Indiának saját építésű, újrafelhasználható autonóm űrrepülőgépe lehet hamarosan

2023 / 04 / 06 / Bobák Zsófia
Indiának saját építésű, újrafelhasználható autonóm űrrepülőgépe lehet hamarosan
Az RLV-TD a leendő űrrepülőgép kisméretű demonstrátora, de az indiai űrügynökség a fejlesztését az egyik legnagyobb technológiai kihívásnak tartja. A gép hét évvel ezelőtt repült először, a második tesztre csak most került sor.

Az indiai űrügynökség (Indiai Űrkutatási Szervezet, ISRO) sok éve fejleszti azt az űreszközt, aminek utódja a jövőben az ország első újrafelhasználható űrrepülőgépe lesz majd, ez utóbbinak első példányát még ebben az évtizedben szeretnék útjára indítani. A leendő űrsikló technológiájának fejlesztésére és tesztelésére szolgáló demonstrátor, az RLV-TD (Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstrator) egy kisebb méretű modell, aminek struktúrája azonban nagyon komplex: az ISRO leírása szerint a speciális ötvözetekből, kompozitokból és szigetelőanyagokból álló gép építése során sokféle új technológiai megoldást és teszteszközt kellett használnia a szakembereknek. A demonstrátor elsődleges feladatai közé tartozik a hőszigetelés minőségének próbája, az autonóm üzemmód tesztelése és a hiperszonikus sebességen való repülés során a termodinamikai jellemzők felmérése.

Ennek érdekében először 2016-ban, a HEX misszió során, majd második alkalommal idén, a LEX keretében április 2-án tesztelték az űrrepülőgépet. A második próba alatt a landolás megfelelő kivitelezésén volt a hangsúly, amit a gépnek önvezető üzemmódban kellett megvalósítania: ehhez a járművet először az Indiai Légierő egyik Chinook helikoptere szállította 4,6 kilométeres magasságba, majd ott elengedte és ezután az RLV-TD ugyanolyan gyorsasággal, 350 km/h-val landolt, mintha egyenesen az űrből érkezett volna. A teszt sikeresen zajlott le és bizonyította, hogy a jármű önállóan is képes a leszállásra, az űrügynökség pedig egy lépéssel közelebb került a saját, újrafelhasználható űrrepülőgép víziójának megvalósításához.

Az elkövetkező időkben a harmadik és negyedik teszten tovább fejlesztik és vizsgálják a gépet, utána pedig már a teljes méretű űrsikló építése következhet.

(Fotó: ISRO)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.