Rosszabb a képe a YouTube-nak? A koronavírus az oka

2020 / 03 / 21 / Pőcze Balázs
Rosszabb a képe a YouTube-nak? A koronavírus az oka
Azzal, hogy rengetegen dolgoznak otthonról a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt, lényegesen nagyobb terhelés jut a digitális infrastruktúrának, mint általában. A Netflix és a Youtube, Brüsszel kérésére, igyekeznek segíteni a lakásukban ragadt európaiaknak, hogy ne döcögjön a net.

Míg egyes iparágak teljes egészében leálltak a világjárvány miatt, sok szektorban csak az irodák zártak be, de a munka nem állt meg. Irodisták tömegei kuckóztak be otthon, alul mackónadrág, felül egyszínű póló, a laptop webkameráján egy lekapart matrica nyoma, hogy megpróbálják távolról elvégezni a munkájukat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy közben a kisgyerekek rágják a fülüket, hogy rajzfilmet nézhessenek az HBO Gón, a nagyobbak pedig épp Zoomon vagy Discordon próbálnak ismerkedni a kovalens kötéssel, máris érezzük, hogy valószínűleg sokkal több adatot használunk fel, mint általában szoktunk. A Guardian cikke szerint a világ második legnagyobb mobilvállalata, a Vodafone döbbenetes, 50%-os forgalomnövekedést tapasztalt az elmúlt napokban. És miután az optikai kapcsolatok és a 4G hozzászoktattak minket ahhoz, hogy mindenhez szinte azonnal hozzájutunk, elképzelni is nehéz azt, hogy ez a túlterheltség miatt megszűnjön.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos ezért kérte a videostreaming platformokat arra, hogy valamit tegyenek a helyzet megoldása érdekében - hiszen gyakran ők adják a teljes netes forgalom akár 60%-át. A Reuters azt írja, hogy a Netflix után most a Youtube is kötélnek állt. Szerencsére nem a filmnézéssel tölthető órák számát korlátozzák, inkább a videóik alapértelmezett felbontását vették lejjebb. Ez a felhasználók egy részének talán fel sem fog tűnni, akit pedig zavar, az be tudja állítani a szebb képminőséget.

Ilyen ésszerű kompromisszumokra valószínűleg szükség lesz a jövőben, különösen, hogy szakértők szerint ez is csak egy átmeneti megoldás a túlterheltség ellen. A másik út ugyanis az lenne, hogy a netsemlegesség elvét felrúgva a szolgáltatók meghatároznák, hogy mi számít "fontos" és "kevésbé fontos" forgalomnak. Az iskolai vagy kórházi rendszerek elsőbbséget kapnának, a videónézegetés pedig döcögne. Ez persze rövid ideig érthető és elfogadható volna, de megoldani attól még nehéz. Ki tudná megmondani, hogy a Discord most épp játékplatformként működik-e, vagy az iskolai tantermi kommunikációt helyettesíti, de az sem látszik a szolgáltatónál, hogy a Youtube-on a Gangnam Style négymilliárdodik megtekintése történik-e, vagy a szemipermiábilis membránokkal kénytelen-e ismerkedni egy csapat középiskolás. Szerencsére mindkettőt elég alacsony felbontásban élvezni. Hátha ez is elég lesz ahhoz, hogy bírjuk sávszéllel a következő heteket.

(Borítókép: Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.