Íme az első valódi videó, amit egy másik bolygón készítettek

2021 / 02 / 22 / Bobák Áron
Bár az elmúlt években láthattunk már néhány "videót", amelyek a Marson készültek, ezek valójában csak összefűzött fotók voltak, amelyek a mozgókép illúzióját keltették. A bolygón csütörtökön landoló Persevereance viszont most visszaküldte az első valódi marsi videót, amelyben a saját landolását örökítette meg.

Nem véletlen, hogy a marsjárók eddig nem küldtek vissza videókat, hiszen a Perseverance még a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiteren keresztül is csak másodpercenként két megabitnyi adatot tud eljuttatni a Földre, miközben egy ilyen videó mérete több gigabájtra tehető. Tudományos szempontból a videók készítésének nem sok értelme van, hiszen a Marson általában minden teljesen mozdulatlan, vagyis a kisebb helyet foglaló, de nagyobb felbontású fotók sokkal hasznosabbak, mint egy mozgókép.

A NASA viszont most a Perseverance érkezése alkalmából kivételt tett, és négy nappal a landolás után több új fotó mellett egy videót is közöltek, amelyben a "rettegés hét percét", vagyis annak a nagyjából utolsó 150 másodpercét élhetjük át a leszállóegység és a marsjáró nézőpontjából.

A NASA néhány napja már megosztott egy állóképet a videóból, ebből pedig már lehetett tudni, hogy a Perseverance landolását megörökítő videó sokkal látványosabb lesz, mint amit a Curiosity készített 2012-ben. Az amúgy - ahogy fentebb már említettük - nem valódi videó volt, hanem a marsjáró Mars Descent Imager kamerája által készített 297 darab fotót fűzték össze egy rövidebb mozgóképpé.

A Perseverance leszállását összesen négy kamerával rögzítették, amelyből kettő maga a marsjáró szemszögéből örökítette meg a történteket, egy a leszállóegységen, egy pedig az űreszköz hátulján volt elhelyezve - utóbbi az ejtőernyőt videózta, és a NASA beszámolója szerint leszállás közben meghibásodott, de erre számítottak is. A videó elején az ejtőernyő látható, majd a váltás után azt látjuk, ahogyan a hőpajzs leválik az űreszközről. A leszállás közben tisztán látható a Perseverance célpontja, a Jezero-kráter is, majd ahogyan a leszállóegység hajtóművei felkavarják a marsi port. A videó végén az látható, ahogyan a leszállóegység eltávolodik a Perseverance-tól. Erről Al Chen, a leszállást vezető csapat vezetője elmondta, hogy nem véletlen, hogy semmilyen láng nem látható a hajtóműveknél, hiszen az Aerojet Rocketdyne által gyártott hajtóművek hidrazinnal, a nitrogén és a hirdogén keverékéből álló vegyülettel működnek.

Hogy a technológia mekkora fejlődésen ment keresztül, arra Mike Watkins, a NASA JPL igazgatója hozott egy jó példát, amikor megmutatta a Mariner-4 által készített fotót, amit 56 évvel ezelőtt készített a NASA szondája a vörös bolygóról, és kézzel színezték ki.

A Mars 2020 misszió február 18-án érte el a vörös bolygót az Ingenuity nevű helikopterrel és a Persevereance marsjáróval, amelynek a feladata az lesz, hogy az élet nyomai után kutasson a bolygón. Ennek érdekében a marsjáró a Jezero-kráterben szállt le, amely a szakértők szerint évmilliárdokkal ezelőtt egy azóta kiszáradt folyó deltája lehetett. A Perseverance a küldetés során mintákat is fog gyűjteni a marsi talajból, amelyeket majd egy másik misszió fog visszahozni a Földre, hogy a szakértők alaposan kielemezhessék.

További cikkek a témában:

A Perseverance sikeresen landolt a Marson Elképesztő, de hiba nélkül, időben ereszkedett le az élet nyomai után kutató marsjáró a vörös bolygón. Megmutatjuk az első képet is, amit a jármű köldött a felszínről.

A rettegés hét perce, avagy így fog landolni a NASA 800 milliárd forintos robotja a Marson A Perseverance este tíz körül fog landolni a Marson, most lépésről-lépésre végigvesszük, hogyan fog zajlani a leszállási manőver.

Meglepően gyenge a Perseverance-be épített számítógép Sőt az Ingenuity drónhelikopter számítási kapacitása sem veri ki a plafont. A Doom azért mindkettőn elfutna (a klasszikus legalábbis).


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.