Ismét megszólalt az orosz hírszerzés a SolarWinds-támadás kapcsán

2021 / 05 / 20 / Perei Dóra
Ismét megszólalt az orosz hírszerzés a SolarWinds-támadás kapcsán
Az orosz hírszerzés (SZVR) a napokban ismét reagált a tavalyi SolarWinds-kibertámadásra, és továbbra is tagadja a vádakat, miszerint orosz hackerek követték el azt: a hírszerzés szerint az ilyesmi sokkal inkább az amerikai és brit szervezetek módszere.

Szergej Nariskin, az SZVR igazgatója bár hízelgőnek találja a feltételezést, szerinte az egész ügy nem több puszta kitalációnál. Anno a Rakétán is írtunk arról, hogy az amerikai és brit hírszerzési források tavaly egyöntetűen azon az állásponton voltak, hogy a számos amerikai kormányzati intézményt és több száz privát céget érintő incidens mögött Oroszország áll.

Mint egy "rossz krimi"

Az igazgató, aki egyébként Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasa a BBC-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy az amerikai és brit vádak nem sokban különböznek egy "rossz krimitől". Hozzátette: büszke lenne, ha hivataluk képes lenne véghezvinni egy ehhez hasonló komplex támadást, ugyanakkor hozzátette, nem áll szándékában mások "kreatív eredményeit" a sajátjaként beállítani. Nariskin ugyan nem állítja, hogy a támadást az Egyesült Államok hajtotta végre, ám az NSA-tól korábban kiszivárgott dokumentumok alapján

az alkalmazott taktika és módszerek alapvetően az amerikai és a brit hírszerzés sajátosságai.

A Fehér Ház idén áprilisban nevezte meg először az SZVR-t a Solarwinds-támadás feltételezett elkövetőjeként, illetve bejelentésével egy időben megjelent az FBI, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Hivatal (CISA) közös állásfoglalása, melyben a szervezetek leírják, hogy az orosz hírszerzés jelenleg is támadja az amerikai kormányzati intézményeket és magánvállalkozásokat. A közleményben ezért arra kérik az érintett cégeket és intézményeket, hogy tegyék meg a szükséges védelmi lépéseket a potenciális támadások elhárítása érdekében. Szintén áprilisban az SZVR abszurdnak és kitalációnak nevezte a Fehér Ház nyilatkozatát.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a Rakétán:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.