Rosszabb a képe a YouTube-nak? A koronavírus az oka

2020 / 03 / 21 / Pőcze Balázs
Rosszabb a képe a YouTube-nak? A koronavírus az oka
Azzal, hogy rengetegen dolgoznak otthonról a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt, lényegesen nagyobb terhelés jut a digitális infrastruktúrának, mint általában. A Netflix és a Youtube, Brüsszel kérésére, igyekeznek segíteni a lakásukban ragadt európaiaknak, hogy ne döcögjön a net.

Míg egyes iparágak teljes egészében leálltak a világjárvány miatt, sok szektorban csak az irodák zártak be, de a munka nem állt meg. Irodisták tömegei kuckóztak be otthon, alul mackónadrág, felül egyszínű póló, a laptop webkameráján egy lekapart matrica nyoma, hogy megpróbálják távolról elvégezni a munkájukat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy közben a kisgyerekek rágják a fülüket, hogy rajzfilmet nézhessenek az HBO Gón, a nagyobbak pedig épp Zoomon vagy Discordon próbálnak ismerkedni a kovalens kötéssel, máris érezzük, hogy valószínűleg sokkal több adatot használunk fel, mint általában szoktunk. A Guardian cikke szerint a világ második legnagyobb mobilvállalata, a Vodafone döbbenetes, 50%-os forgalomnövekedést tapasztalt az elmúlt napokban. És miután az optikai kapcsolatok és a 4G hozzászoktattak minket ahhoz, hogy mindenhez szinte azonnal hozzájutunk, elképzelni is nehéz azt, hogy ez a túlterheltség miatt megszűnjön.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos ezért kérte a videostreaming platformokat arra, hogy valamit tegyenek a helyzet megoldása érdekében - hiszen gyakran ők adják a teljes netes forgalom akár 60%-át. A Reuters azt írja, hogy a Netflix után most a Youtube is kötélnek állt. Szerencsére nem a filmnézéssel tölthető órák számát korlátozzák, inkább a videóik alapértelmezett felbontását vették lejjebb. Ez a felhasználók egy részének talán fel sem fog tűnni, akit pedig zavar, az be tudja állítani a szebb képminőséget.

Ilyen ésszerű kompromisszumokra valószínűleg szükség lesz a jövőben, különösen, hogy szakértők szerint ez is csak egy átmeneti megoldás a túlterheltség ellen. A másik út ugyanis az lenne, hogy a netsemlegesség elvét felrúgva a szolgáltatók meghatároznák, hogy mi számít "fontos" és "kevésbé fontos" forgalomnak. Az iskolai vagy kórházi rendszerek elsőbbséget kapnának, a videónézegetés pedig döcögne. Ez persze rövid ideig érthető és elfogadható volna, de megoldani attól még nehéz. Ki tudná megmondani, hogy a Discord most épp játékplatformként működik-e, vagy az iskolai tantermi kommunikációt helyettesíti, de az sem látszik a szolgáltatónál, hogy a Youtube-on a Gangnam Style négymilliárdodik megtekintése történik-e, vagy a szemipermiábilis membránokkal kénytelen-e ismerkedni egy csapat középiskolás. Szerencsére mindkettőt elég alacsony felbontásban élvezni. Hátha ez is elég lesz ahhoz, hogy bírjuk sávszéllel a következő heteket.

(Borítókép: Getty)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.