Így tudjuk eltávolíttatni a gyerekünkről készült fotókat a Google képkeresőjéből

2021 / 11 / 07 / Pőcze Balázs
Így tudjuk eltávolíttatni a gyerekünkről készült fotókat a Google képkeresőjéből
Mostantól ha olyan képet találunk a gyerekünkről, vagy a gyámságunk alatt álló kiskorúról a Google keresési találatai között, amelynek jobban örülnénk, ha privát maradna, van egy egyszerű megoldás a problémánkra. Csak egy űrlapot kell kitöltenünk.

A The Verge nemrég számolt be arról, hogy az augusztusban beígért fejlesztést végre élesítette a világ legismertebb keresője. Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre több tech vállalatnak kellett bizonyítania, hogy szívén viseli a fiatalok sorsát, ugyanis nem csak a sajtóban, de már az Egyesült Államok Kongresszusában is folyamatosan napirenden van, hogy a legnagyobb platformok hogyan ártanak a kiskorúaknak és a fiatalkorúaknak. Ahogyan arról a Rakétán is beszámoltunk, az Instagramnál évek óta tudják, hogy lelki problémákat okoz a termékük a tiniknél, de nemrég a Snapchat, a TikTok és a YouTube képviselői is ott álltak a szőnyeg szélén Washingtonban. A Google még augusztusban jelentett be egy sor ifjúságvédelmi intézkedést: már minden tizennyolc éven alulinál bekapcsolják a korhatáros találatok szűrését, nem tárolják a földrajzi helyzetüket, de például a YouTube automatikus lejátszását is kikapcsolják náluk.

Az internet nehezen felejt

A világ legnépszerűbb keresőjét nagyjából négymilliárdan használják, az összes keresés kilencven százaléka itt zajlik, ezért nem kell hosszan bizonygatni: egy kellemetlen kisgyerekkori portré vagy egy kamaszkori ballépést rögzítő fotó szinte bárkihez eljuthat így. Ez komoly érzelmi károkat okozhat egy fiatalnál, sőt, a társas kapcsolatait, de akár az iskolai előmenetelét is befolyásolhatja. Épp ezért ha mostantól olyan fotót találunk a Google képtalálatai között, amely egy olyan kis- vagy fiatalkorút ábrázol, aki a gyerekünk, vagy más módon mi képviseljük az érdekeit, akkor ezen az űrlapon keresztül kérhetjük annak eltávolítását.

Válasszuk ki, hogy "A Google Keresésben megjelenő információk eltávolítása" a célunk, majd, hogy a tartalom "A Google keresési találatai között és egy webhelyen" jelent meg, végül adjuk meg, hogy egyeztettünk vagy egyeztetni fogunk-e az illető weboldal képviselőjével. Ezután az "Olyan személyről készült képek, aki még nem töltötte be 18. életévét" pontot kell választanunk, ami után megadhatjuk a kép pontos címét és az egyéb, az ügyintézéshez szükséges adatokat. Fontos, hogy ha a Google eleget is tesz a kérésünknek, az nem jelenti azt, hogy a weboldal tulajdonosa (például egy közösségi média platform, egy blog vagy egy hírportál) is törli a képet a saját oldaláról; de ha a világ legismertebb keresőjében nem lehet rátalálni, akkor biztosan sokat tettünk azért, hogy kevesebben találkozzanak azzal.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Hét napunk lesz beállítani a kétlépcsős azonosítást a Google fiókunkban Ahogyan ígérték, kötelezővé teszik a biztonságosabb belépést.

Hamarabb beleeshetnek a gyerekek a digitális világ csapdájába, mint hinnénk Manapság nem megy ritkaságszámba, ha már egy egészen kicsi gyermek is magabiztosan nyomkodja a kütyüket, ám amíg a szülők ezen mosolyognak addig előfordulhat, hogy a cégek lopva gyűjtik személyes adataikat marketing célokra.

Magyarul is elérhető a gyerekeknek szóló, a biztonságos internetezést segítő tananyag a Google-től A témák között a gyerekek - és a szülők - megtalálják az online játék, a keresők, az internetes zaklatás, de még a jelszóerősség kérdéskörét is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.