Indulhatnak az emberkísérletek az agyba ültethető chippel

2023 / 05 / 27 / Felkai Ádám
Indulhatnak az emberkísérletek az agyba ültethető chippel
Indulhat a klinikai kutatás Elon Musk cégének agyi implantátumával, amellyel egy sereg betegséget, köztük a vakságot és mozgásszervi problémákat gyógyítanának.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) engedélyezte az emberkísérleteket Elon Musk Neuralink cége számára, derül ki a vállalat Twitter-bejegyzéséből. Mint azt viszont a hírről beszámoló Interesting Engineering hozzáteszi, maga a hivatal mindezt egyelőre nem erősítette meg.

A bejegyzésből az engedélyezés tényén kívül túl sok részlet nem derül ki, csak annyi, hogy a tesztalanyok toborzása még nem indult el.

A Neuralinket még 2016-ban alapították több betegség kezelésére, beleértve a bénulást, az autizmust, a depressziót és a skizofréniát. A tervek szerint a látást és a mozgást úgy állítanák helyre, hogy az agyat lényegében összekötik egy számítógéppel egy beültetett chip segítségével. A chip értelmezi az agyi jeleket, és ezeket továbbítja egy számítógépnek Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Tavaly egyébként az FDA nem adta meg ezt az engedélyt, elsősorban beültett eszköz biztonsági hiányosságaira hivatkozva – épp ezért csúsztak is az embereken végzett, még 2022 elejére tervezett kísérletek. Az FDA akkor egyébként elég komoly problémákat állapított meg, köztük az eszköz lítium akkumulátorának a használatát, az implantátum vezetékeinek az agyon belüli elmozdulásának a lehetőségét, valamint hogy az eszköz nem távolítható el biztonságosan az agyszövet károsítása nélkül.

Kiderült, hogy miért nem kapott engedélyt az emberi tesztekre a Neuralink Elon Musk december elején azt mondta, hogy fél éven belül megkezdhetik az embereken végzett kísérleteket, de mint a Reuters kiderítette, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságnak súlyos aggályai vannak a koponyába ültethető eszközzel kapcsolatban.

Ráadásul egyéb botrányok is akadtak, a céget állatkínzással vádolták (az eddigi kísérletek alanyai majmok és egyéb állatok voltak -- ezekből eddig 1500 pusztult el), és azzal is, hogy nem tartották be a veszélyes biológiai anyagokra vonatkozó előírásokat. Épp ezért májusban az amerikai törvényhozók felszólították a szabályozó hatóságokat, hogy vizsgálják meg az eszközzel kapcsolatos "elsietett állatkísérleteket" – írja az IE a Reuters nyomán. Emellett az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma független vizsgálatot folytat a majomagyakba ültetett chipek illegális szállítása ügyében. A jelentés szerint ugyanis a beültetett chipeket nem a megfelelő módon távolították el, és veszélyes állati kórokozókat tartalmazhattak.

Hatalmas ígéretnek tűnik tehát ez a chip, de persze nem mindegy, hogy milyen áron jutunk el ezen kezelésekig, elsősorban most, hogy ezeket a kutatásokat immár embereken végzik.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/RJDesigns2030)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.