India nagy energiájú lézerfegyvereket fejleszt

2021 / 04 / 17 / Justin Viktor
India nagy energiájú lézerfegyvereket fejleszt
A lézerágyúk az elmúlt félszáz év olyan haditechnikai ígéretei melyek már valóra váltak, és bár elterjedésük még várat magára de már számos ország haderejében ott vannak. Ezek irányított energiájú fegyverek, melyek összpontosított energia segítségével pusztítják el a célokat.

Az indiai Defence Research and Development Organisation (Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet -  DRDO) élvonalbeli technológiák és fegyverek kutatásán is dolgozik, és az egyik ilyen, az irányított energiájú fegyverek (DEW) területe. Az irányított energiájú fegyver lézeres, mikrohullámú vagy részecskesugaras eszköz lehet.

Az amerikai Lexington Intézet agytrösztje szerint "az irányított energiájú fegyvereknek számos előnye van a hagyományos lőszerekkel szemben. Először is fénysebességgel (kb. 300 ezer kilométer per másodperc) haladva közölnek jelentős energiát a céllal. Másodszor, sugaraikat nem befolyásolja a gravitáció vagy a légellenállás lassító hatása. Rendkívül pontosak, és a hatásaik a célokhoz igazíthatóak, a leadott energia típusának és intenzitásának változtatásával."

Drónvédelem

Az irányított energiájú fegyverek már szolgálatban állnak világszerte, főképp drónvédelmi, vagy rakétavédelmi rendszerekként. Az ilyen eszközök, melyek lézersugarakat használnak a drónok egyes részeinek károsítására, a legtöbb nemzet katonai arzenáljának már szerves részévé váltak. Potenciáljuk azonban messze túlmutat azon, hogy képesek megsemmisíteni az ellenséges célpontokat, és megvédeni a létfontosságú infrastruktúrát a légi és rakétatámadásoktól.

Az amerikai Defense News védelmi honlap áttekintette a hiperszonikus fegyverek és a DEW programok helyzetét világszerte, és beszámolójuk szerint a DRDO 100 millió dollárt kért az Indiai Védelmi Minisztériumtól egy nagy teljesítményű lézerfegyver kifejlesztésére.

DRUGA II

"A DURGA II (Directionally Unrestricted Ray-Gun Array) névre keresztelt minősített projekt során az indiai hadsereg megkapja a 100 kilowattos, könnyű irányított energiarendszert"

- mondta a Defense News-nak egy tisztviselő. A DRDO egyik vezető tudósa név nélkül úgy nyilatkozott. hogy a DURGA II program jelenleg a koncepció szakaszában van, és hozzátette, hogy a szervezet különböző lézer-generációs technikákat fejleszt és fejleszt, szilárdtest-, szál- és kémiai lézereket használva védekező és támadó célokra. A tudós azt is elmondta, hogy a DURGA II-t integrálni kell a szárazföldi, tengeri és légi platformokra.

A Defense News jelentése szerint a Delhiben működő Lézertudományi és Technológiai Központ volt a vezető laboratórium a lézerfegyverek fejlesztésében. "A központ eddig egy 25 kilowattos lézert készített, amely a ballisztikai rakétát annak terminálfázisa során legfeljebb 5 kilométeres távolságban képes megsemmisíteni."

HELIOS

Januárban az amerikai repülőgép-óriás Lockheed Martin szállította az Egyesült Államok haditengerészetének nagy energiájú lézerét integrált optikai vakító és felügyeleti lézerrendszerrel (HELIOS). A HELIOS teljesítménye meghaladja a 60 kW-ot, és elsősorban kisebb felszíni hajók és drónok elleni védekezésre szolgál. A jelentések szerint azonban a HELIOS nagyobb teljesítményű frissítése lehetővé tenné a rendszer számára, hogy a hajókra kilőtt hajóellenes rakétákat is hatástalaníthassa.

(Forrás: TheDiplomat Kép: Lockheed Martin)

Ez is érdekelhet:

 

Halálcsillag, vonósugár, hiperhajtómű, az egyik már létezik A Csillagok háborújából mindenki ismerheti a koncepciót, kell hozzá hatalmas tömeg és hihetetlen nagyságú energia, és óriási távolságokat áthidalva is érvényesíthető az ereje, akár jelentős erő ellenében is. Ez mind csak a tudományos fantasztikum, gondolhatnánk, és persze tévednénk.

Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez? A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.

Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez? A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.