Profi tablet egy alap laptop áráért - itt a MacBookok vége?

2020 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Profi tablet egy alap laptop áráért - itt a MacBookok vége?
A jóslatok egy része bejött: az Apple valóban bejelentett pár új terméket, vírus és karantén, világszerte bezárt üzletek ide vagy oda. A különösebb felhajtás nélkül megjelent új iPad Pro és MacBook Air amennyire különbözőek, annyira feladják majd a leckét mindannyiunknak, hogy vajon megszabadulhatunk-e végre a számítógépünktől egy táblagépért cserébe.

Kezdjük az egyszerűbbel a két gép közül: a MacBook Airrel nem történt semmi érdemleges, csak végre kapott egy megbízható és kényelmes billentyűzetet. Persze, kétszer gyorsabb a processzora és nyolcvan százalékkal jobb grafikus teljesítményt nyújt, de a lényeg, hogy az Apple-nek újra van a megfizethetőség határát felülről súroló (Magyarországon 410 000 forintért kapható) hordozható gépe. Az évekkel korábbi, még retina kijelzővel sem rendelkező Air csodálatos alapgép volt: jó szinte mindenkinek, drága ugyan, de nem megfizethetetlen, megbízható, időtálló és szép. Ez a cikk is egy ilyen, 2015-ös gépen készült - amit, ha elromlott volna az elmúlt hónapokban, nem lehetett volna mire cserélni. Az Apple "pillangónak" becézett vagy csúfolt billentyűzetei ugyanis megbízhatatlanok voltak - és minden hordozható gépük, a sima Macbook, az Air és a Pro is ilyennel érkezett.

De mi köze ennek az új iPad Próhoz? Nagyon kevés és nagyon sok.

Az Apple-nél az Air helyett sokkal büszkébbek az iPad Pro új generációjára. A teljesítmény, ahogy megszokhattuk, a legnagyobb, amit az iPhone-ok és iPadek nyújtani tudnak; annyira magabiztosak, hogy a sajtóközleményükben kiemelik, hogy veri a legtöbb Windows laptopot (ami persze csúsztatás, mert a "legtöbb" gép általában alsó kategóriás, de ezt most hagyjuk). A gép lelke mellett a kijelző, a stúdióminőségűnek mondott mikrofonok, a készülék hátán helyett kapott nagylátószögű lencse mind-mind azt sugallják, hogy az Apple a kategória legerősebb gépeit akarta megépíteni. Ahogy eddig is tette az iPad Próval.

De azért léptek pár meglepőt

Az első, hogy az önvezető autókból ismert LIDAR rendszer is került a kamera mellé. A precíz mélységmeghatározás segítségével izgalmas AR megoldásokra lesz képes a gép, akármik is legyenek azok. Egyelőre a nappalinkba lávafolyam-pályát építő játékkal és gyors és pontos méricskéléssel példálóznak, de valószínűleg jönnek majd eggyel izgibb és kettővel professzionálisabb ötletek a fejlesztői közösségtől.

A második újítás itt is egy új, kinyitható-felhajtható billentyűzet. Ez a billentyűzet nem attól különleges, hogy működik, bár remélhetőleg működni fog, hanem, hogy került elé egy trackpad. Vagyis az Apple csinált egy tabletet, amit, ha hunyorítunk, össze tudunk keverni a számítógépünkkel. Az iPadOS-t ezzel együtt frissítették, lett benne kurzor, pont mint egy rendes számítógépen, csak nem egy kis nyilacska, hanem egy kis kör, mert az Apple szerint az ujjunkat is pont így mozgatjuk a képernyőn. Nem fog teljesen úgy viselkedni, mint a Windows vagy a Mac pointere, de a lényeg, hogy van.

És míg a két gépnek semmi köze egymáshoz, az áruk miatt mégis versenytársak.

A belépő Air 410 000 forint. A kisebb iPad Pro 325 000, a különleges billentyűzettel együtt valamennyivel drágább lesz, mint a laptop. És kész is a dilemma. Adott egy alap laptop, amin leginkább kényelmesen lehet irodai alkalmazásokat futtatni, és kész. És adott a világ valószínűleg legfejlettebb tabletje, amin lehet irodai alkalmazásokat futtatni, és még ezernyi más dolgot csinálni, most már egérrel és billentyűzettel együtt. Ugyanannyiba kerülnek. És az ember leginkább a pénztárcájával választ számítógépet. Ott fogunk állni az Apple Store-ban, ha majd újra kinyitnak, hitelkártya a kissé izzadt bal kézben, és nem fogunk tudni dönteni. Ha sokan választják az iPad Prót, akkor lehet, hogy ezzel el is dőlt a hordozható Macek sorsa.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.