Profi tablet egy alap laptop áráért - itt a MacBookok vége?

2020 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Profi tablet egy alap laptop áráért - itt a MacBookok vége?
A jóslatok egy része bejött: az Apple valóban bejelentett pár új terméket, vírus és karantén, világszerte bezárt üzletek ide vagy oda. A különösebb felhajtás nélkül megjelent új iPad Pro és MacBook Air amennyire különbözőek, annyira feladják majd a leckét mindannyiunknak, hogy vajon megszabadulhatunk-e végre a számítógépünktől egy táblagépért cserébe.

Kezdjük az egyszerűbbel a két gép közül: a MacBook Airrel nem történt semmi érdemleges, csak végre kapott egy megbízható és kényelmes billentyűzetet. Persze, kétszer gyorsabb a processzora és nyolcvan százalékkal jobb grafikus teljesítményt nyújt, de a lényeg, hogy az Apple-nek újra van a megfizethetőség határát felülről súroló (Magyarországon 410 000 forintért kapható) hordozható gépe. Az évekkel korábbi, még retina kijelzővel sem rendelkező Air csodálatos alapgép volt: jó szinte mindenkinek, drága ugyan, de nem megfizethetetlen, megbízható, időtálló és szép. Ez a cikk is egy ilyen, 2015-ös gépen készült - amit, ha elromlott volna az elmúlt hónapokban, nem lehetett volna mire cserélni. Az Apple "pillangónak" becézett vagy csúfolt billentyűzetei ugyanis megbízhatatlanok voltak - és minden hordozható gépük, a sima Macbook, az Air és a Pro is ilyennel érkezett.

De mi köze ennek az új iPad Próhoz? Nagyon kevés és nagyon sok.

Az Apple-nél az Air helyett sokkal büszkébbek az iPad Pro új generációjára. A teljesítmény, ahogy megszokhattuk, a legnagyobb, amit az iPhone-ok és iPadek nyújtani tudnak; annyira magabiztosak, hogy a sajtóközleményükben kiemelik, hogy veri a legtöbb Windows laptopot (ami persze csúsztatás, mert a "legtöbb" gép általában alsó kategóriás, de ezt most hagyjuk). A gép lelke mellett a kijelző, a stúdióminőségűnek mondott mikrofonok, a készülék hátán helyett kapott nagylátószögű lencse mind-mind azt sugallják, hogy az Apple a kategória legerősebb gépeit akarta megépíteni. Ahogy eddig is tette az iPad Próval.

De azért léptek pár meglepőt

Az első, hogy az önvezető autókból ismert LIDAR rendszer is került a kamera mellé. A precíz mélységmeghatározás segítségével izgalmas AR megoldásokra lesz képes a gép, akármik is legyenek azok. Egyelőre a nappalinkba lávafolyam-pályát építő játékkal és gyors és pontos méricskéléssel példálóznak, de valószínűleg jönnek majd eggyel izgibb és kettővel professzionálisabb ötletek a fejlesztői közösségtől.

A második újítás itt is egy új, kinyitható-felhajtható billentyűzet. Ez a billentyűzet nem attól különleges, hogy működik, bár remélhetőleg működni fog, hanem, hogy került elé egy trackpad. Vagyis az Apple csinált egy tabletet, amit, ha hunyorítunk, össze tudunk keverni a számítógépünkkel. Az iPadOS-t ezzel együtt frissítették, lett benne kurzor, pont mint egy rendes számítógépen, csak nem egy kis nyilacska, hanem egy kis kör, mert az Apple szerint az ujjunkat is pont így mozgatjuk a képernyőn. Nem fog teljesen úgy viselkedni, mint a Windows vagy a Mac pointere, de a lényeg, hogy van.

És míg a két gépnek semmi köze egymáshoz, az áruk miatt mégis versenytársak.

A belépő Air 410 000 forint. A kisebb iPad Pro 325 000, a különleges billentyűzettel együtt valamennyivel drágább lesz, mint a laptop. És kész is a dilemma. Adott egy alap laptop, amin leginkább kényelmesen lehet irodai alkalmazásokat futtatni, és kész. És adott a világ valószínűleg legfejlettebb tabletje, amin lehet irodai alkalmazásokat futtatni, és még ezernyi más dolgot csinálni, most már egérrel és billentyűzettel együtt. Ugyanannyiba kerülnek. És az ember leginkább a pénztárcájával választ számítógépet. Ott fogunk állni az Apple Store-ban, ha majd újra kinyitnak, hitelkártya a kissé izzadt bal kézben, és nem fogunk tudni dönteni. Ha sokan választják az iPad Prót, akkor lehet, hogy ezzel el is dőlt a hordozható Macek sorsa.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.