Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát

2021 / 04 / 16 / Justin Viktor
Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát
Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Büntető intézkedések

A rendelet értelmében az USA stratégiai és gazdasági következményekkel járó büntető intézkedéseket léptet életbe Oroszországgal szemben, amennyiben nem hagynak fel a nemzetközi politikai helyzet destabilizálására irányuló törekvéseikkel. Első lépésként kiutasítottak az országból tíz orosz állampolgárt, akik az orosz hírszerzésnek dolgoztak, diplomáciai fedettség alatt.

Joe Biden két olyan eseményt is megnevezett, melyet különösen nehezményezett, ezek a Moszkva által koordinált kibertámadások, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozás voltak.

Amerika NATO-beli szövetségesei kifejezték szolidaritásukat az Egyesült Államokkal a  bejelentett válaszlépések tekintetében. A NATO közleményt is kiadott, destabilizálónak nevezve Oroszország magatartását, konkrétan megsérti  a nemzetközi kötelezettségvállalásait, dezinformációs kampányokat és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat, valamint beavatkozik más országok választásaiba.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy bizonyítékuk van Oroszország érintettségére a SolarWinds elnevezésű kibertámadásban, valamint az USA és a NATO-erői elleni afganisztáni támadások kiváltásában.

A szankciók olyan intézkedéseket tartalmaztak, amelyek megnehezítik Oroszország részvételét a globális gazdaságban, és bár nincs azonnali hatásuk, a Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy hagytak maguknak teret, hogy szorítsák Moszkva pénzkölcsön-képességét a globális piacokon, ha a feszültség fokozódik.

A NATO sem örül

A NATO felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel a destabilizáló magatartással, tartsa be nemzetközi kötelezettségeit, a leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője az közleményben fejezte ki aggodalmát az egyre gyakoribbá váló rosszindulatú kibertevékenység miatt, és szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal. 

Marija Zaharova külügyi szóvivő még csütörtökön bejelentette, hogy válaszul az orosz külügyminisztérium bekéreti a moszkvai amerikai nagykövetet.

 

Orosz válasz

„Az amerikai nagykövetet behívtuk Oroszország külügyminisztériumába. A megbeszélés után további információt teszünk majd közzé, ami az amerikai fél számára nehéz lesz. Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz pedig elkerülhetetlen lesz” - mondta Zaharova, aki Washingtonra hárította a felelősséget. 

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete John Sullivan, szerdán Dmitrij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadótól is meghívást kapott. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata szerint a szerdai tárgyaláson figyelmeztettél a nagykövetet, hogy az amerikai fél barátságtalan lépései esetén az orosz fél a leghatározottabb módon válaszol majd.

(Forrás: MTI Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.

Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.