Irányt vált a Canon, rövidesen elbúcsúznak a tükörreflexes gépektől

2022 / 01 / 04 / Pőcze Balázs
Irányt vált a Canon, rövidesen elbúcsúznak a tükörreflexes gépektől
Alig egy éves a Canon EOS-1D X Mark III, máris kiderült, hogy a gépnek nem lesz utódja: a Canon elnöke egy interjúban elárulta, hogy lassan elköszönnek a tükörreflexes (DSLR) gépektől.

"A piaci igények a tükör nélküli fényképezőgépek irányába mozdulnak. Ennek megfelelően ebbe az irányba mozgatjuk mi is az embereket" - idézi a Canon elnökének, Mitarai Fudzsiónak nyilatkozatát a The Verge. A statisztikák igazolják a vállalatvezető szavait és stratégiáját: a Mobility Foresights kutatása szerint 2020-ban négy eladott kamerából három már ilyen technológiával készült; a Nikonnál mindden harmadik, a Canonnál minden második, míg a Sony gépeinek a háromnegyede. Digitális tükörreflexes gépből ebben az évben két és félmillió sem fogyott, ami a korábbi eladásoknak a töredéke. A változó igények, így az egyre meggyőzőbb mobiltelefonos kamerák áldozata lett a nyolcvan éve a piacon lévő Olympus is, pedig a cég időben felismerte a tükör nélküli kamerákban rejlő lehetőséget.

Ezzel együtt még mindig sokan ragaszkodnak a tükörreflexes gépekhez, különösen a sporteseményeken vagy a vadonban dolgozó profi fotósok. Nekik nem jelent akkora problémát a Canon említett zászlóshajójának a két és félmillió forintos ára, fontosabb, hogy a keresőben nem egy digitális képet, hanem valós idejű élőképet látnak, a kamerában lévő tükörnek köszönhetően. Ugyanez az akkumulátoridőnek is jót tesz, hiszen a tükör nem fogyaszt áramot. A vásárlók javának azonban úgy tűnik, hogy fontosabb, hogy a tükör nélküli gépek lényegesen kisebbek, miközben a digitális keresőjük is alig észrevehető késéssel mutatja, ami a lencse előtt van. Emellett már ezekből is létezik 35 mm-es, azaz teljes képmezős érzékelőjű modell, ami korábban a profi tükörreflexes gépek sajátja volt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canonnál azonnal kivezetnék a DSLR kamerákat. Akik most vásároltak EOS-1D Mark III-at, feltehetőleg még évekig nyugodtan használják majd azt, és valószínű, hogy a cég hosszabb ideig fejleszt majd belépő és eggyel magasabb szintű tükörreflexes gépeket. De az elnök szavai egyértelműek: a jövő szerintük a tükör nélküli gépeké.

(Borítókép: Matthew Lancaster/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.