Google keresési találatai között és egy webhelyen" jelent meg, végül adjuk meg, hogy egyeztettünk vagy egyeztetni fogunk-e az illető weboldal képviselőjével. Ezután az "Olyan személyről készült képek, aki még nem töltötte be 18. életévét" pontot kell választanunk, ami után megadhatjuk a kép pontos címét és az egyéb, az ügyintézéshez szükséges adatokat. Fontos, hogy ha a Google eleget is tesz a kérésünknek, az nem jelenti azt, hogy a weboldal tulajdonosa (például egy közösségi média platform, egy blog vagy egy hírportál) is törli a képet a saját oldaláról; de ha a világ legismertebb keresőjében nem lehet rátalálni, akkor biztosan sokat tettünk azért, hogy kevesebben találkozzanak azzal.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Hét napunk lesz beállítani a kétlépcsős azonosítást a Google fiókunkban Ahogyan ígérték, kötelezővé teszik a biztonságosabb belépést.

Hamarabb beleeshetnek a gyerekek a digitális világ csapdájába, mint hinnénk Manapság nem megy ritkaságszámba, ha már egy egészen kicsi gyermek is magabiztosan nyomkodja a kütyüket, ám amíg a szülők ezen mosolyognak addig előfordulhat, hogy a cégek lopva gyűjtik személyes adataikat marketing célokra.

Magyarul is elérhető a gyerekeknek szóló, a biztonságos internetezést segítő tananyag a Google-től A témák között a gyerekek - és a szülők - megtalálják az online játék, a keresők, az internetes zaklatás, de még a jelszóerősség kérdéskörét is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.