It's alive! Az élő téglák reprodukálják magukat

2020 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
It's alive! Az élő téglák reprodukálják magukat
Minden kőműves álma, a saját magát felépítő ház egy lépéssel közelebb került hozzánk. Baktériumok hozzáadásával a hétköznapi beton életre kel és furcsa dolgokat művel.

Bár apró mikroszkopikus méretű élőlények, baktériumok, atkák, gombák a lakásunk minden pontján, sőt rajtunk is megtalálhatóak, de általában erre nem nagy örömmel gondolunk, inkább minden erőnkkel próbálunk megfeledkezni róla. De mit szólnánk, ha a baktériumok a barátainkká válnának és a jövőben segítenének nekünk felépíteni a házainkat? Sőt akár még a klímaváltozás elleni harcban is bajtársaink lennének?

Az ember legjobb barátja

A Synechococcus cyanobacterium, a prekambriumból ittragadt ősi szervezet elsőre nem tűnik nagyon barátságosnak. Másodszorra sem. Annak idején, több milliárd évvel ezelőtt, valószínűsíthetően ők voltak az első élőlények, melyek, a fotoszintetizáló képességük kialakulása után oxigént bocsátottak a légkörbe, örökre megváltoztatva annak összetételét. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis a növényekhez hasonlóan fotoszintetizálnak, közben pedig oxigént bocsátanak ki, azonban ezt azonban az ősidőkben olyannyira túlzása vitték, hogy bekövetkezett az "oxigén katasztrófa". A Föld, az addig főleg metánt tartalmazó, de az oxigén megjelenésének köszönhetően elvékonyodó légkör miatt nagymértékben lehűlt, lényegében jéglabdává változott. Az élőlények azonban alkalmazkodtak, az élet sokszínűsége virágozni kezdett, így most már elfelejthetjük a cianobaktériumoknak ezt a régi malőrjét és szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatunkat velük.

Olyannyira, hogy akár a házaink alapanyagát is ezek a mikrobák adhatják.

A baktériumok ugyanis, miután elnyelték a napfényt, szén-dioxidot és a tápanyagokat, kalcium-karbonátot, azaz mészkövet raknak le, úgy, ahogy a korallok is. A mészkő a beton egyik összetevőjének, a cementnek az alapja, az égetett kalcium-karbonát adja a szilárdságát, így a baktériumok által készített anyag eléri a beton keménységi fokát. A Colorado Egyetem kutatói a legújabb, a DARPA által támogatott kísérletében a cianobaktériumokat mesterséges tengervízben, tápanyagok hozzáadásával nevelték fel, majd zselatin és homok hozzáadásával összegyúrták gumiszerű ragaccsá. És ezután a kreatúra frankensteini módon életre kelt. A mikroorganizmusok által kibocsátott mészkő megszilárdította a keveréket, stabil, építéshez alkalmas téglát eredményezve. Az új anyag nem csak a szén-dioxid elnyelése miatt hasznosabb, mint a hagyományos, környezetszennyező beton, melynek a gyártása során annyi üvegházhatású gáz termelődik, mely a világ karbon emissziójának hét százalékát adja, hanem a reprodukáló képessége miatt is.

Kis téglák születnek

"Az élet utat tör magának" - figyelmeztetett Dr. Ian Malcolm már 1993-ban, és a biotégla nem cáfol rá az elméletre. A kutatók az anyag életképességének bizonyítására tesztet alkalmaztak: a téglát kettévágták, majd az egyik felet visszahelyezték az eredeti „magzatvízbe”, további tápanyagot adtak hozzá, majd újabb adag homokot és zselatint, és a baktériumok segítségével a tégla valóban képes volt reprodukálni magát. Hat óra leforgása alatt nem csak a repedéseket foltozta be, hanem egy teljesen kifejlett, felnőtt tégla jött létre. „Bemutattuk, hogy három generációnyi anyag növeszthető egy „szülő” generációból kiindulva.” – mondta a kísérlet vezetője, Wil Srubar – „Lényegében fogtunk egy tömböt, kettévágtuk, ezek további két tömbbé növekedtek, ezeket is kettévágtuk, ami négy tömböt eredményezett, majd nyolcat. És ez a folyamat, elméletileg, az örökkévalóságig mehet tovább.” A különleges tulajdonság a baktériumok túlélőképességének köszönhető, megfigyelések szerint a mikroorganizmusok akár tizennégy százaléka is életben tudott maradni a már megszilárdult anyagban egy hónap elteltével.

Öngyógyító cement vs. Frankenstein-tégla

Ez a túlélőképesség az, ami kiemeli az új anyagot azoknak a  biomatériáknak széles köréből, melyek az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb figyelmet kapnak. A piacon már hozzáférhetőek az öngyógyító biocementből készült téglák, melyek, vízzel érintkezve, a rajtuk található repedések befoltozásába kezdenek, így nagyban megnövelik a belőlük készült falak vagy utak élettartamát. 2016-ban a holland Delft Technológiai Egyetem professzora, Henk Jonkers mutatta be a hasonló technikával alkotott betontípusát. Jonkers egy bacillus fajtát választott a célra, majd kalcium-laktáttal együtt egy lebomló műanyagból készült kapszulába helyezte, a kapszulát pedig hozzákeverte a hagyományos betonalapanyagokhoz. A bacillusok képesek akár évekig is szunnyadó állapotban várakozni, amíg el nem jön az ő idejük. Ez akkor következik be, mikor az erodáló betonba betör a víz és elkezdi szétmállasztani. A víz megjelenésével a műanyagtasak lebomlik, a mikroorganizmusok feltámadnak, szaporodni kezdenek és mészkövet alkotnak, ami befoltozza a repedéseket. A holland kutató tavaly szeptemberben alkotta meg azt az élő ház koncepciót, melyet a tervek szerint jövőre építenek fel Angliában, és a falak ebből az újfajta biobetonból fognak felépülni. De nem ez lesz az egyetlen újdonság: a téglákba mikrobákat tartalmazó cellákat helyeznek el, melyek a mellékhelységből származó használt vizet felszippantva energiát generálnak.

„Ebben a hipotetikus helyzetben a vécénk tudná feltölteni a telefonunkat” – festette le a jövőt az ötlet társszerzője, Dr. Martyn Dade-Robertson.

Azonban a mikrobák, miután elvégezték gyógyító feladatukat, nem sokáig maradnak életben, azonkívül a hozzáadott értékkel, a szén-dioxid megkötő képességgel sem rendelkeznek, mivel a többi, a célra alkalmazott baktérium fajta nem fotoszintetizál.

Élő, lélegző házak

"A jövőben nem kell környezetszennyező módon előállítanunk az építőanyagokat. Helyette a biológiát használjuk." - mondta Srubar, és a biomatériák valóban sok, a mai építkezési módszerrel kapcsolatos problémát orvosolni tudnának. A technikán ugyan még finomítani kell, a tégla jelenlegi rezisztenciája még nem éri el a megfelelő, piaci forgalmazásra alkalmas szintet, de a kutatók máris a következő lépésen törik a fejüket. A jövőben a falak egész mikroszkopikus állatkertnek adhatnának otthont.

„Ha erre a megközelítésre és erre az anyagra kiinduló technológiaként tekintünk, máris láthatjuk lelki szemeink előtt a különböző funkciókat betöltő baktériumok egységét: egy, amely öngyógyításra képes, egy, amely a légköri mérgekre a szín megváltoztatásával reagál, egy, amely fluoreszkál a megfelelő megvilágítás alatt.”

– mondja Srubar. Így kelnek életre a jövőben az otthonunk falai, a kutató reményei szerint: „ Ez egy Frankenstein-típusú matériának tűnik. És pontosan ez az, amit alkotni próbálunk, valamit, ami életben marad.”

(Forrás: Sciencemag)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.