Minden eddiginél messzebbre repül az Ingenuity a vörös bolygón a harmadik útján

2021 / 04 / 25 / Bobák Zsófia
Minden eddiginél messzebbre repül az Ingenuity a vörös bolygón a harmadik útján
Ma indul harmadik tesztrepülésére az Ingenuity. Ami különlegességnek számít a mai próbán, hogy a helikopter immár száz métert fog megtenni, az eddigi maximum négy helyett. Az adatok várhatóan délután (magyar idő szerint) négy óra után fognak beérkezni a NASA központjába.

Az Ingenuity Mars helikopter sikeres első tesztje óta, amelyről hétfőn mi is beszámoltunk, már a második próba is rendben lezajlott, most pedig a harmadik repülés adatait várják a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársai. Az első repülést szoftverhiba miatt néhány nappal el kellett halasztani az eredetileg kitűzött időponthoz képest, de a repülésirányító csapat minél előbb szerette volna látni az eredményét az évekig tartó előkészületeknek, ezért a probléma két megoldása közül az egyszerűbbet választották: hozzáadtak néhány új parancsot a működést irányító parancssorozathoz, ahelyett, hogy teljesen új szoftvert küldtek volna a Perseverance marsjáróra, onnan pedig a helikopterre.


A Perseverance nyomai a Marson az öt méter magasan lebegő Ingenuity által készített fotón

Miután az első teszt bizonyította, hogy az Ingenuity képes a bolygó légkörében is üzemelni, sor került a második próbára is április 22-én. Az első repülés kiindulópontja a Van Zyl Overlook volt, amely a nevét a Solar System Exploration projekt vezetőjének, a tavaly elhunyt Jakob van Zylnek a tiszteletére kapta. A Perseverance itt parkolt, miközben az Ingenuity tőle 64 méterre a levegőbe emelkedett, ezt a pontot később Wright Brothers Fieldnek nevezték el, utalva a Földön történt első történelmi repülésre, a Kitty Hawk Flyer útjára 1903-ban. A helikopter missziója egyébként más módon is kapcsolódik a Wright testvérekhez: a fedélzetén ugyanis helyet kapott a Flyer egy 2,5 centiméteres darabkája, amely a gép bal alsó szárnyának a borításából származik.

Az Ingenuity második tesztjét szintén a Wright Brothers Fielden végezték el, de akkor már öt méter magasságig jutott a jármű és oda-vissza összesen négy métert tett meg, 51,9 másodperc alatt. Mind a két eseményt megörökítette a távolról fényképező Perseverance a Mastcam-Z kamerájával, így már videón is láthatjuk, hogyan lebeg a gép.


Håvard Grip, az Ingenuity főpilótája

A mostani harmadik próba abban fog különbözni az előzőektől, hogy most már sokkal nagyobb szabadságot kap a helikopter, megkísérli ugyanis a száz méteres táv megtételét 7 km/h-ra felgyorsulva. A tesztekről rendszeresen tudósító Håvard Grip, az Ingenuity főpilótája minden alkalommal bejegyzi az adatokat a repülési naplóba, melynek a neve The Nominal Pilot's Logbook for Planets and Moons, hogy ezzel is a földi repülés történetének hajnala óta érvényben lévő hagyományokat vigye tovább. A továbbiakban még két utat terveznek a NASA szakemberei a helikopterrel, de az időpontokat még nem tettek közzé, mindenesetre arra lehet számítani, hogy minden egyes alkalommal egyre ambiciózusabbak lesznek a demonstrációk és egyre többet fog repülni a gép.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Sikeres volt az Ingenuity tesztrepülése a Marson Először hajtott végre az emberiség motoros repülést egy idegen égitesten.
Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.
Így röpköd majd a ritka marsi légkörben a földi helikopter Az Ingenuitynek olyan ritka légkörben kell repülnie a Marson, mintha a Földön harminc kilométer magasan repülne.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
A helyiek évekkel ezelőtt kérték a céget, hogy javítsa ki a hibát a rendszerében.
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Optimus egyre hasznosabb képességeket tanul és a koordinációja is gyorsan fejlődik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.