Irányt vált a Canon, rövidesen elbúcsúznak a tükörreflexes gépektől

2022 / 01 / 04 / Pőcze Balázs
Irányt vált a Canon, rövidesen elbúcsúznak a tükörreflexes gépektől
Alig egy éves a Canon EOS-1D X Mark III, máris kiderült, hogy a gépnek nem lesz utódja: a Canon elnöke egy interjúban elárulta, hogy lassan elköszönnek a tükörreflexes (DSLR) gépektől.

"A piaci igények a tükör nélküli fényképezőgépek irányába mozdulnak. Ennek megfelelően ebbe az irányba mozgatjuk mi is az embereket" - idézi a Canon elnökének, Mitarai Fudzsiónak nyilatkozatát a The Verge. A statisztikák igazolják a vállalatvezető szavait és stratégiáját: a Mobility Foresights kutatása szerint 2020-ban négy eladott kamerából három már ilyen technológiával készült; a Nikonnál mindden harmadik, a Canonnál minden második, míg a Sony gépeinek a háromnegyede. Digitális tükörreflexes gépből ebben az évben két és félmillió sem fogyott, ami a korábbi eladásoknak a töredéke. A változó igények, így az egyre meggyőzőbb mobiltelefonos kamerák áldozata lett a nyolcvan éve a piacon lévő Olympus is, pedig a cég időben felismerte a tükör nélküli kamerákban rejlő lehetőséget.

Ezzel együtt még mindig sokan ragaszkodnak a tükörreflexes gépekhez, különösen a sporteseményeken vagy a vadonban dolgozó profi fotósok. Nekik nem jelent akkora problémát a Canon említett zászlóshajójának a két és félmillió forintos ára, fontosabb, hogy a keresőben nem egy digitális képet, hanem valós idejű élőképet látnak, a kamerában lévő tükörnek köszönhetően. Ugyanez az akkumulátoridőnek is jót tesz, hiszen a tükör nem fogyaszt áramot. A vásárlók javának azonban úgy tűnik, hogy fontosabb, hogy a tükör nélküli gépek lényegesen kisebbek, miközben a digitális keresőjük is alig észrevehető késéssel mutatja, ami a lencse előtt van. Emellett már ezekből is létezik 35 mm-es, azaz teljes képmezős érzékelőjű modell, ami korábban a profi tükörreflexes gépek sajátja volt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canonnál azonnal kivezetnék a DSLR kamerákat. Akik most vásároltak EOS-1D Mark III-at, feltehetőleg még évekig nyugodtan használják majd azt, és valószínű, hogy a cég hosszabb ideig fejleszt majd belépő és eggyel magasabb szintű tükörreflexes gépeket. De az elnök szavai egyértelműek: a jövő szerintük a tükör nélküli gépeké.

(Borítókép: Matthew Lancaster/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
A Sports Illustrated dolgozói felháborodtak, a lap tulajdonosa hárít.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.