Ismét megszólalt az orosz hírszerzés a SolarWinds-támadás kapcsán

2021 / 05 / 20 / Perei Dóra
Ismét megszólalt az orosz hírszerzés a SolarWinds-támadás kapcsán
Az orosz hírszerzés (SZVR) a napokban ismét reagált a tavalyi SolarWinds-kibertámadásra, és továbbra is tagadja a vádakat, miszerint orosz hackerek követték el azt: a hírszerzés szerint az ilyesmi sokkal inkább az amerikai és brit szervezetek módszere.

Szergej Nariskin, az SZVR igazgatója bár hízelgőnek találja a feltételezést, szerinte az egész ügy nem több puszta kitalációnál. Anno a Rakétán is írtunk arról, hogy az amerikai és brit hírszerzési források tavaly egyöntetűen azon az állásponton voltak, hogy a számos amerikai kormányzati intézményt és több száz privát céget érintő incidens mögött Oroszország áll.

Mint egy "rossz krimi"

Az igazgató, aki egyébként Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasa a BBC-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy az amerikai és brit vádak nem sokban különböznek egy "rossz krimitől". Hozzátette: büszke lenne, ha hivataluk képes lenne véghezvinni egy ehhez hasonló komplex támadást, ugyanakkor hozzátette, nem áll szándékában mások "kreatív eredményeit" a sajátjaként beállítani. Nariskin ugyan nem állítja, hogy a támadást az Egyesült Államok hajtotta végre, ám az NSA-tól korábban kiszivárgott dokumentumok alapján

az alkalmazott taktika és módszerek alapvetően az amerikai és a brit hírszerzés sajátosságai.

A Fehér Ház idén áprilisban nevezte meg először az SZVR-t a Solarwinds-támadás feltételezett elkövetőjeként, illetve bejelentésével egy időben megjelent az FBI, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Hivatal (CISA) közös állásfoglalása, melyben a szervezetek leírják, hogy az orosz hírszerzés jelenleg is támadja az amerikai kormányzati intézményeket és magánvállalkozásokat. A közleményben ezért arra kérik az érintett cégeket és intézményeket, hogy tegyék meg a szükséges védelmi lépéseket a potenciális támadások elhárítása érdekében. Szintén áprilisban az SZVR abszurdnak és kitalációnak nevezte a Fehér Ház nyilatkozatát.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a Rakétán:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted
A Vasco Translator V4 fordítógéppel több mint 70 nyelven kommunikálhatunk a világ szinte összes országában anélkül, hogy aggódnunk kéne a roamingdíjak miatt. Ha ez nem lenne elég, akkor mondunk rá még néhány érvet, hogy miért jobb egy különálló fordítógépet használni okostelefonos alkalmazás helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.