Fotonokkal küzdenek az aknavetők ellen az irányított energiájú fegyverek

2022 / 06 / 16 / Bobák Zsófia
Fotonokkal küzdenek az aknavetők ellen az irányított energiájú fegyverek
Az 50kW-os lézerrel működő rendszer számtalan fegyvertípus ellen védi a katonákat és bizonyítja, hogy az irányított energiájú fegyvereknek nagy szerepe lehet a harctereken.

Az irányított energiájú fegyverek egyik fajtáját, a lézerrel működő légvédelmi rendszert az Egyesült Államok Hadseregének DE M-SHORAD (Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense) programján belül fejleszti a Raytheon Technologies részeként működő Raytheon Intelligence & Space és a berendezés újabb teszten bizonyította, hogy a jövő fegyveres konfliktusaiban fontos szerepet játszhat a katonák védelme során. A rendszer egy 50 kW-os nagyenergiájú lézer, egy Ku720 radar, egy elektrooptikai/infravörös (EO/IR) képalkotó műszer és a lézersugár pontos célzását lehetővé tevő irányítóberendezés kombinációjából áll és az első tesztjére tavaly nyáron került sor, a sikeres próbákat követően pedig, tavaly szeptemberben, további három egység megépítésére kapott megbízást a Raytheon.

A cég leírása szerint az irányított energiájú fegyver használható megfigyelési és információszerzési feladatokra is, de hatásos számtalan fegyvertípussal szemben, amelyek a katonákat fenyegetik, beleértve azokat a modern technológiájú eszközöket is, amelyek hadászati alkalmazása az elkövetkező időkben még a mostaninál is nagyobb szerepet fog kapni. A drónokkal szembeni védelem egyik leghatékonyabb módszere lehet az irányított energiájú fegyverek mikrohullámú vagy lézeres verziója, előbbit a THOR és a Mjölnir formájában készíti a Hadsereg és a Légierő a Leidos céggel együttműködésben, utóbbinak legeredményesebb példája a DE M-SHORAD rendszere.

A védelmi fegyvert a Raytheon májusi beszámolója szerint négyhetes folyamatos gyakorlatozás során tesztelték és, mint kiderült, a rendszer képes megbirkózni a 60mm-es aknavetőkkel és akár egészen nagy méretű drónokkal is.

"A katonák a terepen egyre összetettebb fenyegetésekkel néznek szembe és a harcok során próbára tett szenzoraink, szoftvereink és lézereink készen állnak arra, hogy a védelem új szintjét nyújtsák számukra."

- mondta Annabel Flores a cég Elektronikus Hadászati Rendszerek részlegének elnöke - "A Hadsereg az eddigi legkeményebb kihívást állította elénk - rakétákat, tüzérségi fegyvereket és aknavetőket kellett kivédeni - és egy alapvető lépést tettünk az úton, hogy biztosítsuk azt az irányítható, rövid hatótávú légi védelmet, amire a katonáknak szüksége van."

A rendszert a mostani próba során Stryker harci járművekkel integrálták, de a lézeres megoldás más konfigurációban is működőképes, vagyis hajókra és repülőgépekre is telepíthető. A lézerfegyverekkel ellátott repülőgépek kialakításán a Légierő egyébként régóta dolgozik, de más országok, például Kína és India is fejlesztik a maguk verzióját, a Global Times januári hírei szerint a J-20 lopakodót szerelhetik majd fel lézerekkel, Indiában pedig készül a DURGA II, ami szintén földi, vízi, és légi járművekről is bevethető lesz.

(Fotó: Raytheon Intelligence & Space/US Army/Jim Kendall)

Mikrohullámokkal hatástalanítja a drónokat a jövő harctereinek fegyvere, a Thor kalapácsa A korábbi THOR technológiára építő Mjölnir mikrohullámokkal teszi működésképtelenné a pilóta nélküli légi járműveket.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.