Ingyenessé teszi a webes Photoshopot az Adobe

2022 / 06 / 15 / Pőcze Balázs
Ingyenessé teszi a webes Photoshopot az Adobe
Egyelőre csak Kanadában, de a jövőben mindenhol ingyenesen elérhető lesz a legismertebb grafikus program böngészőben futó verziója. Csak az extra funkciókért kell majd fizetniük a felhasználóknak.

A nyolcvanas évek végén két testvér, Thomas és John Knoll készítették el azt a grafikus szoftvert, amelyet később Photoshopra kereszteltek át, majd eladtak az Adobe-nak. A szoftver neve az elmúlt három évtizedben köznevesült; a retusált képeket még a laikusok is "fotosoppoltnak" hívják, ami jól mutatja az eredetileg csak Apple számítógépeken futó program sikerét és népszerűségét. Az évek során a Photoshop rengeteg változáson ment keresztül, mára a legtöbben egy rendkívül széles szoftvercsomag, az Adobe Creative Cloud részeként használják, természetesen, mint annyi minden mást, előfizetéses alapon. Ehhez a szemlélethez, üzleti modellhez pedig tökéletesen illeszkedik az úgynevezett "freemium" modell bevezetése, vagyis

hadd használja mindenki ingyen a program képességeinek egy részét, majd úgyis fizetnek, ha többre van szükségük.

A The Verge-ön olvasható hír szerint Kanadában már zajlik is ennek a tesztelése, igaz, nem a telepített, hanem a böngészőben futó Photoshop esetében, amelyet tavaly októberben adott ki az Adobe. A böngészőkben futó programoknál nem egyszerűen arról van szó, hogy megspóroljuk a telepítési időt; a külföldi oktatási intézményekben népszerű, olcsóbb Chromebook számítógépeken másként nem is lehetne futtatni a szoftvert. Ezzel együtt fontos, hogy a számítógépünkön be kell, hogy legyünk lépve az ingyenes Adobe fiókunkba, mialatt photoshopozunk.

"Hozzáférhetőbbé akarjuk tenni a Photoshopot, próbálják ki, éljék át minél többen. (...) Ott akarunk lenni, ahol a felhasználóink. Nem kell erős gép ahhoz, hogy photoshopozzanak"

- fogalmazott Maria Yap, a cég alelnöke. A webes Photoshopot az Adobe eleinte csak arra tette képessé, hogy egészen alapvető szerkesztéseket végezzünk egy-egy képen, ám később egyre több funkciót építettek be, illetve lehetővé tették, hogy ott nyissunk új fájlt, ne kelljen minden egyes alkalommal a telepített programban kezdenünk a rajzolást, szerkesztést. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor terjesztik ki az ingyenes webes verziót más országokra, addig is több weboldalon közöltek gyűjtést arról, hogy melyek a legjobb ingyenes alternatívái a programnak.

(Fotó: Unsplash/Szabó Viktor/Onur Binay)

Hamarosan olyan funkció érkezik a Photoshopba, amivel egy gombnyomással újjávarázsolhatjuk a régi fotókat Amihez eddig órákra és komoly felhasználói ismeretekre volt szükség, azt a mesterséges intelligencia mostantól pillanatok alatt elvégzi helyettünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.