Itt az eperszezon, ideje hát az eper horrornak! Valami ilyesmi járhatott az IFLScience cikkírói fejében, amikor épp ezt a gyümölcsöt pécézték ki arra, hogy a mikroszkópos vizsgálatáról kanyarítsanak egy publikációt. Na de töredelmesen bevalljuk, az eper esetünkben sem kerülhette el sorsát, még 2020-ban mi magunk is utánajártunk, hogy valóban élnek-e lárvák ebben a kedvelt (és egyébként nem is túl olcsó) gyümölcsben:
Az IFLScience cikke azzal indít, hogy bemutat egy Twitteren végrehajtott nagyítást:
Are you having a good day today?
I'm sorry for ruining it by posting this video of a strawberry under a microscope. pic.twitter.com/xQKSG04OYK
— QENNY fingers crossed for weekend #2 (@AKBrews) March 28, 2023
A videó egy gyors mintavételt követően drámai zeneszó mellett mutatja be a pőre igazságot, tehát hogy konkrétan különböző lények másznak az eperben, miközben boldogan csócsálják azt. A lap szerint a videó nem hamisítvány (vagy ha az, annak nagyon ügyes) – de ettől független ezek a rovarok sajnos valóságosak, és szamócaatkának hívják őket (ami már eleve utal arra, hogy sajnos kedvenc gyümölcsünk az ő csemegéjük is).
Mint azt a Magyar Mezőgazdaság írja, a szamócaatka elleni védekezés sajnos több ok miatt sem könnyű feladat. Ennek egyik oka, hogy az “Európai Unióban megtiltották a metilbromidos gázosítást, ami az anyatövek megbízható védelmére volt alkalmas”, emellett pedig környezetvédelmi okokból egyéb atkaölő szereket is kivontak a forgalomból. A lap az állatról egyébként ezt írja:
“A szamócaatka gyorsan szaporodik, életciklusa a hőmérséklettől függően 7-21 nap. A tojás körülbelül 0,1 mm, a kifejlett atka 0,25 mm-es. Egy nőstény 20 tojást rak, annak a 80 százalékából ismét nőstények kelnek ki, emiatt a gyors szaporodása, és ennek következménye, hogy meleg időben láthatóan visszafogja a szamóca fejlődését.”
A videón egyébként másfajta atka is feltűnik – de a kérdés mégiscsak az, hogy mennyire káros ránk az atka. Az atka amúgy is velünk él majdnem mindenhol, a poratkák például az ágyunkban. Ez utóbbiak okozhatnak allergiás reakciókat, és ellenük különös módon védekezhetünk – úgy, ha lusták vagyunk, és nem vetjük be az ágyunkat.
Konkrétan az eperkérdésnek utánajárt az Everyday Health, és az általuk megkérdezett szakértő azt mondta, hogy ne mosogassuk sós vízzel az epret, ehelyett elég sima vízzel megmosnunk, előtte pedig az elszíneződött részeket kivágnunk. Egyébként pedig minden ételben, termeljék, készítsék bárhogy, akad némi “elkerülhetetlen szennyeződés”, vagyis rengeteg rovar részt, lárvát és hasonlót fogyasztunk amúgy is, és semmi bizonyíték rá, hogy mindez ártalmas lenne ránk. Az igazság az, hogy egy idő után ezek ellen nem lehet védekezni, legfeljebb brutális vegyszerezéssel, ami több kárt okoz már egy idő után, mint hasznot.
A lap leírta azt is, hogy ennél komolyabb probléma az egészségre, hogy (az amerikai) emberek többsége nem fogyaszt elég gyümölcsöt és zöldséget – magyarán, ha kihúzunk egy répát a földből, az borzalmasan fest egy mikroszkóp alatt, mégis jobbat teszünk az egészségünknek azzal, ha elfogyasztjuk, mintha várjuk, hogy az ételeink abszolút sterilek legyenek.
(Kép: Pixabay/Engin_Akyurt)