Fotonokkal küzdenek az aknavetők ellen az irányított energiájú fegyverek

2022 / 06 / 16 / Bobák Zsófia
Fotonokkal küzdenek az aknavetők ellen az irányított energiájú fegyverek
Az 50kW-os lézerrel működő rendszer számtalan fegyvertípus ellen védi a katonákat és bizonyítja, hogy az irányított energiájú fegyvereknek nagy szerepe lehet a harctereken.

Az irányított energiájú fegyverek egyik fajtáját, a lézerrel működő légvédelmi rendszert az Egyesült Államok Hadseregének DE M-SHORAD (Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense) programján belül fejleszti a Raytheon Technologies részeként működő Raytheon Intelligence & Space és a berendezés újabb teszten bizonyította, hogy a jövő fegyveres konfliktusaiban fontos szerepet játszhat a katonák védelme során. A rendszer egy 50 kW-os nagyenergiájú lézer, egy Ku720 radar, egy elektrooptikai/infravörös (EO/IR) képalkotó műszer és a lézersugár pontos célzását lehetővé tevő irányítóberendezés kombinációjából áll és az első tesztjére tavaly nyáron került sor, a sikeres próbákat követően pedig, tavaly szeptemberben, további három egység megépítésére kapott megbízást a Raytheon.

A cég leírása szerint az irányított energiájú fegyver használható megfigyelési és információszerzési feladatokra is, de hatásos számtalan fegyvertípussal szemben, amelyek a katonákat fenyegetik, beleértve azokat a modern technológiájú eszközöket is, amelyek hadászati alkalmazása az elkövetkező időkben még a mostaninál is nagyobb szerepet fog kapni. A drónokkal szembeni védelem egyik leghatékonyabb módszere lehet az irányított energiájú fegyverek mikrohullámú vagy lézeres verziója, előbbit a THOR és a Mjölnir formájában készíti a Hadsereg és a Légierő a Leidos céggel együttműködésben, utóbbinak legeredményesebb példája a DE M-SHORAD rendszere.

A védelmi fegyvert a Raytheon májusi beszámolója szerint négyhetes folyamatos gyakorlatozás során tesztelték és, mint kiderült, a rendszer képes megbirkózni a 60mm-es aknavetőkkel és akár egészen nagy méretű drónokkal is.

"A katonák a terepen egyre összetettebb fenyegetésekkel néznek szembe és a harcok során próbára tett szenzoraink, szoftvereink és lézereink készen állnak arra, hogy a védelem új szintjét nyújtsák számukra."

- mondta Annabel Flores a cég Elektronikus Hadászati Rendszerek részlegének elnöke - "A Hadsereg az eddigi legkeményebb kihívást állította elénk - rakétákat, tüzérségi fegyvereket és aknavetőket kellett kivédeni - és egy alapvető lépést tettünk az úton, hogy biztosítsuk azt az irányítható, rövid hatótávú légi védelmet, amire a katonáknak szüksége van."

A rendszert a mostani próba során Stryker harci járművekkel integrálták, de a lézeres megoldás más konfigurációban is működőképes, vagyis hajókra és repülőgépekre is telepíthető. A lézerfegyverekkel ellátott repülőgépek kialakításán a Légierő egyébként régóta dolgozik, de más országok, például Kína és India is fejlesztik a maguk verzióját, a Global Times januári hírei szerint a J-20 lopakodót szerelhetik majd fel lézerekkel, Indiában pedig készül a DURGA II, ami szintén földi, vízi, és légi járművekről is bevethető lesz.

(Fotó: Raytheon Intelligence & Space/US Army/Jim Kendall)

Mikrohullámokkal hatástalanítja a drónokat a jövő harctereinek fegyvere, a Thor kalapácsa A korábbi THOR technológiára építő Mjölnir mikrohullámokkal teszi működésképtelenné a pilóta nélküli légi járműveket.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.