Minden eddiginél messzebbre repül az Ingenuity a vörös bolygón a harmadik útján

2021 / 04 / 25 / Bobák Zsófia
Minden eddiginél messzebbre repül az Ingenuity a vörös bolygón a harmadik útján
Ma indul harmadik tesztrepülésére az Ingenuity. Ami különlegességnek számít a mai próbán, hogy a helikopter immár száz métert fog megtenni, az eddigi maximum négy helyett. Az adatok várhatóan délután (magyar idő szerint) négy óra után fognak beérkezni a NASA központjába.

Az Ingenuity Mars helikopter sikeres első tesztje óta, amelyről hétfőn mi is beszámoltunk, már a második próba is rendben lezajlott, most pedig a harmadik repülés adatait várják a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársai. Az első repülést szoftverhiba miatt néhány nappal el kellett halasztani az eredetileg kitűzött időponthoz képest, de a repülésirányító csapat minél előbb szerette volna látni az eredményét az évekig tartó előkészületeknek, ezért a probléma két megoldása közül az egyszerűbbet választották: hozzáadtak néhány új parancsot a működést irányító parancssorozathoz, ahelyett, hogy teljesen új szoftvert küldtek volna a Perseverance marsjáróra, onnan pedig a helikopterre.


A Perseverance nyomai a Marson az öt méter magasan lebegő Ingenuity által készített fotón

Miután az első teszt bizonyította, hogy az Ingenuity képes a bolygó légkörében is üzemelni, sor került a második próbára is április 22-én. Az első repülés kiindulópontja a Van Zyl Overlook volt, amely a nevét a Solar System Exploration projekt vezetőjének, a tavaly elhunyt Jakob van Zylnek a tiszteletére kapta. A Perseverance itt parkolt, miközben az Ingenuity tőle 64 méterre a levegőbe emelkedett, ezt a pontot később Wright Brothers Fieldnek nevezték el, utalva a Földön történt első történelmi repülésre, a Kitty Hawk Flyer útjára 1903-ban. A helikopter missziója egyébként más módon is kapcsolódik a Wright testvérekhez: a fedélzetén ugyanis helyet kapott a Flyer egy 2,5 centiméteres darabkája, amely a gép bal alsó szárnyának a borításából származik.

Az Ingenuity második tesztjét szintén a Wright Brothers Fielden végezték el, de akkor már öt méter magasságig jutott a jármű és oda-vissza összesen négy métert tett meg, 51,9 másodperc alatt. Mind a két eseményt megörökítette a távolról fényképező Perseverance a Mastcam-Z kamerájával, így már videón is láthatjuk, hogyan lebeg a gép.


Håvard Grip, az Ingenuity főpilótája

A mostani harmadik próba abban fog különbözni az előzőektől, hogy most már sokkal nagyobb szabadságot kap a helikopter, megkísérli ugyanis a száz méteres táv megtételét 7 km/h-ra felgyorsulva. A tesztekről rendszeresen tudósító Håvard Grip, az Ingenuity főpilótája minden alkalommal bejegyzi az adatokat a repülési naplóba, melynek a neve The Nominal Pilot's Logbook for Planets and Moons, hogy ezzel is a földi repülés történetének hajnala óta érvényben lévő hagyományokat vigye tovább. A továbbiakban még két utat terveznek a NASA szakemberei a helikopterrel, de az időpontokat még nem tettek közzé, mindenesetre arra lehet számítani, hogy minden egyes alkalommal egyre ambiciózusabbak lesznek a demonstrációk és egyre többet fog repülni a gép.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Sikeres volt az Ingenuity tesztrepülése a Marson Először hajtott végre az emberiség motoros repülést egy idegen égitesten.
Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek A Perseverance megörökítette a saját landolását, a NASA pedig most közzétette a felvételeket.
Így röpköd majd a ritka marsi légkörben a földi helikopter Az Ingenuitynek olyan ritka légkörben kell repülnie a Marson, mintha a Földön harminc kilométer magasan repülne.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.