Így zöldül ki az Antarktisz a klímaváltozás miatt

2020 / 05 / 21 / Rácz Tamás
Így zöldül ki az Antarktisz a klímaváltozás miatt
Helyenként a sok algától már úgy néz ki a jég, mintha gyep nőne rajta.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja tegnap publikálta tanulmányát az egyre zöldebb déli sarkvidéki jégről. A jégen élő algák zöld foltjai ma már olyan nagy területeket fednek be, hogy a furcsa jelenség a műholdakról is látható. Meg ebben a videóban is, amit a kutatók tettek fel a Youtube-ra:

Az algák burjánzása a novembertől februárig tartó déli sarkvidéki nyárban tud megindulni, köszönhetően részben az immár egyre gyakrabban nulla celsius feletti hőmérsékleteknek, részben a pingvinek trágyájának, ami táptalajul szolgál a mikroszkopikus élőlényeknek. Az algásodó felületek 60%-át pingvinkolóniák lakhelyétől számítva öt kilométeren belül vagy gyakran más madarak fészkelőhelyei közelében találták meg a kutatók.

Az algák nem csak zöldre festik a jeget, van, ahol inkább pirosas-narancsos színt adnak az addig fehér mezőknek. A bealgásodó jégfelületek elsőre talán aggasztó jelnek tekinthetők, mint a globális klímaváltozás új, nyugtalanító kísérőjelensége. Ugyanakkor a kutatók számításai szerint ez az eddig biológiailag inaktív területen megjelenő új növényi jellegű élet egyre nagyobb szerepet játszik a légköri szén-dioxid megkötésében.

Méréseik szerint az általuk fellelt 1679 új zöld algás folt 1,9 négyzetkilométernyi jégfelületet fedett le; ezen a területen ezek a fotoszintetizáló élőlények évi 479 tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami mintegy 875.000 benzines autó éves emissziójának felel meg.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.