Íme a 48 magos orosz processzor, a Baikal S

2023 / 08 / 04 / Felkai Ádám
Íme a 48 magos orosz processzor, a Baikal S
A Baikal Electronics terméke az Intel és a Huawei processzorokkal versenyezne, és a benchmark tesztek alapján valóban nem is olyan rémes – de azért akad csavar a történetben.

Az orosz processzorfejlesztő, a Baikal Electronics nemrégiben benchmark teszteket végzett, összehasonlítva a saját Baikal-S szerverprocesszorát az Intel Xeon Gold 6230-ával és a Huawei Kunpeng 920-val. A Baikal-S teljesítménye nem volt olyan lenyűgöző, mint a Kunpeng 920-é, de néhány tesztben felülmúlta a régebbi Xeon Gold 6230-at. Az ez utóbbival történő összehasonlítás azonban nem teljesen igazságos, mivel ez egy relatíve elavult processzor, kevesebb maggal, és az Intelnek már vannak ennél újabb termékei.

Érdekesség, hogy a Baikal Electronics nem vett fel AMD chipet az összehasonlításba, pedig korábban azt állították, hogy a Baikal-S versenyezhet az AMD EPYC 7351-gyel.

Korábban már kitértünk röviden az orosz processzorgyártásra, ami különösen a háborús szankciók árnyékában fontos. Oroszországnak két ismertebb saját processzorgyártója is akad: az Elbrus és a Baikal. Ezekről a többség talán nem is hallott, de Oroszországban most erősebben tűz rájuk a rivaldafény, mivel az ismertebb márkák, így az AMD vagy az Intel nem szállít már chipeket az országba. A korábbi cikkünkben (lent olvasható) az Elbrus processzorának, az Elbrus-8SV teljesítményéről írtunk.

Mit tudnak az oroszok saját fejlesztésű processzorai? Oroszország nem a mikroelektronika Mekkája, hogy így fogalmazzunk, de azért akadnak házi processzoraik – mit tud az Elbrus-8SV?

Most pedig a Baikal Electronics szerverprocesszora, a 48 magos Baikal S kerül górcső alá, méghozzá a cég által végzett saját benchmark tesztek adatai alapján, melyekről az orosz Cnews számolt be. Az adatokat a Tom’s Hardwer elemezte ki, alább ezt foglaljuk össze röviden.

A végső tanulság, hogy a Baikal-S 48 darab Arm Cortex-A75 maggal, 16 nm-es csíkszélsességgel ugyan megfelelően teljesített, de elmaradt a Huawei Kunpeng 920-tól, viszont néhány tesztben felülmúlta az Intel régebbi Xeon Gold 6230-át. A Xeon Gold 6230 versenytársként való választása azonban nem teljesen “sportszerű” lépés, mivel az Intel terméke kevesebb magot tartalmaz, ráadásul mára elavult – az Intenek akadnak ennél újabb termékei.

A Baikal Electronics benchmark tesztek legfeltűnőbb hiányzója azonban az AMD chip, holott a cég korábban azt állította, hogy a Baikal-S versenyezhet az AMD EPYC 7351-gyel. További problémák ezekkel a házi benchmark tesztekkel, hogy a Baikal Electronics nem hozta nyilvánosságra a tesztrendszerek specifikációit vagy a tesztelési környezet feltételeit, ami így kérdéseket vet fel az eredmények megbízhatóságával kapcsolatban.

Azt egyébként a Baikal Electronics is elismerte, hogy a termékei elmaradnak a vezető processzoroktól, de optimisták a jövőbeni fejlesztések kapcsán. A cég jelenleg a Baikal-S2-n dolgozik, ami egy következő generációs 6 nm-es chip 28 Arm Neoverse-N2 maggal, amelyek 3 GHz-en ketyegnek, és akár nyolc csatornás DDR5 memóriát is támogat.

A Baikal Electronics reményei szerint az S2 2025 második és harmadik negyedéve között fog megjelenni, és állítólag a Baikal-S teljesítményének akár hatszorosát is elérheti. Aki a pontos számokra kíváncsi, az megtekintheti a Tom’s Hardware oldalán.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/TheDigitalArtist)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.