Na hol a leggyorsabb a net a világon? Annyit segítünk, hogy Amerika a top 10-ben sincs

2020 / 06 / 16 / Pőcze Balázs
Na hol a leggyorsabb a net a világon? Annyit segítünk, hogy Amerika a top 10-ben sincs
A Speedtest.net adatai szerint mobilról Dél-Koreában, vezetékes kapcsolaton keresztül pedig Szingapúrban a legjobb internetezni. Utóbbi kategóriában Magyarország is befért a legjobb 20 közé.

Amikor csomagot vagy szolgáltatót választunk, akkor a maximális és a minimális, garantált sebességekről hallunk elsősorban, de hogy a nagy átlag mit tapasztal, arról nem nagyon esik szó - az ivóvíz is csak akkor lesz téma, ha elzárják, vagy ha kiderül, hogy hatszor annyi az ólom benne, mint illene. Pont ezért olyan értékesek a Speedtest.net havi adatai, amelyek arról számolnak be, hogy a felhasználóiknál milyen tényleges sebességeket tapasztalnak a méréseik során. Erre a website-ra ugyanis elsősorban akkor látogat el az ember, ha kíváncsi rá, hogy miért tűnik olyan lassúnak a netezés. Ezért is valószínű, hogy a számaik eggyel rosszabbak, mintha mindenkinél megmérnénk azokat, hiszen az elégedett előfizetők ritkán méricskélnek, inkább örülnek neki, hogy nem kell várni a filmekre, videókra, és nem kásás a Zoom képe.

A világjárvány idején ráadásul kellett is a gyors internet a sok otthoni munka miatt - ahogy a Rakéta is megírta, még a nagy videómegosztók is lejjebb kellett, hogy vegyék a filmek alapértelmezett felbontását, hiszen a globális netforgalom 60%-át ők adják, így nem mindegy, hogy egy órányi film 720p-ben jelenik-e meg, 10 GB forgalmat generálva, vagy 4K-ban, kilencszer ennyit.

A Speedtest májusi listáját a mobil sebességnél Dél-Korea, az Egyesült Arab Emirátusok és Kína vezetik, míg vezetékesen Szingapúrban, Hong-Kongban és Thaiföldön volt a legjobb netezni. Előbbi listán Magyarország a harminchatodik, egy helyezéssel az USA mögött, míg utóbbi kategóriában a 16. helyen végeztünk - a régióban egyedül a románoknál gyorsabb a net, akik vezetékesen a negyedik legjobb értéket produkálták. Persze ezek a számok könnyen torzíthatnak is, hiszen már 300 egyedi mérés után felkerülhet egy ország a listára, így ha tényleg csak az elégedetlen előfizetők próbálgatják a szolgáltatást, az megmagyarázhatja, hogy az amúgy 80%-ban optikai kapcsolattal internetező japánok hogyan kerülhettek a harminckettedik helyre. A sereghajtók közt ránézésre kevés a meglepetés: mobilon Szudán, Venezuela és Afganisztán zárják a sort, míg vezetékesen Kuba, Venezuela és Algéria.

(Borítókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.