Íme a tudományos magyarázat, miért lett mindenkiből önjelölt pék a karanténban

2020 / 05 / 13 / Perei Dóra
Íme a tudományos magyarázat, miért lett mindenkiből önjelölt pék a karanténban
Bár a kenyér a világ talán legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíthető étele, mégis sokkal több jelentést hordoz, mint hinnénk; pszichológusok szerint a házi kenyérsütési láznak elsősorban nem gyakorlati, sokkal inkább lélektani mozgatórugói vannak.

Az elmúlt időszakban ellepték a közösségi oldalakat a házi készítésű kenyérről készült fotók, rövidesen pedig a vekni lett a karanténidőszak sztárja. (Mindez megmagyarázza, miért lett egyik napról a másikra hiánycikk a liszt és az élesztő.) A kenyér előnyei azonban jócskán túlmutatnak finom ízén és gusztusos formáján, az ugyanis az emberiség történetében ősidők óta fontos, közösség-összetartó szerepet játszik. Na de miért sütünk otthon kenyeret? Pszichológiai oldalról szemlélve kenyérsütés során részesei válunk egy folyamatnak, amelynek van eleje, közepe és vége, a végeredmény pedig egy mindannyiunk számára látható, kézzelfogható dolog. Nemzetközi kutatók korábban már megállapították, hogy a tészta dagasztásával zenszerű nyugalomba kerülünk,

elménk a jelenre fókuszál, figyelmünk elterelődik a nyomasztó hírekről, és úgy érezzük, nem vagyunk teljesen tehetetlenek a külső világ eseményeivel kapcsolatban.

Kenyérsütés, mint összekötő kapocs

A cipó két legfontosabb jellemzője a tartósság, illetve a könnyű hozzáférhetőség. Erre már a korai társadalmak is rájöttek, a búza termesztése és háziasítása ugyanis arra ösztönözte az embereket, hogy feladják nomád életmódjukat és térjenek át a gazdálkodásra, megteremtve ezzel az első települések, majd később a városok alapjait. (Feljegyzések szerint az első kenyérsütés bizonyítékai a kőkorszak végéről származnak.) De térjünk vissza kicsit a folyamat pszichológiájához: a bezártságból adódó szorongás egyik oka, hogy úgy érezhetjük, az idő csak úgy elfolyik a semmibe. A gazdaság stagnálása és a közösségi élet megszűnése idején a kenyérsütés azonban lehetővé teszi számunkra, hogy kis időre visszatérjünk a gyökereinkhez. A tevékenység egyúttal közös nyelvet teremt nemzeti és kulturális határokon átnyúló beszélgetésekhez, amire ilyenkor különösen nagy szükségünk van. Vagy gondoljunk a kenyértörésre, ami szintén rávilágít a pékáru történelmi fontosságára; a Bibliában például úgy említik, mint az áldás megosztásának metaforáját. Mivel jelenleg személyesen nem tudunk egy lakomára összeülni, kihasználhatjuk az online tér kapcsolatteremtő előnyeit.

A sütéssel kapcsolatos hashtagek sokasága megmutatja, hogy digitális világunkban az ennivalót lényegében kétszer fogyasztjuk: egyszer a való életben, majd ismételten újra az interneten.

Ezzel kapcsolatban Roland Barthes francia kritikus  azt állította, hogy az ételekben pontosan úgy „olvashatunk”, mint bármely írott szövegben. A kenyérről készült fotóink posztolása egyrészt önkifejezésünk kreatív módja, apró bepillantás az életünkbe, másrészt egyfajta kapcsolatteremtési mód, ha azt vesszük, hogy a felhasználók gyakran recepteket vagy sütési praktikákat cserélnek.

Nosztalgia bűvöletében

Kenyérsütés közben egyrészt megnyugtathatjuk magunkat, hogy minden a legnagyobb rendben, hiszen ezáltal még mindig hozzáférünk az otthon tartós örömeihez. Másrészt az a melegség és biztonságérzet, amit egy szelet vekni nyújthat, felbecsülhetetlen értékű a mostanihoz hasonló vészterhes időkben, amikor körülöttünk szinte minden veszélyesnek tűnik.

A kenyér időtállósága a múlt egyszerűségét és kiszámíthatóságát idézi, amikor életünk még megszokott, csendes medrében zajlott. A szorongás ellenszere pedig gyakran az egyszerűség és a bizonyosság, az úgynevezett nosztalgikus impulzus két alapvető eleme.

A kenyérsütés ugyanakkor felerősíti bennünk a túlélés, az önellátás és a regresszió poszt-apokaliptikus fantáziáit, hiszen ha a társadalom összeomlik, a tudat legalább még mindig ott van, hogy egészséges, tápláló ételt adhatunk családunknak. (Korábbi tanulmányok szerint ugyanez a katasztrofizáló impulzus váltja ki a társadalomból a pánikvásárlást és a felhalmozást is.) „Egy hónapja még a vásárlók többsége a gluténmentes étrendet hirdette, most pedig hirtelen mindenki pék lett” - vélekedik a hirtelen megváltozott világról Maddalena Borsato, a Torinói Egyetem gasztronómia kutatója, aki korábban maga is Olaszország leghíresebb pékségeiben és cukrászdáiban dolgozott. A kutató a kenyérsütés másik lehetséges magyarázatára is rámutat, ami nem más mint a segítés, a gondoskodás szimbóluma a bezártság és tehetetlenség idején.

„Kenyeret nemcsak magunknak, másoknak is készítünk. Ha pedig az otthon sütött kenyerünk fotóját közzétesszük, az azt jelenti, hogy azt szeretnénk másokkal is megosztani” - mondja Borsato.

A fentiekből tehát jól látszik, hogy bár a kenyér a világ legegyszerűbb étele, mégis sokféle jelentést hordoz, míg a sütés számos gyakorlati, pszichológiai és társadalmi funkciót ellát. Ki tudja, talán ezért kapott helyett az alábbi kérés a keresztény világ legismertebb imádságában: "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..."

(Fotó: Getty Images Hungary, Pixabay)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.